01 Ekim 2012 09:41

Şefika Kutluer Mevlana için çaldı

“3. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali” önceki gün başladı. Festivalin açılış konseri; ünlü flüt sanatçısı Şefika Kutluer’in Şef Baki Jashari yönetimindeki Kosova Filarmoni Orkestrası’nın katılımıyla gerçekleşti. “Hz. Mevlana’nın Doğum Günü Anısına” konulu açıl

Şefika Kutluer Mevlana için çaldı
Paylaş

Ankaralı olduğu için adına Uluslararası Festival düzenlenen, Türkiye’nin müzik divası, ‘Sihirli flüt’ Şefika Kutluer, festivalin üçüncüsünün açılışında katılımcıları adeta büyüledi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Şura Salonu’nda önceki gün açılış konseri ile başlayan festival 19 Ekim’e kadar 10 konser ile Ankaralılara müzik ziyafeti yaşatacak.
Mevlana’nın doğum günü nedeniyle, Mevlana’ya adanan açılış konserinin yabancı konuğu ise  Şef Baki Jashari yönetimindeki Kosova Filarmoni Orkestrası oldu.
Festivalin hiçbir kar amacı olmadığını belirten Kutluer, açılışta festivale destek veren Ankara Büyükşehir Belediyesi adına Belediye Başkanı Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek’e plaket verdi. Kutluer festivalin ilk yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden “Ankara’ya Değer Katanlar Ödülü” almıştı.

ÇEVRE BİLİNCİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN

Açılış konserinde Kosova Filarmonu Orkestrası’nın yer almasının kendisi açısından ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Kutluer, babasının da Kosovalı olduğunu söyledi. Kosova/Karadağ orkestrasının özel olarak tercih ettiklerini belirten Kutluer, bunu “çevre bilincini oluşturmak için” planladıklarını, çünkü ekolojik kuralları anayasasına koyan tek ülke olduğunu söyledi. Akşamın ayrı bir özelliğinin de Kosova’nın tam bağımsızlığına kavuşması olduğunu belirten Kutluer daha sonra kürsüye Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri’yi davet etti.
Türkçe konuşan Tahiri, Kutluer’i, flütteki ustalığı ve dünya çapındaki başarılarından dolayı kutladı. “Gerçekten ülkesinin gururudur ve flütünün divasıdır. O aynı zamanda Kosova’nın da gururudur. Çünkü babası Kosovalıdır” diyen Tahiri, festivalin Doğu ile Batı arasında köprü olduğuna dikkat çekti. Tahiri, “Bu akşam ortaya çok güzel bir köprü çıktı. Bu köprü Kosova halkı ile trajik tarihi sebeplerle Kosova’yı terk etmek zorunda kalanlar arasındaki bağı güçlendirmektedir. Sanatın gücü ve ruhu sayesinde iki milletin Türkler ve Arnavutlar  özellikle Türkiye ve Kosova arasındaki bağ güçlenecektir” diye konuştu. Tahiri bağımsızlıklarına vurgu yaparak, “Rüyamızın gerçekleşmesine yardım eden herkese teşekkürler” dedi.

MEVLANA VE YUNUS EMRE’DEN ŞİİRLER

Şefika Kutluer’in eşi, Ulusalarası Mevlana Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyesi Refik Kutluer’in Mevlana ve Yunus Emre’den şiirler okuduğu konser, Kosova Flarmoni Orkestrası ile Sahneye çıkan Kutluer, dünyaca ünlü şair ve filozof Mevlana ve Yunus Emre’nin eserlerinden oluşan repertuarla izleyicilere müzik ziyafeti sundu.

“Doğu Batı ile Buluşuyor” temasıyla 19 Ekim’e kadar sürecek festival boyunca Ankaralılar,  Kutluer ile birlikte Kore Milli Orkestrası, Meksika Gitar Üçlüsü, Jiangsu Çin Geleneksel Kadınlar Orkestrası, Litvanya Filarmoni Oda Orkestrası, Kazakistan Oda Orkestrası, Karadağ Senfoni Orkestrası, Selanik Festival Orkestrası’nı dinleme olanağı da bulacaklar. Festivale Meksika’dan katılacak Cana Dulcey Cana Brava dışında dünyaca ünlü piyano sanatçısı Kerem Görsev ile birlikte bir resital verecek olan Şefika Kutluer ayrıca ünlü kemancı Tedi Papavrami ile de sahne alacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şair Ahmet Uysal Küçükkuyu’da anıldı

SONRAKİ HABER

Çanakkale Bianeli’nde kurgular ve karşı duruşlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...