04 Şubat 2015 13:34

'Patronlar Kasımpaşalı abilerini çağırdı'

Metal işçileri, grevlerinin yasaklanmasına tepki göstermek için Çalışma Bakanlığı'na yürüdüler. Emek ve meslek örgütlerinin de destek verdiği eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “MESS bizimle mücadele etmeti göze alamadı. Patronlar Kasımpaşalı abilerini çağırdılar” dedi

Paylaş

Metal işçileri, grevlerinin yasaklanmasına tepki göstermek için Çalışma Bakanlığı'na yürüdüler. Emek ve meslek örgütlerinin de destek verdiği eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “MESS bizimle mücadele etmeti göze alamadı. Patronlar Kasımpaşalı abilerini çağırdılar” dedi. 

“Millli güvenlik” gerekçesiyle 60 gün ertelenerek fiilen yasaklanmasına karşı metal işçileri Ankara'ya geldi. DİSK, KESK, TMMOB ve siyasi partiler Milli Kütüphane'nin arkasında toplanarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürüdüler. “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Metal grevi onurumuzdur” sloganlarının atıldığı yürüyüşte işçilerin coşkusu dikkat çekti. Bakanlık önünde konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, metal işçilerinin fabrikalarda 2 bin derece sıcaklık karşısında demire çeliğe şekil veren insanlar olduğunu söyledi. Onların sadece kendi hakları için değil bundan sonra karşılaşılacak her türlü saldırıya karşı da dur demek için mücadele ettiklerini belirten Serdaroğlu, metal işçilerinin aylardır süren mücadeleyle elde etmeye çalıştığı kazanımların hükümet tarafından çalındığını ifade etti. 

Serdaroğlu, “Metal işverenleri normal şartlarda bizimle mücadele etmeyi kendilerine yediremiyorlar ve baş edemeyeceklerini biliyorlar. Biz bugüne kadarki mücadelemizle MESS'i yendik. Ancak o yalılarda yaşayan MESS patronları, Kasımpaşalı abisini yardıma çağırdı ama biz onu da yeneceğiz, yaptığını yanına kar bırakmayacağız” diye konuştu. 

BABACAN İHRACATI ÖNE SÜRDÜ

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la Rixos Otel'de yaptıkları görüşmeyi anlatan Serdaroğlu, bakanın kendisine metal sektörünün ihracat ağırlıklı, önemli bir sektör olduğunu ve onun için grevin ertelendiğini söylediğini aktardı. Sürekli önemli sektör olduklarını ve bu yüzden grev hakkının ellerinden alındığını belirten Serdaroğlu, “Patronlara gidip de bu ekonomiyi sırtlayan işçiye, 1300 lira ücret alan işçiye hakkının verilmesi için neden baskı yapmadıklarını sordum” dedi. 

NE MESS, NE  ARABULUCU!

Grev erteleme kararını “sahte belge” olarak niteleyen Serdaroğlu, Bakanlar Kurulu'nun toplanmış gibi gösterilerek grevin engellendiğini dile getirdi.  Meydanlarda, fabrikalarda, Danıştay'da Meclis'te ve gidilmesi gereken her yerde mücadele edeceklerini kaydeden Serdaroğlu, mücadelenin inatçı ve kararlı metal işçilerinin zaferiyle sonuçlanacağını ifade etti. Bundan sonraki süreçte dayatmalar devam ettiği sürece MESS'le toplu sözleşme imzalamayacaklarını, Bakanlığı atayacağı arabulucuya gitmeyeceklerini söyledi. Fabrikalardaki işbarışının sağlanmasının işçilerin taleplerinin kabul edilmesine bağlı olduğunu vurguladı. 

DANIŞTAY HENÜZ İTİRAZLA İLGİLENMEDİ

Yürüyüşe emek ve meslek örgütlerinden de güçlü destek geldi. KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, BES Genel Başkanı Fikret Aslan KESK ve DİSK yöneticileri ile Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de destek verdi. Eyleme Ankara Barosu'ndan da desteğe gelen avukatlar oldu. 

Bakanlık önünde yapılan basın açıklamasının ardından işçiler Danıştay önüne gitti. Daha önce greve erteleme kararına yapılan itirazın ne aşamada olduğunu öğrenmek için hukukçuların da olduğu bir heyet Danıştay'a girdi. Ancak grev yasağına yapılan itirazla ilgili hiçbir gelişme olmadığı ve daha ilgilenilmediği açıklandı. 

ENTERNASYONEL DAYANIŞMA

Dünya Sendikalar Federasyonu'nu temsilen Yunanistan'dan gelen Theodorakis Nicos, bugüne kadar Yunanistan emekçilerinin metal grevine benzer 30'u aşkın grev gerçekleştirdiklerini söyledi. Ülkelerinde yapılan ve 9 ay süren metal işçileri grevinin ise polisin saldırılarına mağruz kaldığını ifade eden Nicos, “Türkiye'de de aynısını görüyoruz. Tüm ülkelerde devletler kapitalistleri koruyor. İşçiler daha iyi bir yaşam için mücadele ediyorlar. Yunanistan'da ve birçok ülkede gerevinizin yasaklanmasını protesto eden işçilerin olduğunu söylemeye geldim. Mücadelenize devam ederseniz kazanacağınıza inanıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Dargeçit'te yaşanan şüpheli eylemler kınandı

SONRAKİ HABER

Nihat'ın babası: Sonuna kadar takipçisi olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa