22 Ocak 2015 13:11

Biz Ne İstemiyorsak Hükümet Onu Yapıyor

Bölgedeki çocukların anadilinde eğitim alamamaları nedeniyle başarısızlığa uğramalarını dikkatealmıyorlar ama 1600’lü yıllardan bu yana halkın kullanmadığı bir dili zorunlu hale getiriyorlar

Paylaş

Özgür POLAT
Keçiören İncirli
Anadolu Lisesi/Ankara

Anadilinde eğitim isteyen bir halka şiddetle, zorbalıkla, yasaklarla karşılık veren hükümet Osmanlıca’yı zorunlu hale getirmeye çalışıyor. Osmanlıca’nın getirilme amacının eski yazıları okuyamayışımız olduğu söyleniyor. Fakat günlük hayatta Kürtçe, Lazca konuşan insanlara bu hak tanınmıyor. En meşru istekleri olan anadilinde eğitime bile şiddet ile karşılık veriyorlar. Okul hayatına kadar Kürtçe konuşmuş olan çocuklara zorla Türkçe ders veriliyor. Bölgedeki çocukların anadilinde eğitim alamamaları nedeniyle başarısızlığa uğramalarını dikkate almıyorlar ama 1600’lü yıllardan bu yana halkın kullanmadığı bir dili zorunlu hale getiriyorlar.
Osmanlıca; Farsça, Arapça ve Türkçe kelimelerden oluşan bir yapıdır. Osmanlı devletinde halk şu an bizim konuştuğumuz dili yani Türkçe’yi konuşuyordu. Osmanlıca’yı  padişah ve zümresi kullanıyordu. Bilimsel bir eğitim isteyen biz öğrenciler, 1600’lü yıllardan bu yana kullanılmayan bu dilin zorunlu bir şekilde eğitim sistemine dahil edilmesini istemiyoruz. Bizler eğitim sisteminde anadilinde eğitim olsun istiyoruz.

HÜKÜMET DE CEMAAT DE SAĞLIĞA ZARAR

Okul hayatına kadar faklı bir dil ile konuşan bir gencin zorla Türkçe ders görmesini istemiyoruz. Türkçe bilmedikleri veya daha az bildikleri için bu durum başarısızlıklarına neden oluyor ve bizler eşit bir şekilde sınava tabi tutulmuyoruz. Oysa ki farklı bir dili öğrenmeleri en az 3 yıllarını alıyor ve bu da bize eğitim sistemindeki adaletsizliği gösteriyor!
Üniversite sınavlarının insanların yetenek ve becerisine göre olmasını istiyoruz. İnsanlar bu sistemin bir parçası olabilmek için istemedikleri meslekleri yapıyorlar ve işlerinde, hayatlarında mutsuz, başarısız oluyorlar!
Kolejler ve devlet okullarının eğitimde bir sınıf farkı oluşturmasını değil eşit düzeyde bir eğitim verilmesini istiyoruz. Bizler Hükümet ve Cemaat arasındaki kavgada arada kalmak istemiyoruz. Dershanelerin kapatılıp kolej olmasını isteyen Hükümet bu davranışı ile adeta bizlere zengin olan okur fakir olan okuyamaz diyor. Eğitimi dahi özelleştirmeye çalışıyor. İnsanları kolejlere teşvik etmek için kolej parasının dörtte birini veriyor. Bizler adeta Cemaat ile Hükümet kavgasında arada kaldık! Bizler bu bozulmuş ve kokuşmuş sistemin bir parçası olmak istemiyoruz. Bilimsel, eşit ve zorlamanın olmadığı bir eğitim istiyoruz.


ZORUNLU DEĞİL MECBURİ!

Zorunlu din dersi istemiyoruz. Bugün ülkemizde “dinde zorlama yoktur” deniliyor ama liselerde ve ilkokullarda din dersi zorunlu. Din dersinde ise sadece İslamiyet anlatılıyor. Din dersinde İslamiyet dışında dinler ve mezhepler anlatılmıyor. Ülkemizde on yaşındaki bir çocuğun kapanmasının, kendi isteği ve iradesiyle olduğu söyleniyor. Eğer on yaşındaki bir çocuk birey olarak kabul edilip kapanabiliyorsa, liselerde ve ilkokullarda din dersi zorunlu olamaz. On yaşındaki bir ‘birey’ din dersi alıp almayacağına karar verebilir!

ÖNCEKİ HABER

Bu Dünyadan Bir de Orhan Kemal Geçti

SONRAKİ HABER

Keskin: 1915'ten bu yana devlet aklı hiç değişmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...