20 Mart 2015 16:55

Gençler, karar alma mekanizmalarında yer alamıyor

Demokrasinin geliştirilmesi, gençlerin ve kadınların aktif katılımının arttırılması konuları ideolojik yaklaşımlardan bağımsız, siyaset üstü konulardır. Gençlerin siyasette daha aktif rol oynadığı, daha fazla temsil edildiği ve gençlik haklarının geliştirildiği bir seçim olmasını temenni ederiz

Paylaş

Musa ATAÇ
Bolu

Habibat Kalkınma ve Yönetişim Derneği'nin bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Gençlik Parlementosu ile parlementonun işleyişini, faaliyetlerini ve gelecekte yapmayı planladıklar çalışmaları konuştuk.

Merhabalar, biraz kendinizi tanıtır mısınız?

Ulusal Gençlik Parlamentosu, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği’nin kolaylaştırıcılığında kolaylaştırıcılığında kurulmuş bir gençlik iletişim ağıdır. 1995 yılından itibaren yerel düzeyde başlayan gençlik çalışmaları sonucunda Türkiye’nin birçok ilinden gençlik alanında çalışan kuruluşlar bir araya gelerek 2004 yılında Ulusal Gençlik Parlamentosu’nun kuruluşunu ilan etmiştir.

UGP’ye gençlik politikaları, gençlik hakları, istihdam, girişimcilik, kişisel gelişim, sağlık, eğitim, kültür gibi gençleri ilgilendiren konularda çalışmalar yürüten gençlik meclisleri, üniversite kulüpleri, gençlik platformları ve gençlik sivil toplum kuruluşları üye olabilirler. Ulusal Gençlik Parlamentosu ağında şu anda 69 ilden 49 yerel gençlik meclisi, 73 gençlik sivil toplum örgütü ve 75 üniversite öğrenci topluluğu olmak üzere toplamda 197 üye kurum yer alıyor.

UGP’nin temel amacı gençlerin kapasitelerinin geliştirilerek yerel ve ulusal karar alma mekanizmalarına eşit yurttaşlar olarak katılımlarının sağlanmasıdır.

Ne gibi faaliyetler yürütüyorsunuz?

Ulusal Gençlik Parlamentosu kurulduğu günden bu yana Türkiye’de gençlerin toplumsal hayata ve karar alma süreçlerine aktif katılımını hedefleyen çalışmaları ile ülkemizde bütüncül bir gençlik politikasının geliştirilmesi konusunda önemli katkılar sağlamayı sürdürüyor.Gençlerin kapasitelerinin geliştirilmesi odağında kişisel gelişim, finansal okuryazarlık, bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımı, girişimcilik, sağlık gibi başlıklarda birçok eğitim projesinin Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilmesine destek verdik.Kapasite gelişimi odağındaki bu çalışmaların yanı sıra;Yerel düzeyde gençlerin yerel karar alma süreçlerine katılımını sağlamak için yürütülen Gençlik Meclisleri ve Kent Konseyleri çalışmaları, 2005 yılında gerçekleşen kamu reformu kapsamında yasalaştı. Kent Konseyleri ve Gençlik Meclisi gibi katılımcı mekanizmaların kurulması 5393 sayısı Yerel Yönetimler Kanunu’nun 76. Maddesi ve Kent Konseyleri Yönetmeliği ile halkın yerel karar alma mekanizmalarına aktif katılımına yasal dayanak oluşturdu. Ulusal Gençlik Parlamentosu bu sürecin örneklerini hayata geçirip politika önerisini gerçekleştirerek bu alanda katkı sağladı.

2006 yılında başlatılan Seçilmek İstiyorum Kampanyası ve bu kampanya kapsamında oluşan gündem sonrasında Anayasa’nın 76 maddesinde yapılan değişiklik ile milletvekili seçilme yaşının 30’dan 25’e indirilmesine katkı sağladık. UGP bu tarihten sonra gerçekleşen tüm yerel ve ulusal seçimlerde gençlerin siyasete aktif katılımını destekleyen kampanyalar aracılığı ile genç milletvekili ve belediye meclis üyesi sayısının arttırılmasını destekledi.

“Seçilmek İstiyorum” vizyonu ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile ülkemizdeki demokratikleşme sürecine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Gençlerin siyasette aktif rol almaların destekleyen çalışmalarımız demokrasinin en temel ilkelerinden olan temsilde adalet ilkesinin geliştirilmesine yönelik. Nüfuzumuzun yarısını 30 yaş altı gençler oluşturuyor ancak gençler karar alma mekanizmalarında yer alamıyor.

Seçilmek İstiyorum kampanyanız hakkında biraz bilgi verir misiniz? Bu kampanyanız neyi amaçlıyor?

7 Haziran seçimlerini hedeflediğimiz bu kampanya az önce bahsettiğim gibi 2006 yılında başlamış bir vizyonun parçası. 7 Haziran 2015’te yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri yaklaşırken, seçilme hakkımızı hatırlatmak ve takipçisi olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

Türkiye 77 milyon 695 bin kişilik nüfusa sahip. Bu nüfusun 20 milyonunu gençlerin oluşturmasına rağmen gençlerin meclisteki temsiliyet oranı çok düşük kalmaktadır. 2011 Genel Seçimleri sonucunda 25-30 yaş arası yalnızca 5 milletvekili adayı seçilerek mecliste yer aldı. Temsiliyette adalet ilkesi gereği daha fazla gencin TBMM’de yer alması gerektiğini savunuyoruz. Bunun için yerel ve ulusal düzeyde lobi ziyaretleri gerçekleştirerek siyasi partilerin daha fazla genç aday adayını seçilebilecekleri yerlerden aday göstermesini ve 25. Dönem Milletvekillerinin seçilme yaşının 18’e indirerek seçme ve seçilme yaşını eşitlemesini amaçlıyoruz.

7 Haziran seçimlerinde partilerden beklentileriniz nelerdir?

Haziran 2015’te gerçekleşecek Milletvekili Genel Seçimleri’nde gençlik bakış açısını yansıtacak bütüncül bir gençlik politikasının destekçisi olacak tüm siyasi partilerden 25-30 yaş arasındaki genç aday adaylarını listelerinde seçilebilecek yerlerden aday göstermelerini ve bu adayları desteklemelerini talep ediyoruz. Ayrıca 25-30 yaş arasındaki genç, kadın ve engelli milletvekili aday adaylarından hiçbir adaylık ücretinin alınmamasını istiyoruz. Seçilme yaşının 18’e indirilerek seçme ve seçilme yaşının eşitlenmesinin siyasi partilerce benimsenmesi ve seçimler sonucunda mecliste yer alacak milletvekillerinin gerekli yasama sürecini başlatmalarını bekliyoruz.

Bundan sonra ne tür faaliyetler yapacaksınız? Yeni çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Ulusal Gençlik Parlamentosu yıllık faaliyetlerini her yıl mayıs ayındaki gençlik haftasında gerçekleştirdiği olağan genel kurulda alınan kararlara göre planlamakta ve yürütmektedir. Bu kararlara göre oluşturulacak planlarla gençlerin karar alma mekanizmalarına katılımının artması, planlama süreçlerinde etkili olması ve bütüncül gençlik politikasının geliştirilmesi konusunda çalışmaya devam edeceğiz.

Ülkemizde insanların ileri derecede kutuplaştığı bir ortam var. Böyle bir ortamda seçime gidiyoruz. Seçimlerden beklentileriniz nelerdir?

Ulusal Gençlik Parlamentosu Türkiye’nin dört bir yanından gençlik kuruşlarının üye olduğu bir gençlik ağı. Kişisel olarak birbirinden farklı dünya görüşleri ve yaşam tarzında olan gençlerden oluşan UGP aslında Türkiye’nin tüm renklerini içinde barındırıyor. UGP güncel siyasetin etkisidışında gençlik haklarının geliştirilmesi konusuna odaklanmış bir ağ. En büyük başarılarımızdan biri de birbirinden farklı düşünen gençler olarak ortak problemlerimize çözümler geliştirebilmek için beraber çalışma kültürümüz.

Demokrasinin geliştirilmesi, gençlerin ve kadınların aktif katılımının arttırılması konuları ideolojik yaklaşımlardan bağımsız, siyaset üstü konulardır. Gençlerin siyasette daha aktif rol oynadığı, daha fazla temsil edildiği ve gençlik haklarının geliştirildiği bir seçim olmasını temenni ederiz.

 

ÖNCEKİ HABER

Hesekê saldırılarında 5'i çocuk 33 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

TEM'de durdurulan otomobilden cephane çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...