21 Nisan 2015 12:34

Olay olmamasına rağmen mahalleyi basan polis halka saldırdı

Van'da herhangi bir olay olmamasına rağmen Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi'ne onlarca zırhlı araçla giren polisler, kendilerine tepki gösteren halka saldırdı.

Paylaş

3 gün önce İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ün Van'a gelmesinin ardından dikkat çekici bir biçimde polis hareketliliğinin arttığı kentte, zırhlı araçlar eşliğinde gece gündüz mahallelerde konvoy halinde gezen polisler kent halkını taciz etmeyi sürdürüyor. Bugün de ortada hiçbir eylem yada etkinlik yokken onlarca zırhlı araç, TOMA ve bir otobüs dolusu çevik kuvvet polisi, Hacıbekir, (Xaçort), Süphan ve Karşıyaka mahallelerinde halkı provoke etmeye çalıştı.

Zırhlı araçların mahalle aralarında gezmesine tepki gösteren yurttaşlara, polis tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırdı. Yurttaşların taşlarla karşılık vermesi üzerine ise olaylar çıktı. Olaylar sırasında Vangölü Anadolu Endüstri Teknik ve Meslek Lisesi'nin bahçesine de giren polisler, öğrencilere de saldırdı.

Polisler, bir süre sonra halkın tepkisi üzerine geri çekilmek zorunda kaldı. Müdahalenin ardından geri çekilen polislerin, Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı girilen çatışmada yaşamını yitiren YPG'li Mazlum Aşkan'ın taziye çadırına giderek, yurttaşları tehdit ettiği de öğrenildi. 

'PROVOKASYON YAPIYORLAR'

Konuya ilişkin konuşan Rıfat Kaçak adlı mahalle sakini, polislerin birkaç gündür zırhlı araçlar ile mahalle aralarında gezdiklerini ve halkı tahrik ettiklerini söyledi. Bugün de polislerin onlarca zırhlı araçla mahalleye geldiğini, otobüsten inen polislerin tam teçhizatlı olduğunu belirten Kaçak, "Özellikle İçişleri Bakanı geldikten sonra mahalleye yönelik böyle baskılar arttı. Bunlar provokasyon girişimidir" dedi. 

'BAYRAK VE PANKART ASMAYACAKSINIZ'

Fehmi Aşkan adlı başka bir yurttaş ise polislerin hiç sebep yokken mahallerine gelip, yurttaşlara saldırdığını söyledi. Polislerin, taziye çadırı kurdukları sırada yanlarına gelip, kendilerini tehdit ettiğini belirten Aşkan, "Polisler, 'Pankart ve bayrak açmayacaksınız. Yol kesmeyeceksiniz' dediler. Sonra çekip gittiler. Ortada hiçbir şey yoktu. Aniden geldiler ve yurttaşları tahrik ederek saldırdılar. Sonra da cenaze evine gelerek tehditler savurdular" şeklinde konuştu. 

Ramazan Aşkan adlı yurttaş da "Seçim yaklaşırken polislerin mahallelere gelerek onlarca zırhlı araçla gövde gösterisi yapması provokasyondur" vurgusu yaptı. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kolin, santral için Soma'da yeni yer belirledi

SONRAKİ HABER

Utancın 100. yılında Ermeni aydınlar anılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...