Akkuyu'da felaketin temelleri atıldı
Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temeli, yaşam savunucularının ÇED raporunun iptali için açtıkları davalar sonuçlanmamasına rağmen atıldı. Yaşam savunucuları açılan davalar sonuçlanmadan temelin atılmasının hukuksuzluk olduğunu vurguladı.

Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temeli, yaşam savunucularının ÇED raporunun iptali için açtıkları davalar sonuçlanmamasına rağmen atıldı. Yaşam savunucuları açılan davalar sonuçlanmadan temelin atılmasının hukuksuzluk olduğunu vurguladı.
Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise projenin tarihi önemde olduğunu iddia etti. Yıldız, önümüzdeki yıl ilk temelinin atılacağını 4 yıl içinde ise santralin tamamlanacağını kaydetti. Bakan Yıldız, “Nükleer enerji olmadan gelişmenin söz konusu olamayacağını” öne sürdü. Yıldız, gelecek dönem hedeflerinin yakalanabilmesi için nükleer güç santralinin gerekli olduğunu savundu.
“Eğer bu nükleer santral devrede olsaydı Türkiye’nin toplam elektriğinin yüzde 28’ini karşılamış olacaktı. Bir başka ifade ile İstanbul’un elektrik ihtiyacını bu santral karşılamış olacaktı” diyen Bakan Yıldız, “Antalya’daki, Mersin’deki turist kaçar dediler. Bir şehre gelen en fazla turist Paris’te... Ancak orada 7 tane nükleer güç santrali var. Onların turistine bir şey olmazken bizim turistimize bir şey olmaz. Bütün depremsellikle ilgili araştırmalar ilgili kurumlar tarafından tamamlandı” diyerek nükleer santrali savundu.
Santralin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacağını öne süren Yıldız, proje inşaatında 10 bin kişinin çalışacağını da sözlerine ekledi.
DAVALAR DEVAM EDİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ÇED raporunun iptal edilmesi için Greenpeace de dahil olmak üzere TMOBB, Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Belediye, Nükleer Karşıtı Platform, Milletvekilleri ile pek çok kitle örgütü, kurum ve kişinin açtığı davalar ise devam ediyor.
İNŞAAT ALANINDA EYLEM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı temel atma töreni için asker ve polis yığınağı yapıldı. Jandarma ve polis santral girişine yığınak yaparken, törene sadece önceden adını yazdıran işadamları, siyasetçiler, belediyeciler alındı. Cihan Haber Ajansı, Zaman gazetesi ve Bugün gazetesine akredite yasağı bu törende de devam ederken Ankara ve İstanbul’dan gelen gazeteciler de önceden akredite edilmiş olmak kaydıyla alana alındı.
Temel atma töreninin yapıldığı saatlerde Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Çevre ve Doğa Derneği ile Greenpeace üyeleri, santralin yapılacağı Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli kasabasında bir araya geldi. Nükleer karşıtı kasaba merkezinden santral alanının girişine karar “Temel atma boşuna yıkacağız başına”, “Nükleer santral istemiyoruz”, “Nükleer şirket ülkemizi terk et” şeklinde sloganlar atarak yürüdü. Nükleer karşıtları santral kapısına geldiklerinde bir süre yerde yatarak alana araç girişini engelledi, daha sonra yolu açtı. Nükleer karşıtı slogan ve amblemlerin olduğu bir tişört giyinen CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı santral alanına alınmadı.
NÜKLEERCİLERİ HAPSETTİLER
Yaşam savunucuları eylem sonrası törene katılanların geri dönecekleri yolu demir kapıyı kilitleyerek trafiğe kapattı. TOMA'lar gruba müdahale etmeye başladı. TOMA'nın müdahalesinden sonra 15-20 dakika daha kapıda duran eylemciler daha sonra eylemlerine son verdi.
İSTANBUL’DA EYLEMLER VARDI
Greenpeace gönüllüleri, İstanbul’da ölü taklidi yaparak “Nükleer öldürür, yaşamak istiyorum” mesajı verdiler. Çevresel etki değerlendirmesi raporuna karşı Greenpeace de dahil pek çok kurumun davaları sürerken ve proje ile ilgili pek çok başka eksik bulunurken başlatılan inşaatın hukuksuzluğuna değinen Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, “Nükleer enerji santralleri, özellikle nükleer güvenlik ve emniyet konusunda ciddi tehlike riskleri gerçekçilikle değerlendirilmeden ve gerekli tedbirler alınmadan büyük riskler ile inşaat ve temel atma töreni büyük bir hatadır. Akkuyu nükleer santralinin planlanmasında, Fukushima kazası sonrasında yapılması gerekli değerlendirmeler yapılmadı. Dünyada tüm ülkeler nükleer enerji konusunda Fukushima nükleer kazası sonrası nükleer enerjiden vazgeçme politikalarını tartışırken sadece Türkiye Fukushima’dan ders almak yerine Akkuyu’da nükleer projeye devam ediyor” dedi.
Karadeniz İsyandadır Platformu üyeleri ise İstanbul’daki Rusya Konsolosluğu önünde 'Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temel atma törenini protesto etti. Konsolosluk önüne boya döken yaşam savunucuları, “Yaşamımızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı, tüm canlıları, yüzyıllar boyunca radyasyon belasına mahkum etmiş olan Çernobil katliamının 29. yılında, egemenlerin doymak tükenmek bilmeyen para hırsı için yaşamlarımız üzerinde oyun oynanmasına izin vermeyeceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)
‘AKKUYU REKLAMLARI HALKI KANDIRIYOR’
Akkuyu Nükleer AŞ’nin hazırladığı “Güçlü Türkiye’nin Yeni Enerjisi: Akkuyu Nükleer” içerikli reklamlara tepki gösteren Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Ankara Bileşenleri, hedef kitlesi çocuklar olan reklam filmlerinin çocukları gerçek dışı beklentilere sevk ettiğine dikkat çekti. EMO da halka yanıltıcı içerikte reklam verilmesine karşı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
NKP Ankara Bileşenleri Ankara Adliyesi önünde bugün düzenlediği basın açıklamasıyla Akkuyu Nükleer AŞ’nin santral ve nükleer enerji konusunda halkı yanıltıcı ve eksik bilgiler vermesine tepki göstererek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Nükleer Karşıtı Platform Ankara Bileşenleri adına basın açıklamasını okuyan Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Ebru Akgün Yalçın AKP Hükümetinin kendi beceriksizliğini “yetersiz enerji altyapısı” bahanesiyle gizleyerek halkı nükleer enerjiye ikna etmeye çalıştığını dile getirdi. “Yeni yatırımlar çevreye ve insanlara zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak yapılmalıdır” diyen Yalçın, ÇED raporu halen yargıda olan bir tesise Hükümet tarafından da “Türkiye’nin geleceği güvenli ellerde” denmesini eleştirdi. (AnkaraEVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et