HDP İstanbul'da 27 bin müşahitle seçime girecek
HDP İstanbul İl Seçim Koordinasyonu, 7 Haziran'da İstanbul'daki 27 bin 865 sandığı, her sandıkta görevlendireceği müşahitlerle seçim hilelerine karşı koruyacak.

27 bin 865 sandığın kurulacağı İstanbul'da HDP İstanbul İl Seçim Koordinasyonu sandık güvenliği için titiz bir çalışma yürütüyor.
27 bin 865 sandığın hepsinde müşahit bulundurmak için çalışan HDP, gönüllü müşahitlerine 25 Mayıs'tan bu yana sandık güvenliği noktasında eğitim veriyor. HDP'nin yoğun bir seçim çalışması yürüttüğü İstanbul'da, müşahitlik eğitimleri, seçim çalışmalarını aksatmamak için saat 18.00'da başlıyor. Seçim irtibat büroları ya da HDP'nin ilçe binalarında verilen eğitimler, "Sandık takip sistemi hakkında bilgi", "135 Sayılı Genelge'de yer alan önemli hususlar" ve "Bina sorumlusu ile gezici müşahitlerin görevleri" şeklinde 3 ana başlıktan oluşuyor.
Özellikle müşahidin görevleri arasında yer alan, "seçmenin oyunu sağlıklı bir şekilde gözlemlemesi", "oyun sandık sonuç tutanağına yansımasını gözlemlemesi", "müşahidin gözlemi altında hazırlanan tutanağın sağlıklı bir şekilde ilçe seçim kuruluna ulaştırılmasını gözlemlemesi", "ıslak imzalı mühürlü sandık sonuç tutanağını almak ve fotoğrafını çekerek bilgilerin telefon üzerinden Sandık Takip Sistemiyle Bilgi İşlem Merkezi'ne en hızlı şekilde ulaştırması" gibi konular detaylı bir şekilde anlatılırken, müşahitler geçen yerel seçimlerde yapılan hilelerin tekrarlanmamasına karşı aldıkları eğitimlerle bilgilendiriliyor.
OLASI ELEKTRİK KESİNTİSİNDE MÜŞAHİTLER NE YAPMALI?
Özellikle, geçen yerel seçimlerde bazı merkezlerde elektrik kesintilerinin yaşanmasının ardından hileler baş gösterirken, müşahitler, 7 Haziran'da yaşanacak olası bir elektrik kesintisi durumunda bina sorumlusu hakkında şikayette bulunacakları konusunda bilgilendiriliyor.
KORUCULARIN SANDIK BAŞINDA BULUNAMAYACAKLARINA DAİR TEDBİR
Yine eğitimlerde müşahidin seçim günü en geç saat 07.00'da sorumlu olduğu yerde bulunması gerektiği belirtilirken, müşahitlere, seçimin güvenliğini sağlayan kolluk güçleri dışında resmi üniforma ve silah taşıyan kişiler ile korucuların sandık başında bulunamayacaklarına dair tedbir almaları yönünde uyarılarda bulunuluyor.
YAKILAN OY PUSULASI YA DA ZARFLARA KARŞI ÖNLEM
Eğitimlerde verilen en önemli konuların başında geçen yerel seçimlerde de görüldüğü üzere yakılan oy pusulaları ya da zarflara karşı alınacak önlemler geliyor. Bu tür durumlarda müşahitlerin ellerindeki akıllı telefonlarla fotoğraflarının çekilmesi gerektiği belirtiliyor. Yukarıda belirtilen önlemler dışında, engellilerin, okuma-yazma bilmeyen yurttaşların, sandık seçmen listesine kayıtlı olmayan seçmenlerin oy kullanmasına yönelik derslerin verildiği eğitimlerde yine geçersiz sayılacak zarflar, zarfların açılması, oyların sayımı ve dökümü hakkında detaylı bilgiler veriliyor.
'SAYIM AŞAMASINDA DİKKATLİ OLUNMALI'
Hemen hemen İstanbul'un tüm ilçelerinde müşahitlerini ve okul sorumlularını belirleyen HDP İstanbul İl Koordinasyonu Eğitim Komisyonu'ndan Sevgi Kılıç, eğitimleri hakkında bilgi verdi. Sandıkların kapanmasıyla birlikte geçilen sayım aşamasında çok dikkatli olunması gerektiği yönünde uyarılarda bulunan Kılıç, "Okul sorumlularımızın akıllı telefonlarında kullanacakları sistemle ilgili bilgilerimizi aktardık ve bu bilgileri kendi telefonlarına yükledik. Ve seçim günü olabilecek her türlü olasılıklara karşı arkadaşlarımızın ciddi anlamda çok büyük bir duyarlılık göstermeleri konusunda bilgilendiriyoruz" diye konuştu.
'ISLAK İMZALI TUTANAKLARI FOTOĞRAFLAMAK İTİRAZ HAKKI DOĞURACAK'
Bu seçimlerde özellikle müşahitlerin ıslak imzalı mühürlü sandık sonuç tutanağını fotoğraflayarak akıllı telefonları üzerinden, "Sandık Takip Sistemiyle Bilgi İşlem Merkezi"ne en hızlı şekilde ulaştıracaklarını dile getiren Kılıç, şunları söyledi: "Yerel seçimlerde Bingöl'de müşahit olarak aldığımız kişiler, AKP adına çalışanlardı. Tabi biz bunu fark edememiştik. Orada, ıslak imzalı sandıktan çıkan sonuçlar bize iletilmedi. O ıslak imzalı sandık tutanağı elimizde olmadığı için bir itiraz hakkına gidemedik. O yüzden, ıslak imzaların sonucu bizim için çok önemlidir. Çünkü herhangi olumsuz bir duruma karşı yapacağımız itiraz hakkını doğuracak. Ve biz de elimizdeki belgeleri YSK'ye götürerek itiraz edeceğiz."
Islak imzalı seçim tutanağında sandık başkanı dışında en az 4 kişinin imzası gerektiğini ifade eden Kılıç, "Çünkü, bu sayının altına düştüğü zaman YSK, imza sayısını az olduğunu gerekçe göstererek tutanağı geçersiz kabul ediyor. Buna karşı da dikkatli olmak gerekiyor" şeklinde uyardı.
'OYLARIMIZA SAHİP YAPMAK İÇİN MÜŞAHİTLİK YAPALIM'
Son olarak, akıllı telefonları kullanabilen gençlere gönüllü müşahitlik yapmaları konusunda çağrı yapan Kılıç, "AKP'nin tek başına iktidar olmasına izin vermememiz gerekiyor. Bu yüzden HDP'nin barajı aşması gerekiyor. Bunun için de arkadaşlarımızın bu hassasiyeti gösterip buna göre çalışma yürütmesi lazım. Herkesin bu alanda gönüllü olarak müşahitlik yapması gerekiyor. Oylarımıza sahip çıkmak için tüm gönüllü arkadaşlarımızı müşahitlik yapmaya çağırıyoruz" dedi.
HDP'de gönüllü müşahitlik yapmak isteyenlerin ilçelerde açtıkları seçim stantlarına isim yazdırması gerektiğini dile getiren Kılıç, ardından kendilerini arayıp detaylı bilgilerini aldıktan sonra müşahitlik kartlarını kendilerine teslim ettiklerini söyledi. (İstanbul/DİHA)
Evrensel'i Takip Et