13 Mart 2015 12:54

Ali Babacan'dan itiraf: Tartışma kur dalgasını büyüttü

Ali Babacan’dan hem bağımsızlık vurgusu geldi hem de bir itiraf. Babacan, “Dünyada bir belirsizlik ortamı var. Bu bütün gelişmekte olan ülkeleri olduğu gibi bizi de etkiliyor. Bizde de kurda dalgalanmalar oldu. Biraz da kendi içimizdeki tartışmalar bu dalgalanmanın boyutunu arttırdı” dedi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin hiçbir vurgu yapılmadı. Fakat dün Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılan Babacan’dan hem bağımsızlık vurgusu geldi hem de bir itiraf. Babacan, “Dünyada bir belirsizlik ortamı var. Bu bütün gelişmekte olan ülkeleri olduğu gibi bizi de etkiliyor. Bizde de kurda dalgalanmalar oldu. Biraz da kendi içimizdeki tartışmalar bu dalgalanmanın boyutunu arttırdı” dedi.

Avrupa’nın Türkiye için temel ihraç pazarı olması nedeniyle, Avrupa’daki durgunluğun  keendilerini endişelendirdiğini söyleyen Babacan yeni kur dalgasının yolda olduğunu söyledi: 
“Amerika’da şu anda en güçlü toparlanmanın olduğunu görüyoruz. Bu yıl en erken haziran ayında ama belki yıl sonunda zamanlamasını henüz kendileri de bilmiyor. Başlayacak bu faiz arttırımı döngüsü bütün dünyada az ya da çok bir dalgalanma getirecek.” 

DEMOKRATİK ANAYASA ŞART

Demokratik bir anayasaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Babacan. Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin şu vurguyu yaptı: “Para politikalarıyla ilgili belirsizliği aşmamız gerekiyor. Para politikalarının sorumlusu Merkez Bankası. Hedefleri hükümet ile Merkez Bankası beraber koyar. Ama o hedefleri ulaşmak için Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığı var. Bu anayasada çok açık bir şekilde var. o noktada şu anda ihtiyaç duyduğumuz daha çok öngörülebilirlik. MB tarafından ve mümkün olursa sadece MB tarafından yapılan iyi bir iletişim ile bu iletişim doğrultusunda güven uyandıran uygulamalar.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê'de yaşamını yitiren Altun'u yüzler uğurladı

SONRAKİ HABER

Til Hemis'te yaşamını yitiren YPG'li Aktürk defnedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...