18 Mart 2015 17:00

Maltepe Gençlik Kültür Evi Özgecan ASLAN Kütüphanesi

Sınıf sınıf dolaşıp kitaplar toplanıyor, okul hoparlörlerinden birlikte kurma çağrısı yapılıyor kütüphaneyi. Maltepe gençliğinin ortak emeğiyle Özgecan’ın anısı yaşatılıyor.

Paylaş

Can KAYLAN

Özgecan’a dair çok yazıldı çizildi, hala da devam ediliyor yazılıp çizilmeye. Binler sokağa çıkıyor, yakılmamak için yıkacağız diye. Erkek egemen sistem, kadını ikinci plana atan gerici anlayış katliamlarına devam ediyor. En vahşice yöntemlerle katledilen arkadaşımız, katledilen tüm kadınların simgesi haline geliyor. 8 Mart’a Özgecan vicdanıyla gidildi bu sene.

Öte yandan başka yerde başka şeyler de oluyor tabi. İyi şeyler… Örneğin Maltepe’de önceleri Maltepe Liseli Dayanışması’yla bir araya gelmiş, şimdi ise “Yahu bizim artık başımızı sokacak bir çatıya ihtiyacımız var!” diyen gençler Maltepe Gençlik Kültür Evi’ni açmaya koyuluyor. Diyorlar ki bu çatı altında birlikte üretelim sanatın edebiyatın en güzelini… Birlikte okuyup birlikte tartışalım! Çatı katımız da var ya hali hazır da, bunu da Özgecan’a armağan edelim.

Böylelikle başlıyor Özgecan Aslan Kütüphanesi’ni kurma girişimleri.  İlk konuşulduğu andan itibaren “Benim bir edebiyat öğretmenim var, ondan yardım alabilirim.”, “Benim de bir arkadaşım var, o bu işin ucundan tutmayı çok ister.” cümleleri eksik olmuyor. Sadece Maltepe’de de değil tüm İstanbul’a yayılıyor haber. Kargoyla kitaplar geliyor, yayınevlerine ulaşılıyor. Anlatılabilen her yerde anlatılıyor dertleri.

Nihayetinde bir oda dolusu kitap toplanılıyor türlü yollarla. ‘Özgecan için bir kitap da senden!’ çağrıları yanıt buluyor ve 8 Mart arefesinde açılışı yapılıyor kütüphanenin. Maltepe Gençlik Kültür Evi liseli, üniversiteli onlarca gencin emeğiyle ilk eserini veriyor. Özgecan Aslan Kütüphanesi, Maltepe Gençlik Kültür Evi’nde, çatı katında dostlarını ağırlamayı bekliyor. Birlikte bir şeyler yapmak için bir araya gelen bu gençler, birlikte bir şeyler yapmaya da devam ediyor, bizden söylemesi.


‘Özgecan içinbir kitap da senden’

Heval Deniz Tosu
Kağıthane Anadolu Lisesi

Geçen hafta Maltepe Gençlik Kültür Merkezi’nde açılan Özgecan Aslan Kütüphanesi için okulumuzda kitap topladık. Arkadaşlarımız ellerindeki kitapları duyarlılık göstererek kütüphane için getirdiler. Aynı sınıfta olduğum Ali, Yaren, Can ve İdil arkadaşlarımla Türkiye’de artan kadın cinayetleri ve Özgecan Aslan Kütüphanesi hakkında sohbet ettik.

İdil ve Yaren’e kadın cinayetlerini ve sebeplerini sorarak başladık sohbete. Yaren, ülkemizde kadınlara ikinci sınıf insan muamelesi yapılmakta olduğunu söyledi. Bunun başlıca sebebi olarak da ülkeyi yöneten gerici zihniyeti gösterdi. İdil ise, kadınlara gereken değerin verilmemesine ve katillerin cezalandırılmaması ya da hak ettikleri cezaları almamalarına bağladı cinayetlerin artışını. Bunun sonucunda ise kadın katlinin sıradan bir durum haline geldiğini dile getirdi. Yaren, Özgecan cinayetinden sonra hala kadınların katledilmesinin nedenlerini katillerin az ceza almaları olarak gösterdi ve bu durumda gelecek olan idam cezasının eskiden de olduğu gibi aydınlara uygulanacağını, bu yüzden idamın kesinlikle söz konusu bile olmaması gerektiğini ekledi. İdil ise, erkeklerin bu konuda kadına olan bakış açılarını değiştirmeleri gerektiğini söyleyip zihniyet değişmediği sürece hiçbir şekilde gelişme elde edilemeyeceğini ekledi. İdil, Maltepe’de kurulan Özgecan Aslan Kütüphanesi için Özgecan’ın adının yaşatılması adına güzel bir adım olduğunu, bağış yapmasının nedeni olarak da insanların kurulan kütüphaneden yararlanması ve Özgecan adının daha çok duyulması olduğunu vurguladı. Yaren, kütüphanenin asıl amacının insanların dikkatini çekmek olduğunu ve bunu başardığını düşünüyor. Son olarak bu kütüphanenin Özgecan’a bir nevi borçları olduğunu ve yaptıkları bağışlar ile ona olan borçlarını ödemeye çalıştıklarını söylediler. İdil ve Yaren’in verdiği cevapların biraz daha öfkeli ve politik olduğunu söylemeyi de ihmal etmeyelim.
Ali ve Can cinayetlerin artış sebeplerine ilişkin İdil ve Yaren’in söylediklerine ek olarak devletin başındaki kişilerin yaptığı kışkırtıcı söylemleri de belirttiler. Maltepe’de kurulan Özgecan Aslan Kütüphanesi hakkında Ali, Özgecan’ın adının yaşatılması için önemli olduğuna, Can ise insanların kadın cinayetlerine olan duyarlılığının artması için olumlu bir proje olduğuna vurgu yaptı. Arkadaşlarımıza son olarak bu kütüphaneye neden katkıda bulunduklarını sorduk. Her ikisi de vicdanen rahat olmadıklarını, bir şeyler yapmak istediklerini bu nedenle katkıda bulunduklarını söylediler.

ÖNCEKİ HABER

İki Seçim Tek Taktik!

SONRAKİ HABER

Newroz ateşi her yeri sardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...