08 Mart 2015 14:24

7/24 kölelik

Şu an 46 yaşındayım. Çocuklarımın biri üniversiteyi bitirdi, ikisi hala üniversitede. Onlar daha iyi şartlarda olsunlar diye çalışıyorum. Zor koşullarda, 12 saat çalışıyorum bir otelde...

Paylaş

Şu an 46 yaşındayım. Çocuklarımın biri üniversiteyi bitirdi, ikisi hala üniversitede. Onlar daha iyi şartlarda olsunlar diye çalışıyorum. Zor koşullarda, 12 saat çalışıyorum bir otelde. Haftada tek bir gün iznim var, diğer günler sabah 8’de iş başı yapıp akşam 8’de çıkıyorum. 30 odası var otelin ve sadece 2-3 kişi temizlik yapıyoruz. Bu da yetmiyor, yemek, bulaşık, her türlü temizlik. En az 4 işçinin yapacağı işi yapıyorum. Bu işler yetmiyormuş gibi patronların baskıları da bitmiyor. İzin kullanana kızıyorlar, raporlu bile olsa izin vermek istemiyorlar. “Ya başka eleman alın ya ücretimizi arttırın ya da saatleri azaltın” dediğimizde “Saatleri düşürürsek, maaşınız da düşer” diyorlar. Aldığımız maaş asgari ücretin biraz üstünde ama geçen senenin ücretini alıyoruz, bu sene zam yapmadılar. 12 saatin ücreti bu mu? Zaten sigortamızı da o paradan değil, asgari ücretten yatırıyorlar.
Ben senelerce hem evde çocuklarıma baktım hem de yarı zamanlı kocamın dükkanında çalıştım. Zaten bu işe de dükkanın işleri düştüğü için, emekli olabilmek ve sigortam yatsın diye girdim. Üç yıldır da burada çalışıyorum. Her şeyi gördüm.
Şimdi sıra büyük patrona geldi.
Aile Paketi diyorlar. 4 saate düşüreceklermiş işi. 12 saate bile hak ettiğimi vermeyenler 4 saate neden versin ki? 3 çocuk yapmak gerekiyormuş. Hazır! 3 çocuğu yaptım, okuttum, büyüttüm. Bana da o parayı verecek mi? Verse de o para yetecek mi? Bu çocuklar, kız çocuğu ya, onları da okuldan alayım evlendireyim istiyorlar. Gözleri açılmasın, köleleşsin, kocasına muhtaç olsun, evden dışarı çıkmasın, çocuk doğursun (hamileyken hele hiç çıkmasın)... Ayrıca sezaryana, kürtaja da karşılar. Taciz, tecavüz serbest. Böylece kadın susar, evde kocanın, işyerinde patronun işini yapar, devletin de her dediğini yapar. Al sana 7/24 kölelik.
Bu kölelikten ancak hakkımızı alarak kurtulabiliriz. Onun için de birlik olmalıyız.
Otel çalışanı bir işçi/İSTANBUL

 

ÖNCEKİ HABER

TEKLAS’ta ölmek serbest, konuşmak yasak

SONRAKİ HABER

Adana’da kadınlar savaşa ve eşitsizliğe karşı yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...