16 Mayıs 2015 20:04

Kürt internetinin özgün sesi: Diyarname

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Kürtçe internet haber sitesi Diyarname.com 10. yılını geride bıraktı. 21 Nisan 2005’te yayın hayatına başlayan site 10. yıl nedeniyle çeşitli etkinlikler yapacak. Etkinliklerin ilki Diyarbakır Kitap Fuarı kapsamında “Kürt internet sitelerinin Kürt dili ve yayıncılığındaki rolü” başlığında panel olacak. Yarın yapılacak panelin moderatörlüğünü Gazeteci Zülküf Kışanak üstlenirken, konuşmacı olarak Diyarname Editörü Gazeteci Cemil Oğuz, Diyarname Yazarı Gazeteci Zeki Özmen katılacak. Panel saat 15.00’te başlayacak. 

Ayrıca 10. yıl nedeniyle özel bir seçki kitabı hazırlandı. Diyarname’nin köşe yazarlarından seçilen birer yazı kitaplaştırılarak yayımlandı. 10. yıl etkinlikleri İstanbul başta olmak üzere birkaç ilde de gerçekleşecek.

KÜRT EDEBİYATININ ÖNEMLİ İSİMLERİ YAZIYOR 

Diyarname’nin köşe yazarları arasında kaybettiğimiz Kürt şiirinin önemli isimlerin Arjen Ari yıllarca yazdı. Yine Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Helim Yusiv, gazetecilerden Cemil Oğuz, Zeki Özmen ile Kürt edebiyatının tanınan isimlerinden, Cîhan Roj, Berken Bereh, Hekîm Sefkan, Yeqîn H., İsmail Dindar, Mehmûd Nêşite, Kaçim Polat, Welat Dilken’in de Diyarname’ye yazılar yazıyor. 
Siyaset haberleri yanı sıra kültür, sanat, yaşam haberlerine de ağırlıklı yer veren site Kürtçenin Kurmanci ve Kurmancki lehçelerini kullanıyor. Özgün haber şiarıyla yayın hayatına başlayan site yaptığı özel haberleriyle Kürt gazeteciliğinde öne çıktı. Birçok Kürt haber sitesi ve gazeteleri Diyarname’nin haberlerini alıp kullandı. 

Sosyal paylaşım sitelerinin Kürt yayıncılığında henüz yaygınlaşmadığı dönemlerde Diyarname, konular belirleyip tartışmalar yaptı. Bunlardan dikkat çeken ise 2008’de “iki dillilik” üzerine yapılan ve 30 civarında Kürt yazarın makalesiyle katıldığı tartışma oldu. Bu tartışma Hivda Yayınları tarafından “Duzimanî” (İki dillilik) ismiyle yayımlandı. Site şimdiye kadar on binlerce haber ve köşe yazısı ve fotoğrafta yayımladı. 

KÜRTÇE HABERCİLİĞE KATKIYI SÜRDÜRECEĞİZ

Diyarname’nin kurucularından ve editörlerinden Cemil Oğuz, sitenin 10. yılına ilişkin şunları söyledi: “Bir konferansta ‘internet çöplüktür’ denilmişti. Çöplük olmayan, daha temiz, ilkeli, anlaşılır haberlerle internet alanında, Kürtçe haberlerimizle Kürt dünyasına hizmet vermeye devam ediyoruz. Kürtçe haberciliğine katkı sunmayı, Kürtçe haberciliği geliştirmeyi daha uzun bir süre sürdüreceğiz. Kürtçe habere gönül vermiş arkadaşlarımıza güç katacak başka arkadaşlar olursa da birlikte çalışmaktan mutluluk duyarız.”

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş işçi kenti Antep’ten Bursa’da direnen işçilere selam gönderdi

SONRAKİ HABER

İstanbul’da 30 yöre derneği HDP'ye desteklerini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...