11 Şubat 2015 10:13

Erdoğan yokken diller çözülüyor!

Ekonomiden Sorumlu Bakan Ali Babacan ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya destek mahiyetindeki açıklamaları yeni bir tartışmayı başlattı.

Paylaş

Ekonomiden Sorumlu Bakan Ali Babacan ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya destek mahiyetindeki açıklamaları yeni bir tartışmayı başlattı. Açıklamaları ‘Çok geç kalmış ve çekingen bir tavır’ olarak nitelendirenCHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, “Ne hikmettir ki bakanlar, bürokratlar, reel sektör temsilcileri ancak Erdoğan yurt dışına çıkınca konuşabilmektedir” dedi.

Oran, Erdoğan’ın baskısından çekinen bürokratların ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerin artık görüşlerini dile getiremez hale geldiğini vurguladı.

Yazılı bir açıklama yapan Oran, “12’nci Cumhurbaşkanının ekonominin dengeleri ve iktisat bilimini hiçe sayan çıkışları, yetki gaspıdır. Ekonomi yönetimi çok başlıdır, adeta arapsaçına dönmüştür. Erdoğan, emirle faiz indirtme inadıyla ekonomik krizi tetiklemektedir” ifadelerini kullandı.

Umut Oran açıklamasında şu soruları yöneltti: “Babacan ve özel sektörün en büyük kuruluşunun başındaki Hisarcıklıoğlu ancak Erdoğan yurt dışına çıkınca mı konuşabiliyor? Oysa gerekli açıklamaları zamanında yaparak suça ortak olmamaları ekonomi için büyük önem taşımaktadır. Akaryakıta yine müthiş bir zam yapıldı, ekonomi yönetimini hiç mi ilgilendirmiyor, neden bu konuda tek kelime dahi etmiyorlar?

ALİ BABACAN NİHAYET KONUŞTU

Erdoğan’ın, 8 günlük Latin Amerika gezisine çıkmasının ardından, ‘ekonominin patronu’ Ali Babacan’ın nihayet konuşmaya başladığını söyleyen Umut Oran şöyle devam etti: “Erdoğan’ın faiz indirimi konusunda uzun süredir Merkez Bankasına yaptığı baskı karşısında suskunluğunu koruyan Babacan, o yurt dışına çıkınca ‘Merkez Bankasında gayet yetkin bir ekibimiz var, ekibimize güveniyoruz... Doğru zamanda doğru kararlar aldıklarına inanıyoruz’ açıklaması ile Banka bürokratlarına ‘sahip çıktı’. Reel sektörün en büyük kuruluşu TOBB’nin başkanı Hisarcıklıoğlu’nun Merkez Bankası Başkanına sahip çıkan açıklaması da ne hikmetse Erdoğan’ın yurt dışında olduğu günlere denk geldi. Hisarcıklıoğlu, faiz tartışmasına girmeyip, ‘Erdem Başçı, küresel kriz sonrasının en başarılı merkez bankası başkanlarından biridir’ diyerek, dolaylı biçimde ve utangaç bir destek vermeyi tercih etti. Anlamsız faiz indirtme baskısı karşısında Babacan ve Hisarcıklıoğlu’nun Merkez Bankasına verdiği destek, çok geç kalmış ve çekingen bir tavırdır. Ülkeyi yönetmekle görevli kişiler, Erdoğan’dan korkuyor, onun kendi görev alanlarına müdahalesine, yetki gaspına ses çıkaramıyor.”
(HABER MERKEZİ)


ÜLKENİN DIŞ BORCU 72 MİLYAR ARTTI

Erdoğan faizle ilgili konuştukça dövizin ateşi yükseliyor. 2014 sonunda 2.32 TL olan dolar, inatlaşma sürecinde yükselerek 2.50 TL’ye ulaştı. CHP’li Vekil Umut Oran tabloyu şöyle yorumladı: Türkiye’nin 400 milyar dolar dış borcu bulunmaktadır. Özel sektörün döviz pozisyon açığı 180 milyar dolar dolayındadır. TL’de dolara karşı sadece son 3 haftada yüzde 10’a yaklaşan devalüasyon yüzünden Türkiye’nin dış borcunun TL karşılığı 72 milyar, şirketlerin döviz pozisyon açığı ise 32 milyar lira artmış bulunmaktadır. Ekonominin mevcut dengelerinde her an parlayacak yangının kıvılcımını Erdoğan, çakmaktadır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Soma’da ihmaller sürüyor

SONRAKİ HABER

Mardin'de 'TMMOB'a dokunma' yürüyüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...