3 Mayıs 2025 15:33

Öğretmenler İstanbul’dan seslendi: "En az ücretli öğretmen sayısı kadar atama yapılmalı!"

Öğretmenler İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ek atama talebiyle Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e seslendi. Öğretmenler, "Eğitimden tasarruf yapılmaz" dedi.

Öğretmenler İstanbul’dan seslendi: "En az ücretli öğretmen sayısı kadar atama yapılmalı!"

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

İstanbul - İstanbul'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen ataması yapılmayan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı 15 bin kişilik öğretmen atamasını yetersiz bularak eylem yaptı. “Öğretmenler burada, kadro nerede?​”, “Eğitim yanıyor, Yusuf Tekin susuyor”, “Her branş değerli, hepsi eşit hak ister”, “Ücretliyi kaldır, öğretmene kadro ver” sloganlarını atan öğretmenlere Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen ve yurttaşlarda destek verdi.

Basın açıklamasını ataması yapılmayan öğretmenler adına Saime Turgut okudu. Turgut konuşmasına, “Biz öğretmeniz. Biz sabrettik. Ama artık susmuyoruz!” sözleriyle başladı: “Bugün burada bir umutla değil, bir yıkımın ardından toplandık. 2024 KPSS sonrası yapılan 15 bin öğretmen ataması, birçok branşta büyük hayal kırıklığı yarattı. Yıllarını KPSS’ye hazırlanarak geçiren, gece gündüz emek veren binlerce öğretmen adayı, düşük kontenjanlar ve adaletsiz branş dağılımıyla hayallerinin, emeğinin ve insan onurunun hiçe sayıldığını gördü.”

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

"Ülkenin geleceğiyle oynanıyor"

Turgut, sadece bireysel düzeyde değil, ülkenin eğitim sisteminde de büyük bir kırılma yaşandığını ifade ederek şöyle devam etti: “Başta lise düzeyi olmak üzere, tüm eğitim kademelerinde görev bekleyen 72 branştaki öğretmen adaylarına ayrılan kontenjan sayılarındaki dengesizlik, uzun vadede ülke eğitiminin niteliğine büyük zarar verecektir. Sadece sayılarla değil, bu mesleğe gönül vermiş insanların emeğiyle oynanmıştır. Bu yıl KPSS’den 80 üzeri puan alıp sıralamada ilk 50, ilk 100’e giren öğretmen adaylarının bile atanamama riskiyle karşı karşıya kalması sistemin ne kadar adaletsiz ve öngörüsüz olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.”

“Branş adaleti yok sayıldı”

Turgut, özellikle bazı branşların tamamen görmezden gelindiğini vurguladı: “15 bin kişilik kontenjanda branş dağılımı adil yapılmamıştır. Bazı alanlara binlerce kontenjan ayrılırken, bazı branşlar yok sayılmış ve öğretmen camiası kendi içinde bir kaosa sürüklenmiştir. Özellikle Tarih, Coğrafya, Felsefe, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, İlköğretim ve Lise Matematik, Fen Bilimleri, Beden Eğitimi, Fizik, Kimya, Biyoloji, Rehberlik, İngilizce, Arapça, Müzik ve Görsel Sanatlar gibi alanlara toplamda yalnızca 3542 atama yapılmıştır. Bu sayı, ne öğretmen ihtiyacıyla, ne mezun sayısıyla, ne de adaletle örtüşmektedir. Bu dağılım ne bilimsel, ne vicdani, ne de insanidir. Her branş değerlidir, hepsi eşit hak ister.”

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

“Sayılarla değil, insan hayatlarıyla ölçün”

Basın açıklamasında ücretli öğretmenliğe de geniş yer verildi. Turgut, sistemin öğretmen ihtiyacını düşük ücretlerle çalışan geçici öğretmenlerle kapatmaya çalıştığını belirtti: “2024-2025 eğitim yılında 79 ilde toplam 86.136 ücretli öğretmen çalıştırılıyor. Sadece İstanbul’da bu sayı 19.757. Biz bu tabloyu kabul etmiyoruz. Ücretli öğretmenliğe terk edilen sistem; öğretmenlik mesleğinin itibarını zedeliyor, meslek etiğini hiçe sayıyor ve öğrencilerin akademik başarısını olumsuz etkiliyor. Derece yapan, yüksek puan alan öğretmenlerin atamasını engelliyor. Bu sebeple artık sadece talep etmiyor, hesap da soruyoruz.”

Öğretmenliğin bir meslekten öte, toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurgulayan ifadelerle devam etti: “Sınıfımız yoksa, sokaklar bizim kürsümüzdür. Tahtamız yoksa megafon bizim sesimizdir. Çünkü bu yalnızca bir eylem değil, bir var oluş mücadelesidir. Biz bu ülkenin idealist öğretmenleriyiz. Bizi oranlarla, kontenjanlarla susturamazsınız. Biz emeğin, bilimin ve kamusal eğitimin yanındayız. Taleplerimiz çok açık:”

Öğretmenler taleplerini şu şekilde sıraladı: 

  • En az ücretli öğretmen sayısı kadar ek atama yapılmalıdır
  • Branş kontenjanları adaletli, şeffaf ve ihtiyaca uygun olarak yeniden düzenlenmelidir
  • Atamalarda mülakat kaldırılmalı, liyakat esas alınmalıdır.
  • Atama süreci keyfi değil, planlı ve öğretmenlerin insanca yaşamasını gözeten şekilde olmalıdır.

"Eğitimden tasarruf olmaz"

Turgut, basın açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Sesimizi duymayanlara çağrımızdır: Eğitim beklemez! Eğitimden tasarruf olmaz! Eğer öğretmen açığını kabul ediyorsanız, gençlerin göçünü, tükenmişliğini, yoksulluğunu görüyorsanız ve bu ülkenin aydınlık geleceğini istiyorsanız, o zaman öğretmenine sahip çık! Ek atama hakkımızı bize ver! Çünkü atan(a)mayan öğretmen yoktur, atamayan bir sistem vardır. Ve biz bu sistemin mağdurları olarak susmayacağız.” (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Hayal ekip rant biçecekler

Hayal ekip rant biçecekler

‘Kentsel dönüşüm’ için ‘Yarısı bizden’ kampanyasındaki destek tutarları artırıldı, Erdoğan, ‘dar gelirlilere müjde’ diye duyurdu. Düşük ücret, yüksek enflasyon mağduru milyonların, fahiş fiyatların geriye kalanını karşılaması imkansız! Müteahhitler ise el ovuşturup yeni talepler sıralıyor. Oysa emekçiden tek kuruş almadan sadece 2 yıllık ÖTV geliri ile 1.5 milyon sağlıklı konut yapmak mümkün.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
4 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et