05 Ocak 2015 00:58

Cemal Süreya Şiir Ödülleri’nde neler oluyor?

Cemal Süreya şiir ödüllerinde bu yıl jüri krizi nedeniyle ödül verilemedi. Kurulun önerdiği aşamalı değerlendirme yöntemi jüri üyeleri tarafından kabul görmeyince ödüllerde ikinci ve üçüncü aşamaya geçilemedi.

Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Cemal Süreya Şiir Ödülleri bu yıl önemli bir kriz yaşıyor. 2004’den beri Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği (CSKD) tarafından devam ettirilen ödülde bu yıl ‘Öne Çıkan 10 Şiir Kitabı’nın içinden önce ‘İz Bırakanlar’ olarak dört kitabın, daha sonra ‘Yılın Şiir Kitabı’nın belirlenmesi yönünde Dernek Yönetim Kurulu’nun Seçici Kurul’a öneri götürmesi kararı tartışmalara yol açtı. Öyle ki seçici kurulda bulunan Enver Ercan bu tartışmalardan dolayı Dernek yönetimince duyurulan bilgiye göre istifa etti. Ve yine kurulda bulunan Mustafa Öneş’in sağlık koşullarını belirterek görev üstlenemeyeceğini belirtmesine yol açtı.

CSKD Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Nezir, Enver Ercan’ın dernek yönetimince getirilen öneriye sert tepki gösterdiğini söylüyor. Enver Ercan ise seçici kurula getirilen kararın yarışmaya zarar verdiği görüşünde. Seçici kurul görevinin tesadüfen sonlandırıldığını öğrendiğini belirten Ercan, “aranıp haber verilebilirdi, bu kurula terbiyesizliktir”diyor.

BİR ŞAİR ÜÇ KATLI BİR EV GİBİ SAHİPLENİLEMEZ

Bu yıl 9 Ocak’ta ölümünün 25. yılında anılacak olan Cemal Süreya’nın adının yaşatılması amacıyla düzenlenen şiir yarışmasının kurulunun ve derneğin yönetiminin aldığı kararlara yönelik eleştiriler sürüyor.

Cemal Süreya Seçici Kurulundan 2014’de ayrılan şair ve yazar Sennur Sezer, o dönem yazdığı mektubunda şöyle diyordu; Bir şairin üç katlı bir ev gibi sahiplenilmesine hep karşı oldum. Baba, koca, eş, sevgili, kardeş olarak elbet şairin durumundan söz edilebilir. Ne var ki bir şairi  sahiplenmeye hiçbir akrabalık ve duygu bağı yetmez.

Sezer, Cemal Süreya Şiir Ödülleri’nin geldiği noktayı şöyle değerlendirdi; “bu ödül töreni Cemal Süreya’nın  şiirinin yeniden değerlendirilmesi için  düzenlendi. Bu noktaya gelmesi çok acı. Bu tür ödüllerde başuru dosyaları beklenir. Gelen dosyalar değerlendirilip bir sonuca ulaşılır. Yani bir kitap o yılın ödülü için seçilmiş olur. ‘Öne Çıkan 10 Şiir Kitabı’ gibi bir değerlendirme bu amacı aşan bir karar ”.

ŞAİRİN ADINA YARAŞIR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLMELİ

Zeynep Altıok ise “Cemal Süreya şiir ödülü usta şairin adına yaraşır şekilde sürdürülmelidir. Dernek içi ve kişisel huzursuzluklar derhal giderilmelidir. Bunca yıldan sonra ödülün yönetmelik ve geleneğine aykırı şekilde kimin hangi sebeple belirlediği belirsiz 10 kitaba plaket verilmesi olmaz” diyerek tartışmalara tepkisini gösterdi.

NEZİH­ER YAYINLARINDAN ÖDÜLE RED

2014 Cemal Süreya Şiir Ödülleri’nde Neziher­Er yayınları’ndan çıkan “Adı Zamandı Zamanı
Söyledi” kitabı da palkete layık görülmüştü. Nezih­Er Yayınları yaptıkları yazılı bir açıklamayla ödülü redettiklerini açıkladılar.”Ahmet Uysal’ın şiir kitabına verilmesi kararlaştırılan plaketi, seçici kurulun devre dışı bırakılması, ödülün şaibeli olması nedeniyle yayınevi olarak reddediyoruz.Cemal Süreya’nın adının şaibeli bir ödülle anılıyor olmasından da üzüntü duyuyoruz. Ailesi ve kitabı hazırlayan Ahmet Uysal’ın yakı n arkadaşları da bu plaketi almamak doğrultusunda görüş belirtmişlerdir.”

CEMAL SÜREYA ŞİİR ÖLDÜLÜ ALAN İSİMLER

Cemal Süreya anısına düzenlenen şiir ödülü  1991 yılından beri verilmektedir. 2001 yılından sonra ara verilen ödüller, 2004’de Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği tarafından devam ettiriliyor. Şiir ödülü yarışmasında şimdiye kadar pek çok şair ödüle layık görüldü.
Metin Demirtaş “Türkülerde Gezer Adları” (2010), Arif Berberoğlu “Zincir İzleri” (2009)
Harun Atak “Gecel” (2008), Müslim Çelik “Necatigül”, Mustafa Erdem Özler “Erdem Devesi” Kurul ayrıca Gülce Başer’in “Bir Delinin Gülcesi” adlı kitabı ile Melek Avcı’nın “Odaaltı” adlı dosyasını seçici kurul özel ödülüne layık gördü. Özkan Mert “Gelincikya” (2007), Eren Aysan  “Lalzaman” (2006), Erol Özyiğit “Acemi Irmak” , Kaan Koç “Çok Tanrılı Sular”, Haydar Ergülen“Keder Gibi Ödünç” (2005), Murathan Çarboğa, “Yağmalanmış Hayal” (2005), Selahattin Yolgiden “Su Kıyısında Kimse Yoktu”(2004), Ertan Yılmaz “Asya”­ Nilay Özer, “Ol” (2004) İbrahim Baştuğ, “Köz” (2001)Güngör Tekçe “Seğiren”(2001), Altay Öktem, Şiddet “Elbet” (2000), Mesut Adnan “Yaseminli Mektup” ­ Devrim Dirlikyapan “Karla Gelen” (1999)Oya Uysal “Mevsimini Kaybetmiş Rüzgar” (1999), Ahmet Erhan “Çağdaş Yenilgiler Ansiklopedisi” (1998), Özlem Sezer, Derin (1998) Mehmet Mümtaz Tuzcu “Sevda Adıyla” ­ Sina Akyol “Meğer Söz Gümüş” (1997), Enver Ercan “Geçtiği Her Şeyi Öpüyor Zaman” (1997) Erdal Alova “Bitik Kent” (1996), Hulki Aktunç “Istıraplar Ansiklopedisi” (1995), Hakan Savlı“Unutulmuş Çocuk Eskizleri” (1995), Yıldırım Türker “Cihangir Kedileri” (1994), Ali Asker Barut “Üsküdar Şiirleri” (1994), Enis Batur “Perişey” (1993), Sedat Şanver “Haremdeki Kadınlar”(1993), Adnan Özer “Zaman Haritası” (1992), Süreyya Berfe “Şiir Çalışmaları” (1992), MetinAltıok “Gerçeğin Öte Yakası” (1991), Özendirme Ödülü: Metin Göz “Sim ve Delta”

ÖNCEKİ HABER

Cam’dan Danone’ye babadan oğula mücadele

SONRAKİ HABER

2014: Karanlık yıllara işaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...