22 Ocak 2015 13:56

Hala Bir Bardak Parası Değil!

Bu zammın geçinebilmek için çok yetersiz olduğunu örneklendirdi Selman da çevresinden. İnşaatta beraber çalıştığı evli işçilerin ay sonunu zor getirdiklerini gördüğünü ve bu durumun işçiye verilen değeri gösterdiğini belirtti

Paylaş

Yıldıray ÇOŞKUN
Ferhat KALKAN
100. YIL Teknik ve Endüsri Meslek Lisesi

Asgari ücrete yapılan zamlar açıklanır açıklanmaz tartışmalar da alevlendi. Asgari ücretin yalnız asgari ücretle çalışan işçileri ilgilendirmediği artık herkesin malumu. Biz de geleceğin işçileri gözüyle bakılan meslek liselilerle, 2015 yılında yapılan asgari ücret zammını ve gelecekleri hakkında konuştuk. Asgari ücrete yapılan zammın yetersiz olması nedeniyle ailelerinin olumsuz etkilediğini düşünen meslek liseliler, yapılan gereksiz harcamalara da tepkili...

100. Yıl Anadolu Teknik Lisesi’nde (ATL) 4. sınıf öğrencisi olan İbrahim Köse’ye göre asgari ücrete yapılan zam standartların altında. Aksaray’ın bardakları bile 1000 lira iken ülkemizde gece yarısından sonra kağıt toplayan kardeşlerimiz var diyerek bir karşılaştırma yapıyor. “Eğer ülkemiz demokrasi ile yönetilen bir ülke ise herkesin eşit yaşam koşullarında yaşamını sürdürmesi gerekiyor.” diyor. Yapılan zammın beş kişilik bir ailenin mutfak masrafını bile karşılayamayacağını, asgari ücret sorununun röportajlara sığmayacak kadar önemli bir sorun olduğunu ve bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguluyor.

GEREKSİZ BİR SÜRÜ HARCAMA YAPILIYOR

Selman hafta sonları okul masraflarını çıkarabilmek için inşaatlarda çalışan bir meslek lisesi öğrencisi. Endüstri meslek lisesinde (EML) okuyor. Ona da 2015 yılında asgari ücrete yapılan zammın yeterli olup olmadığını sorduk. Bu zammın geçinebilmek için çok yetersiz olduğunu örneklendirdi o da çevresinden. İnşaatta beraber çalıştığı evli işçilerin ay sonunu zor getirdiklerini gördüğünü ve bu durumun işçiye verilen değeri gösterdiğini belirtti. Selman, “Gereksiz bir sürü harcama yapılıyor. Ancak işçilerin hakları tanınmıyor.” diyerek bitirdi sözlerini.

100. Yıl E.M.L’de okuyan bir diğer öğrenci olan Berkcan Yapılan da zammın yetersiz olduğunu düşünüyor. Sebep olarak da asgari ücret ile calışan bir işçinin yemek ihtiyacı, kirası ve faturalarını gösteriyor.
Türkiye’nin büyüdüğünü söyleyenlerin doğru söylemediğini, büyümenin işçiler ve gençler için geçerli olmadığını vurguluyor.


‘AKSARAY GEREKSİZ DEĞİL’

100. Yıl A.T.L’de görüştüğümüz bir diğer arkadaşımız ise Yusuf. O da diğer arkadaşlar gibi yapılan zam ile geçinebilmenin çok zor olduğunu söylüyor. “Her şeye sürekli zam yapıldığı için asgari ücrete yapılan zammın da yetersiz olduğunu düşünüyorum.” diyor. Yusuf Aksaray’ın ise gereksiz olmadığını düşünüyor. Neden gereksiz olmadığını düşündüğünü sorduğumuzda ise cevabı bize Cumhurbaşkanı’nın sözlerini hatırlatıyor. “Bu saray Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyor.”

ÖNCEKİ HABER

Schneider’da işçiler kazandı

SONRAKİ HABER

#EmeğinizFinansmanımızdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...