02 Nisan 2015 13:54

Avukatlardan ‘Kara propagandaya karşı duralım’ çağrısı

Paylaş

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Hukukta Sol Tavır Derneği, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği imzalı açıklamada, Türkiye Barolar Birliği, yargıç-savcı örgütleri ve tüm hukuk örgütlerine kara propagandaya karşı durma çağrısı yapıldı.

İMTİYAZ DEĞİL SAVUNMA HAKKININ TEMİNATI

Erdoğan ve Davutoğlu tarafından ardı ardına yapılan açıklamalarla, yaşanan olayın arka planında ‘avukatların ayrıcalıkları’ olduğu algısı yaratılmaya çalışıldığı vurgulanan açıklamada, somut hiçbir bilgi ortaya konmadan avukatların hedef gösterildiğini kaydedildi.

Hukukçuların adliyeye girerken üzerlerinin ve eşyalarının aranmamasının şahsa verilmiş bir imtiyaz değil, müvekkillerinin/halkın savunma hakkının teminatı olduğu ve bunun yasayla korunduğu dile getirilen açıklamada; “İktidar ve yandaşları, “adliyede güvenlik” bahanesini kılıç gibi üzerimize sallıyor. Sokaklara da X Ray kurabilir miyiz? Ya toplu taşıma araçları, evlerimiz?” diye soran hukukçular asıl sorunun ‘güvenlik’ değil toplumsal barış olduğunu vurguladı.

‘MESELE SUÇU GİZLEME’

Açıklamada Başbakan Davutoğlu’nun, Anayasa’ya meydan okuyarak bundan böyle sokağa izinsiz çıkana bir dakika bile müsamaha gösterilmeyeceğine yönelik sözleri hatırlatılarak şöyle denildi; “Mesele suçu gizlemektir, mesele yurttaşları korku paranoyasına sokup haklarını kullanmaktan vazgeçirmektir. Bu hakları biz avukatlar temsil ettiğimizden ilk önce bize saldırılıyor. Mesele avukatları temelsiz bir suçluluk duygusuna sevk ederek her türlü haksızlığa boyun eğmelerini sağlamaktır.”

BARO BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM HUKUK ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI

Hakim ve savcıların rehine krizinin yaşandığı 31 Mart günü meslektaşlarının sağ kurtulması için aktif bir çaba/en azından bekleme tavrı içine girmektense, meseleyi kolluk güçlerine bırakmakla eleştirildiği açıklamada, bu ‘tercih’in vicdani bir eksiklikten ziyade örgütsüzlükten kaynaklandığı belirtildi.
“Bu koşullar altında, avukatlara, cumhuriyet savcılarına ve yargıçlara düşen, korku paranoyasına düşmeden, asıl sorunu tespit ederek örgütlü ve onurlu bir duruş sergilemektir” denilen açıklamada Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere tüm hukuk örgütlerine bir arada tutum alma ve yapılan kara propagandaya karşı çıkma çağrısında bulunuldu. (İSTANBUL)

 

  Adliyede avukatlara polis saldırdı: 1 avukat yaralandı

ÖNCEKİ HABER

TGC: İktidarın görevi vatandaşı korumaktır basına müdahale etmek değil

SONRAKİ HABER

Arjen Arî şiir ödülü Yahya Yavuz’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...