15 Mayıs 2015 10:44

30 günde 300 gözaltı, 78 tutuklama

Seçim tarihi yaklaştıkça gözaltı ve tutuklama sayısı artarken, son bir ayda 300'u aşkın kişi gözaltına alındı, 78 kişi tutuklandı. Gözaltına alınan ve tutuklananların çoğunun HDP'nin aktif çalışanları olması dikkat çekiyor.

Paylaş

7 Haziran tarihi yaklaştıkça özelikle batı bölgelerinde HDP bürolarına yönelik saldırılarla ile birlikte baskın, gözaltı ve tutuklama sayısında da ciddi bir artış oldu.

Son bir ayda birçok merkezde düzenlenen baskınlarda 300'u aşkın kişi gözaltına alındı. Adliyelere sevk edilen gözaltılardan 78'i tutuklandı. Baskın ve gözaltı operasyonları Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Batman, Erzurum, Şırnak, Urfa, İstanbul, Bolu, İzmir, Mersin, Ankara başta olmak üzere birçok kentte gerçekleşti.

Diyarbakır merkez Sur ilçesindeki ev baskınlarında gözaltına alınan 12 kişiden 11'inin tutuklanması, baskın sırasında kapılara ise "T.C. burada" yazısının yazılması, Bismil'de belediye eş başkanı Cemile Eminoğlu'nun evine kapı kırılarak baskın düzenlenmesi ve ilçede gözaltına alınan 16 kişiden 8'inin tutuklanması "KCK" adı altında düzenlenen operasyonları hatırlatırken, gözaltına alınan ve tutuklananların HDP'nin aktif çalışanları olması da dikkat çekiyor.

Hemen hemen her gün baskın ve gözaltı operasyonları düzenlenirken, baskınlarda ev kapıları kırılıyor, evler darmadağın ediliyor, yurttaşların darp ediliyor. Gözaltı ve tutuklama gerekçesi de genellikle "örgüt üyesi", "örgüte eleman kazandırma" olarak ileri sürülüyor. 

İhsan Çaralan: HDP’ye saldırılar AKP taktiğinin gereğidir!

'TUTUKLAMALARIN ARTACAĞI NOKTASINDA KAYGILIYIZ'

Avukat Mehmet Emin Çoban, gözaltı ve tutuklamalarla seçim öncesinde ortamın gerilmek istendiğini kaydetti. Artan gözaltı ile tutuklamaların hukuk ile bağdaştırılamayacağını dile getiren Çoban, yeniden "KCK" gibi toplu tutuklama ve yargılamalardan kaygı duyduklarını belirterek, "Avukatlar, öğretmenler, öğrenciler, parti yöneticileri, hakimler, savcılar tutuklanıyor. Bu durumdan ciddi derecede kaygılıyız" dedi. 

'KENDİ TUZAKLARI ELLERİNDE PATLAYACAK'

Gözaltı ve tutuklamaları değerlendiren HDP Mardin Milletvekili Adayı Prof. Dr. Mithat Sancar ise, bunun seçimler öncesi halkı yıldırma politikası olduğunu belirti. AKP'nin provokasyonlarına devam edeceğini kaydeden Sancar, "Bu AKP'nin seçim döneminde bizleri barajın altında bırakmak için giriştiği oyunlardan bir tanesi. Bu da tutmayacak. Buradan bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Tam tersine bütün bunlar bundan önceki tuzaklar gibi ellerinde patlayacak. Patlıyor da zaten. Hırçınlaştıkça daha fazla baskıcı davranıyor. İktidarlarını kaybetme korkusu başka çılgınlıklara da yöneltiyor ama çılgınlıkların da bir sonu var" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan'la görüşemeyen İmralı Heyeti, Kandil'e gidiyor

SONRAKİ HABER

Beylikdüzü Sanayi Bölgesinde fabrika yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...