05 Aralık 2014 01:10

Okullar cezaevi öğrenciler hafız

19. Milli Eğitim Şûrasına dün iki konu damgasını vurdu. Okul güvenliği başlığı altında yapılan öneriler cezaevlerini hatırlattı. Din eğitimiyle ilgili ise ortaokulda hafızlık eğitimi için okula ara verme süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılması kabul edildi. Uzmanlar duruma tepkili.

Paylaş

Antalya’da yapılan 19. Milli Eğitim Şûrasında grup toplantılarına dün devam edildi. Hükümete yakınlığıyla bilinen Eğitim-Bir-Sen’in önerileri tepkilerle karşılandı. Okul güvenliği başlığı altında komisyona şu öneriler sunuldu: “Okullara kamera ve turnikelerin yerleştirilmesi, dedektörle aramaların yapılması, tuvaletlere duman sensörü takılması ve gerekirse ‘güvenlik’ konusunda polisten destek alınması.”

Öte yandan komisyonda “Ortaokul öğrencilerinin hafızlık eğitimi için okula ara verme süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılması” kabul edildi.

‘NE YAZIK Kİ BU KONULAR TARTIŞILDI’

Milli Eğitim Şûrasına ilişkin görüşmelere katılan Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, yaşanan durumu skandal olarak niteledi. Okulda sürekli askerin, polisin bulundurulması, turnike konulması veya dedektörle arama tarama işlemlerinin yapılmasının okulları okul olmaktan çıkaracağına dikkat çeken Yılmaz, “Bu uygulama okulları hapishaneye dönüştürür. Ne yazık ki bunlar da komisyonlarda tartışılan konular arasındaydı” dedi.

Öğrencilerin, öğretmenlerin okulun tüm bileşenlerinin içinde olduğu bir sisteme ihtiyaç olduğunu belirten Yılmaz, “Eğer bu ortak yaşam ilkeleri birlikte oluşturulursa güvenlik probleminin de ortadan kakacağını düşünüyoruz. Yine de okullarda baş edilemeyen sorunlar varsa bunlarla ilgili okul iradesinin onayıyla ve belli sınırlar içerisinde okula güvenlik güçlerinin müdahalesi sağlanabilir” dedi.

‘DİN EĞİTİMİNİ DOĞRU BULMUYORUZ’

Okul öncesi eğitimde zorunlu din dersi ve Kur’an-ı Kerim dersi verilmesinin öngörüldüğüne de değinen Yılmaz, “Okuma yazma bilmeyen çocuklara ‘değerler eğitimi’ adı altında bir eğitim verilmesini doğru bulmuyoruz. Kaldı ki bu ülke çok değerli, çok kültürlü, çok dilli bir ülke, kimin değerini vereceksin? Örneğin ‘Alevi çocukları bu değerler eğitiminin neresinde yer alacak’ şeklinde itirazlarımız oldu. 1. 2. ve 3. sınıflarda aynı şekilde aynı komisyonda din dersi önerilmesi, zorunlu hale getirilmesi var. Eğitim Sen olarak din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin ikiye bölünmesi, ahlak bilgisi dersinin verilmesi, din kültürü dersinin de zorunlu olmaktan çıkarılarak kaldırılmasını önerdik” diye konuştu.

‘DİN EĞİTİMİ OKULLARDA VERİLMEMELİ’

Okul öncesi ve ilkokul 1. 2. ve 3. sınıflarda dini eğitim verilmesini gazetemize değerlendiren Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Ünal, din dersi eğitiminin okullarda verilmesinin yanlış olduğunu vurguladı. Ünal, “Din eğitimi okullarda verilmemelidir. Çocuklar dini eğitimlerini ailelerinden ve ya sosyal çevrelerinden edinebilirler. Ayrıca bizim ülkemizdeki eğitim sisteminde bir dinin bir mezhebi üzerine yoğunlaşan bir program var. Hangi din olursa olsun, çocuklara okullarda din eğitimi vermek sağlıklı değildir” dedi. 4+4+4 sistemi ile çocukların daha erken yaşta okula başladıklarını ifade eden Ünal, “O yaş grubundaki çocuklar bunun muhakemesini yapabilecek yaşta değil. Okul bu görevi üstlenmemelidir” diye konuştu.

ÇOĞU ÖNERİ KABUL EDİLDİ

Komisyonlarda  görüşülen bazı maddelerin durumu şu şekilde:
* Okul öncesi din dersi verilmesi kabul edildi.
* İlkokul 1. 2. ve 3. sınıflarda din eğitiminin verilmesi kabul edildi.
* Hafızlık eğitimi için ortaokula 2 sene ara verilmesi kabul edildi.
* Okullarda ‘güvenlik’ konusu sonuca bağlanmadı.
* Eğitimde ‘torpil’ ve ‘kadrolaşma’ diye nitelendirilen ‘mülakat sınavı’ önerisi kabul edildi.
* Okullarda özel güvenlik ve sağlık personelinin taşeron usulü, güvencesiz istihdamı önerisi Eğitim Sen’in itirazlarına rağmen kabul edildi.
* Karma eğitim tartışmaları sonucunda ilkokulda karma eğitimin kaldırılması önerisi gündem dışı olduğu için kabul edilmedi.

NİTELİKLİ EĞİTİM VE ÖĞRETMEN İÇİN...
Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Dr. Erkan Aydoğanoğlu, şurada sendika adına bir konuşma yaptı. ‘Nitelikli eğitim’ başlığıyla yaptığı konuşmada şu taleplerini dile getirdi:

* “Nitelikli eğitim nitelikli öğretmenle mümkündür” sözünden hareketle öğretmenlerin yaşadığı ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi,
* Ataması yapılmayan öğretmenlerin tamamının atamasının yapılması,
* Öğretmen ücretlerinin OECD ortalamasına yükseltilmesi,
* Ek derslerin temel ücrete dahil edilmesi ve artan oranlı gelir vergisi uygulamasına son verilmesi,
* Eskiden olduğu gibi, yüksek lisans yapan öğretmenlere yüzde 25, doktora yapanlara yüzde 40 daha fazla ek ders ücreti ödenmesi,
* Eğitimde kariyer basamakları uygulamasının kaldırılması,
* Öğretmenlere yönelik performans değerlendirme uygulamalarına son verilmesi,

ÖĞRENCİ VELİSİ Mİ EĞİTİM-BİR-SEN’İN AVUKATI MI?

Şûra’ya Eğitim Sen adına katılanlardan biri de gazetemizin de yazarı olan Prof. Dr. Adnan Gümüş oldu. Gümüş, “Sanki bir ilahiyat fakültesini, medrese eğitimini konuşuyoruz gibi” diyor. Katılanların çoğunun aynı kesime mensup olduğunu anlatan Gümüş bir örnek vererek durumu açıklıyor: “Veli olarak gelen bir kişi ‘Antep’te Eğitim-Bir-Sen’in avukatıyım’ diyor. Bu kimin adına konuşuyor. Veli olarak mı Eğitim-Bir-Sen adına mı?”

Şura’da, ideolojik dayatmaların geçirilmeye çalışıldığına çeken Gümüş, “Okullar nasıl  din okuluna dönüştüreceklerini düşünüyorlar. Buradan nitelikli eğitim, özgür irade, bilim teknoloji çıkmaz” dedi.
Prof. Dr. Adnan Gümüş de okul güvenliğine ilişkin, “Neredeyse okulun güvenliğini emniyet müdürlüğüne verecekler. Böyle giderse her türlü bilginin polisle paylaşması önerilerini de konuşacağız” dedi.

KARMA EĞİTİME ŞİMDİLİK DEVAM

Karma eğitimin kaldırılması önerisinin kabul edilmemesini değerlendiren Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Dr. Erkan Aydoğanoğlu, “Tepkiler üzerine muhtemelen MEB’den uyarı geldi. İlkokulda karma eğitimin kaldırılması önerisi, komisyon başkanı tarafından gündemde olmadığı nedeniyle kabul edilmedi” dedi. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, aynı zamanda 19. Milli Eğitim Şûrası Başkanı Prof. Dr. Emin Karip ise karma eğitim konusunun hiçbir şekilde oylanmayacağını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Aydınlar ‘güvenlik’ paketine güvenmiyor

SONRAKİ HABER

Ege'de 4,6 büyüklüğünde deprem!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...