21 Mayıs 2015 00:58

Siirt’te 'enişte' inişte

2015 yılı milletvekili seçimleri buruk geçiyor. Çünkü bütün partilerin listeleri halkımız tarafından tasvip görmedi. Gerçi Siirt’e müstemleke muamelesi yapıldığı her seçimde ortaya çıkıyor.

Paylaş

Cumhur KILIÇÇIOĞLU*
Siirt

2015 yılı milletvekili seçimleri buruk geçiyor. Çünkü bütün partilerin listeleri halkımız tarafından tasvip görmedi. Gerçi Siirt’e müstemleke muamelesi yapıldığı her seçimde ortaya çıkıyor. Adayların çoğu il dışından gönderiliyor. Tıpkı İngiltere’nin Hindistan’a yaptığı gibi. Ama sonunda halk homurdanmayı kesip kazaya rıza gösterip yine sandık başına gidiyor. Bu sefer de böyle olacak ama, sonuçlar hiç de öyle olmayacak.  Çünkü 16 Parti ve 2 bağımsızın seçimde aday olduğu Siirt’te seçimler 2 parti arasında geçiyor. Bu iki parti de 3 milletvekilliğini  ben alacağım diyor. Seçmenler ise bunu “Biri Baraja, biri Halka güveniyor” diye değerlendiriyor.
Fakat geçmiş seçim sonuçları gösteriyor ki HDP 2 milletvekili kazanacak, AKP’de l milletvekili alacak. Bu iki partinin son  belediye ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldıkları sonuçlar şöyleydi:
Belediye seçimleri: BDP Yüzde 49.4, AKP Yüzde 42.1
Cumhurbaşkanlığı seçimleri: Demirtaş Yüzde 54.05, RTE Yüzde 42.40, İhsanoğlu Yüzde 3.53
Bugünün tahmini: HDP Yüzde 57, AKP Yüzde 30.

CUMHURBAŞKANININ MİTİNGİ BEKLENENİ VERMEDİ

Fakat Cumhurbaşkanının Siirt mitingi bekleneni vermeyip bütün zamanların en az katılımlısı olarak görülürken, vatandaşlar da “Enişte inişte”, Figen Yüksekdağ’ın mitinginin inanılmaz derecede kalabalık ve heyecanlı geçmesi 3’ncü milletvekilliğinin ibresini HDP lehine geçirdi. HDP’nin liste başı adayı Prof.Dr.Kadri Yıldırım’ın da kısa sürede topladığı sempati de bu görüşü kuvvetlendirmektedir.
AKP adayı  Prof. Dr. Yasin Aktay da önceleri Konya veya Ankara’dan aday olacak böylece Siirt’in Mecliste temsili bir fazla milletvekili ile olacak diye sevinç yaratırken, Siirt’te aday olan 43 aday adayı yanı sıra halkı da tedirgin etmiştir. Bu yüzden gönlü kırılan 43 adaydan birçoğunun destek vermeyeceği anlaşılmıştır. Özellikle Süleyman Soylu’nun torpili olarak garanti adaylığı boşa düşen Fevzi Sevgilinin 2 dönem Kayabağlar (Zokayt)  Belediye başkanlığı yapan Milletvekili Afif Demirkıran’ın kayınbiraderi yakın akrabası Nafi Sevgili’nin törenle HDP’ye geçmesi ve öncesinde de AKP’nin son sıra adayı Ali İlbaş’ın Kroyi aşiretinden bir kolunun da topluca HDP’ye geçmesi yeni hesaplar yapılmasını gerektirmeye başlamıştır. Siirt’li Emine kızımızın kocası olarak Siirt’in eniştesi olan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle önce milletvekili, sonra Başbakan ve en sonunda Cumhurbaşkanı olmasına karşın, Siirt’tin yeterince derdine derman bulamaması yürekten sempatisini azaltmıştır.
Özellikle HDP’nin daha organize çalışmalar yaptığı kırsal oylarında beklenen artış gerçekleşirse bütün devlet olanaklarına rağmen 3 milletvekilliğini alabileceği ihtimal dahiline girmiştir. Tarih tekerrürden ibarettir. Tıpkı 1950 seçimlerinde, her türlü devlet imkan, olanak ve baskılara rağmen CHP sıfır çekmiş, Adalet Partisinin 4 adayı Baki Erden, Mehmet Daim Süalp, Şefik Türkdoğan ve Ahmet Cemil Aydın Türkiye’de halkın en büyük siyasi zaferini sergilemiştir.
AKP’nin bir dezevantajı da ittiifak kuran BBP ve Saadet partilerin seçime asılmalarıdır. 2 Bağımsızdan biri olan M.Fadıl Akgündüz (Jet Fadıl) bir zamanlar Avrupa’dan telefon mitingiyle seçim kazandığı günlerdeki popülaritesi kalmasa da AKP’ye oy veren yerel Arap oylarını zayıflatacağı kabul ediliyor.
Diğer taraftan partiler arasında şiddet suçlamaları başlamıştır. AKP Siirt Milletvekili Adayı Prof. Dr.Yasin Aktay’ın geçtiğimiz günlerde, ‘Kürde Kürt demek ayıptır’ sözlerini eleştiren  Diyarbakır Dicle Üniversitesi akademisyenlerinden  Prof.Dr. Nurettin Turgay Siirt Üniversitesindeki bir panelde şunları söyledi: “Niye Araba Arap demek, Türk’e Türk demek ayıp değil de Kürde Kürt demek ayıp? Yasin Aktay, Saddam döneminde Irak hükümetinde yer alan, Kürtlere karşı zulmeden, Kürtlerin haklarını yok sayan, kendi halkına ihanet eden Taha Yasin Ramazan’dır. Yasin Aktay, Türkiye’nin Taha Yasin Ramazan’ıdır. Irak Hükümeti düştükten sonra peşmergeler tarafından ele geçirildiğinde ‘Ben de Kürdüm, ben de sizdenim beni affedin’ dedi. Ancak sonunun ne olduğu biliniyor.”
Dileğimiz; iki büyük mitingi huzur içinde gerçekleştiren Siirt’te adayların olumsuz davranışlara son vererek kardeşçe bir hava estirmeleridir. Kazanan hak, hukuk ve demokrasi olsun.

* Siirt Mücadele Gazetesi Sahibi, Sorumlu Müdürü ve Başyazarı

ÖNCEKİ HABER

Dağa taşa, bebeğe böreğe HDP yazdılar!

SONRAKİ HABER

Van’da AKP eriyor, HDP büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...