15 Mart 2015 12:53

Çadır yangını hâlâ sürüyor

Marmara Park AVM inşaatı şantiyesinde çadırda çıkan yangında ölen 11 işçinin aileleri İş cinayetinin 3. yılında AVM önünden yangının çıktığı yere yürüyerek kez daha adalet talebini dile getirdi.

Paylaş

Marmara Park AVM inşaatı şantiyesinde çadırda çıkan yangında 11 işçi öldüğünde tarih 11 Mart 2012’yi gösteriyordu. Aradan 3 yıl geçti. Sorumlular yargılanmadığı gibi, suç işçilere çıkarıldı, davanın tek tutuklu sanığı da salıverildi. İş cinayetinin 3. yılında AVM önünden yangının çıktığı yere yürüyen işçi aileleri bir kez daha adalet talebini dile getirdi. 

AVM önünde “İş kazası değil bu bir cinayet” diye seslenen aileler adına açıklamayı cinayette can veren Barış Kıyak’ın kardeşi Damla Kıyak okudu. Yangının çıktığı yerde, adliyede, meydanlarda tutulan vicdan nöbetinde yaşanan katliamı unutturmayacaklarını dile getiren Kıyak, yangından Ece İnşaat, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat, Kaldem ve diğer patronların birinci derecede sorumlu olarak yargılanmalarını isteyen Kıyak, “Hakimler ve savcılar işçi cinayetlerini kamu düzenine dair bir suç olarak görülmedikçe, kamusal denetim mekanizmalarının etkili olarak yerine getirilmedikçe, işverenlerin iş ve işçi güvenliği tedbirleri almasında caydırıcılık arttırılmadıkça ve taşeron sistem devam ettikçe, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça, sendikalaşan işçileri işten atan işverenler cezalandırılmadıkça, sendikalar ve emekten yana partiler, kurumlar görevlerini yapmadıkça iş cinayetleri sürmeye devam edecektir” diye konuştu. 2013’te en az 1233 işçinin can verdiğini bu rakamın 2014 yılında 1886’ya yükseldiğini aktaran Kıyak, OSTİM, Davutpaşa, Kozlu, Soma, Van Bayram Otel, BEDAŞ, dizi setlerinde can veren işçilerin davalarının da takipçisi olacaklarını ifade etti. 

Açıklamanın ardından AVM’nin önünden katliamın yaşandığı alana yürüyen aileler, ölen işçiler anısına fidan dikip, karanfil bıraktılar. Can veren işçilerin anısına bir anıt park yapılması içinde yaptıkları başvuruya yanıt vermeyen Esenyurt Belediyesi’ni inat, anıt parkı diktikleri fidanlarla kendilerinin yaptığını dile getiren aileler, 28 Nisan’ın diğer ülkelerde olduğu gibi iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler için anma ve yas günü ilan edilmesini istediler. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

DTK'den Suruç Newrozu'na katılım çağrısı

SONRAKİ HABER

'IŞİD'in Serêkaniyê saldırılarındaki üssü Ceylanpınar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...