18 Mart 2015 16:43

Hamam aynı, tas aynı

Gelecek sene üniversiteye hazırlanma durumu oluşursa ne olur diye soruyoruz Şafak’a. Dershanelerin kapatılmasıyla özel okullara talep artmış, merdiven altı dershanelerin de en azından beş asgari ücret isteyeceğine değiniyor

Paylaş

Doğu SARIÇELİK
Ankara

OKS, SBS, TEOG, ÖSS, YGS, LYS... Her ne kadar isimleri değişse de aynı tas aynı hamam. Bir kaç gün sonra 15 Mart yani iki milyon öğrencinin yıllardır hazırlandığı YGS günü. Bizler bu sınava neden giriyoruz? Bizleri bu sınava mahkum eden ne? Bizler bu sınava bir gelecek için giriyoruz ve bizleri buna mahkum eden, öğrencileri robotlaştıran, yarış atına çeviren eğitim sistemi. İçinde bulunduğumuz eğitim sistemine karşı eşit, parasız, bilimsel ve ana dilinde bir eğitim isterken onlar bize, şuursuz şûradan daha gerici bir eğitim sistemi getirdi. Onlara sözümüz, şûralarını başlarına yıkacağız.

BİLGİLER KENDİMİZİ 
GELİŞTİRMEYE YÖNELİK DEĞİL

Bir kaç arkadaşımızla önümüzde olan YGS ile ilgili görüştük. İlk görüştüğümüz arkadaşımız Mustafa Kemal Anadolu Lisesi’nde okuyan Beyza Güvenç. Gelecek kaygısından dolayı bu sınava girmek onu çok strese sokmuş. Bu sene öğrendiği hiçbir bilginin kendini geliştirmeye yönelik olmadığını, arkadaşlarıyla yarışmak için olduğunu düşünüyor. Ailesinden, okulundan ve dershanesinden gelen baskıların onu çıkmaz bir yola sürüklediğini, bu stresle sınava girmenin başarı değil başarısızlık getireceğini söylüyor. Dershanelerin kapatılması nedeniyle sınavı bu sene kazanamaması durumunda ‘Merdiven Altı’ dershanelerde tekrar hazırlanacağını belirtiyor.

MERDİVEN ALTI DA 5 
ASGARİ ÜCRET İSTİYOR

Diğer görüştüğümüz arkadaşımız ise Çankaya Nevzat Ayaz Anadolu Meslek Lisesi’nde Grafik-Fotoğraf okuyan 12. sınıf öğrencisi Şafak Ertan. Şafak her gün bir sınava giriyormuş, bu yarışın kendilerini toplumdan soyutladığını düşünüyor. Şafak meslek lisesi öğrencilerinin haftada üç gün staj yaptığını, birçoğunun kendi bölümünden uzak getir-götür işlerini yaptığını, emeğinin karşılığını almadığını hatırlatıyor. Bunun yanında bir de dershaneye ve okula gidip geldiğini düşününce onun için bu sene üniversite bir hayal. Gelecek sene üniversiteye hazırlanma durumu oluşursa ne olur diye soruyoruz. Dershanelerin kapatılmasıyla özel okullara talep artmış, merdiven altı dershanelerin de en azından beş asgari ücret isteyeceğine değiniyor...

KAZANAMAMAKTAN 
KORKUYORUM

Düşüncelerini aldığımız bir diğer arkadaşımız ise Demetevler Mimar Sinan Lisesi’nde 12. sınıf öğrencisi Ayça Parlak. Ayça, YGS’ye çok az kaldığını, ne yapacağını bilmediğini, aile okul-dershane üçgeninde kalmasının onu ciddi bir şekilde strese soktuğunu belirtiyor.Sınavı kazanamamaktan korkuyor Ayça ve arkadaşlarıyla yarışmak istemiyor.

Evet, bu bir yarış sistemi hatta paralı yarış sistemi, parası olanın özel okula gidip okuduğu olmayanın mecburiyetten okuyamadığı bu sistem kurulduğundan beri aynı. Görüştüğümüz tüm arkadaşlar içinde bulunduğumuz eğitim sisteminden rahatsız. Bu eğitim sistemi bizlerin dindar ve kindar, öfkeli bir nesil olmamızı istiyor. Evet, bizler öfkeliyiz ama bizlerin öfkesi bu sistemlerine! Bu eğitim sistemi can alıyor! Geçtiğimiz yıl Mersin’in Erdemli ilçesinde Erdemli Lisesi’nde okuyan bizlerle aynı sıraları paylaşan ve bu eğitim sistemi çarkları arasında ezilen Sadıka Soyan YGS’den istediği puanı alamadığı için intihar etti! Artık bizlerin canlarını alamayacaklar! Bizler bu eğitim sistemine de sınav sistemine de karşıyız!
Not: Bu yazı YGS’den önce hazırlanmıştır.

ÖNCEKİ HABER

Hayaller 160 Dakikaya Sığar mı?

SONRAKİ HABER

İşçiler Bize Hediye Edecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...