10 Mart 2015 08:25

'Türkiye, IŞİD'lilerin sınırdan geçişini durdurmakta yetersiz veya isteksiz'

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Türkiyeli kaçakçıların sınırı geçmek isteyen IŞİD militanlarına yardımcı olduğunu iddia etti.

Paylaş

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesinde Tim Arango ve Eric Schmitt imzasıyla yayınlanan "IŞİD’e giden yol, geçirgen Türkiye sınırı vasıtasıyla" başlıklı makalede son dönemde Batılı ülkelerin ısrarıyla sınırda kontrollerin arttırılmasına rağmen Türkiye’nin IŞİD’li muhaliflerin geçişini durdurmakta 'yetersiz veya isteksiz' olduğu dile getirildi. 

Gazetenin birinci sayfasında yayınlanan habere göre, sınıra yakın köylerde yaşayan ve geçimlerini sigara ve şeker gibi ürünleri sınırdan geçirip satmakla sağlayan "Türk kaçakçılar", IŞİD’li komutanların hedefi olmuş durumda. Ölüm tehdidi alan kaçakçılar, IŞİD’li militanların geçişlerine yardımcı olmak zorunda bırakılıyor. Gece yarısı IŞİD’li komutanlar tarafından aranan kaçakçılardan bazı militanları sınırdan geçirip otele yerleştirmeleri isteniyor.

BİR KAÇAKÇI 200 MİLİTANI SINIRDAN GEÇİRDİ
Gazeteye konuşan Mustafa isimli bir kaçakçı, bu zamana kadar yaklaşık 200 militanı sınırdan geçirdiğini söyledi. Sınırı geçmek için her zaman bir yol bulabildiğini dile getiren Mustafa, bazen kendisini tanıyan sınırdaki nöbetçilerin o geçerken kafalarını çevirdiklerini iddia etti. 

Habere göre, başlarda bu işi çok istekli yaptığını dile getiren Mustafa, sınırdan geçirdiği kişilerden çoğunun ABD’nin terör listesinde olan el Nusra’dan olduğunu kaydetti. Mustafa’ya göre, el Kaide’nin bir kolu olan el Nusra, Esad rejimi ile savaşıyor ve 'gerçek cihatçı'; ancak IŞİD herkesi, hatta Sünnileri bile öldüren bir örgüt. 

IŞİD’E KATILAN YABANCI MİLİTANLARIN ÇOĞU TÜRKİYE’DEN GEÇTİ
Haberde, ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Başkanı Nick Rasmussen ile ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’ın bu yöndeki açıklamalarına da yer veriliyor. İki isim de IŞİD’e katılan yabancı savaşçıların çoğunluğunun Türkiye üzerinden geçiş yaptığını ifade etmişti.

Geçtiğimiz ay ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi’ndeki bir oturumda konuşan Clapper, Türkiye’nin IŞİD ile mücadele konusunda şu anda olduğundan daha etkili olacağına inanmadığını dile getirmişti. Clapper, Türkiye’nin önceliklerinin farklı olduğunu ve bu politikasının Suriye’ye geçmek isteyen yabancı savaşçılar için "müsamahakâr bir ortam" oluşturduğuna dikkat çekmişti.

Nick Rasmussen ise 3 bin 400'ü Batılı ülkelerden olmak üzere yaklaşık 20 bin yabancı savaşçının IŞİD ve diğer radikal gruplara katılmak üzere Suriye ve Irak'a gittiklerini ve bunların çoğunluğunun Türkiye üzerinden giriş yaptığını iddia etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Berkin Elvan'ın bez bebeğini ailesine hediye edecek

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: Cumhurbaşkanı, Başçı'dan brifing alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...