22 Ocak 2015 14:40

METAL’DEN GREV SESİ GELİYOR!

Birleşik Metal-İş’in grev kararı aslında bütün metal işçilerini ilgilendiren ve doğrudan yaşamlarını etkileyen bir karardır. Bütünüyle işçi sınıfının, gelecek ve emek mücadelesinin grev kararını almıştır

Paylaş

Eren ÖNER
Uludağ Üniversitesi

MESS ile Türk Metal Sendikası arasında yapılan toplu sözleşmelerden sonra Birleşik Metal-İş Sendikası yaptığı son görüşmeler doğrultusunda grev kararı aldı. 12 bin metal işçisini kapsayan grev kararını Birleşik Metal İş Sendikası’na üye olan işçiler büyük bir inanç ve kararlılıkla karşıladı. Grev kararları fabrikalara asıldı. Grevin etkisi, bantları başındaki işçilerle birlikte güçlenerek sürüyor.

12 BİN METAL İŞÇİSİ NEDEN GREV KARARI ALDI?

Metal işçilerinin ortak açıklamaları ve fabrikalara astıkları grev kararı her şeyi açıklıyor. Metal işçileri emeğinin karşılığını alamadığı için, 3 yıllık sözleşmeye ve sözleşmenin sonucu olacak ucuz işçiliği kalıcılaştırmaya karşı greve gidiyor. Bu durum bütün metal işçilerini kapsıyor ve hepsinin cebinden, çocuklarından, yaşamından çalıp patronların ve patron sendikalarının cebine koyuyor. Bu dayatmacı sözleşme Türk-Metal Sendikası ve patronlar arasında yapılan görüşmelerle doğrudan kabul ediliyor ve Türk-Metal Sendikası üyesi işçiler sözleşmenin şartlarını konuşabilme yetisini kaybediyor.
Birleşik Metal-İş’in grev kararı aslında bütün metal işçilerini ilgilendiren ve doğrudan yaşamlarını etkileyen bir karardır. Bütünüyle işçi sınıfının, gelecek ve emek mücadelesinin grev kararını almıştır.
Bütün işçi sınıfını etkileyecek bu grev gençliği, gelecek mücadelesi veren gençleri neden ilgilendiriyor?

HAKLIYIZ ÇÜNKÜ...

Metal işçileri bu nedeni net bir şekilde açıklıyor ve haklılıklarının temelini şu sözlerle ifade ediyor:
“Haklıyız çünkü sömürülüyoruz.
Haklıyız çünkü insan yerine konmuyoruz.
Haklıyız çünkü çocuklarımız için yaşıyoruz.”
Metal işçileri haklılar çünkü sömürülüyorlar. Metal işçileri haklılar çünkü çocukları da aslında onlarla birlikte doğrudan sömürülüyorlar.
Metal işçilerinin haklılıklarından geliyor aslında dergimize metal işçilerinin grevini yazmamız. Sendika grev açıklamasını şu sözlerle bitiriyor; “Biz biliyoruz ki bugünlerden geriye bir yarına gidenler kalır bir de yarınlar için direnenler.”

GELECEK ADINA KAZANILACAK ZAFER

Biz üniversiteli gençler, metal işçilerini sömüren metal patronlarının açtığı teknoparklarda sömürülüyoruz. Biz meslek liseli gençler zorunlu staj adı altında fabrikalarda sömürülüyoruz. Bizler de tıpkı işçiler gibi ulaşımdan barınmaya, gıdadan ısınmaya her yanımızdan zamlarla sömürülüyoruz. Bizler tıpkı işçiler gibi harçla, kredi ile borçlandırılıyoruz. Borçlarımız bizi de köleleştiriyor ve baskılıyor. Bir de işsizlik, geleceksizlik bekliyor bizleri.
İşte bu yüzden, gelecek için greve giden işçiler koydular çarkın arasına ellerini. Biliyoruz ki bu el tek başına metal işçilerinin eli olamaz. Çünkü bu duruş işçi sınıfının patronlara ve patron sendikalarına karşı duruşudur. Bu duruş dünyayı yaratan ellerin, dünyayı satan ellere karşı duruşudur. Metal işçilerinin patronlara karşı kazanacağı her zafer biz gençlerin geleceği adına kazanacağı zaferdir.

METAL İŞÇİLERİYLE DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM

Sömürü ve sömüren ortaksa mücadele de ortaktır. Biz gençlerin bu grevde görmesi gereken en önemli nokta işçi sınıfının mücadele tarihindeki duruşudur. Gençliğin mücadelesi üretimden gelen bir gücü olmadığı için sınıfın mücadelesiyle ortaklaşmadığı taktirde sönmeye ve yok olmaya mahkumdur. Ancak işçi sınıfı bu sömürü düzenini değiştirecek tek temel güçtür. Özel mülkiyet sahibi olmadığı ve üretim araçlarına sahip olmadığı için işçi sınıfı kapitalizmle ve patronlarla asla uzlaşamayacak tek güçtür. Dünyayı üreten ve dünyayı eşit, özgür yönetme gücüne sahip tek güç yine işçi sınıfıdır. İşçi sınıfının mücadelesi kimi zaman hareketin gerisine düşmüş olabilir. Ancak biz gençlerin bu durumun arkasına sığınarak önümüze işçi sınıfını yok sayan bir yol koymamız mücadeleyi ve mücadele tarihini yok saymaktır.

Şimdi biz gençler mücadele tarihinden çıkardığımız ders ile metal işçilerinin grevini büyütmek, dayanışmayı güçlendirmek için hareket etmeliyiz. Metal işçilerinin, işçi sınıfı adına karar kıldığı bu tarihi duruş, bütün bir mücadelenin ve işçi sınıfının ve mücadelede karar kılmış gençliğin duruşu olmalıdır. Gençliğin geleceğini kazanmasının tek yolu mücadelesini işçi sınıfıyla birleştirmek ve işçi sınıfı önderliğinde bir mücadele örgütlemektir.

 

ÖNCEKİ HABER

Gençliğin Değeri ve Metal Grevi!

SONRAKİ HABER

Mahkeme Serap'ın 'gerçek failleri'nin araştırılmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...