18 Mart 2015 16:11

Ertelenemez Yaşam Sorunu

Yeni anayasanın tekelci anlayışla ve statükonun devamını sağlayacak şekilde düzenlenmemesi ve temsilde adaletin sağlanması adına HDP’nin mecliste olması tüm Türkiye halkları için bir umut kaynağıdır

Paylaş

Servan TİMUÇİN
Kocaeli Üniversitesi
Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi

2015 yılı Türkiye için çok kritik ve kırılgan bir yıl olacak. 2 senedir devam eden ‘Barış Süreci’nin nihayete erdirilme çabaları ve genel seçimler, Türkiye’yi gayet sıcak ve dinamik bir döneme sokacak.
Ertelenemez yaşam sorununun, eşit ve demokratik yaşamın Türkiye’de inşaası Türkiye halklarınının bir zihniyet evrimiyle mümkün olacaktır. Türkiye’deki algıların kırılması ve yeni bir ortak yaşam alanı olması için kritik bir dönemden geçiyoruz.

Bu tarihi ve kritik ‘seçim’ bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Türkiye’nin giderek kutuplaştığı, siyasi erkin giderek despotikleşmesi ve statükocu muhalefetin yetersiz kalması alternatif siyasetin ve muhalefetin doğması adına bir şans.

TÜRKİYE FARKLI BİR SİYASİ TARİHE GİRECEK

Türkiye’nin yeni yaşam formulü; HDP çatısı altında yeşermeye başladı. Artık halk yerleşik iktidar-muhalefet anlayışından bezmiş farklı yönelimler ararken; özellikle de Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki performansı, özgürlük arayışında olan ve demokratik bir ülke isteyenler için umut kaynağı olmuştur.

Tam da bu noktada AKP’nin siyasetinden ve değer yargılarının içini boşaltmasından usanmış platformlar; daha eşitlikçi, yaşanabilir bir Türkiye için yeni siyaset söylemi geliştiren HDP çatısı altında toplanmaya başladılar. Buradan hareketle, 80 darbesinin ürünü olan %10 barajının aşılmasıyla Türkiye farklı bir siyasi tarihe girecektir.Bu aşamada tüm demokratik platformlar elini taşın altına koymalıdır. Yıllardır devam eden  AKP hegemonyasını zayıflatmak ve daha demokratik bir siyasete götürmek için HDP çatısı altında toplanma, HDP’nin tüm bileşenlerinin ve ittifak yaptığı partilerin mecliste olması demektir.

TÜRK TİPİ BAŞKANLIĞI ÖNLEMEK İÇİN

HDP’nin meclise girmesiyle muhalefet şekli de değişmiş olacaktır. Siyasi erk istediği gibi yasaları kontrol edemeyecek ve güçlü bir denetim mekanizması oluşmuş olacaktır.
Dolayısıyla oluşturulmuş bu ittifaklar kısa vadede barajın aşılmasını sağlayacaktır. HDP’nin bileşenlerinin ve ittifak yaptığı partilerin mecliste olmaması AKP’nin ve Aksaray’ın istediği ‘Türk Tipi’ başkanlık modelinin devreye girmesine neden olacak. Türkiye daha kaotik ve çözümsüz bir hal alacaktır. HDP’nin meclise girmesi bu denli önemli ve kritiktir.

Yeni anayasanın tekelci anlayışla ve statükonun devamını sağlayacak şekilde düzenlenmemesi ve temsilde adaletin sağlanması adına HDP’nin mecliste olması tüm Türkiye halkları için bir umut kaynağıdır. Bu kritik süreçte iki seçenek var önümüzde: Ya tek tipçi hükümdarlığın sürmesi ya da yeni yaşam formulünün hayata geçmesiyle daha demokratik ve yaşanılabilir bir ülke için mücadele vermemiz olacaktır…

ÖNCEKİ HABER

Palyaço Doktor

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası: İyileşme belirtisi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...