03 Ocak 2014 06:00

Kumpanya ‘Hırsız var’ diyor

Ahmet Say’ın 1982 yılında yayımladığı İpek Halıya Ters Binen Kedi öyküsü tiyatro Kumpanyası tarafından sahneye konuluyor. Yücel Erten’in yönetimiyle sahnelenecek oyun, Türkiye’nin yolsuzluk gündemiyle denk düşüyor. Oyunda bir dolandırıcının kendi savunmasından yola çıkarak ‘Hırsız mı, Tüccar mı?’ sorusu ortaya çıkıyor.

Kumpanya  ‘Hırsız var’ diyor
Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Ahmet Say’ın 1982 yılında yayımladığı İpek Halıya Ters Binen Kedi öyküsü tiyatro Kumpanyası tarafından sahneye konuluyor. Yücel Erten’in yönetimiyle sahnelenecek oyun, Türkiye’nin yolsuzluk gündemiyle denk düşüyor. Oyunda bir dolandırıcının kendi savunmasından yola çıkarak ‘Hırsız mı, Tüccar mı?​’ sorusu ortaya çıkıyor.

Oyun, siyasi gündemin içeriğiyle yakınlaşmasının yanı sıra Devlet Tiyatroları’nda süren provaların ardından repertuvardan kaldırılmasıyla da tartışılmıştı. Erten yaklaşık üç ay boyunca Fazıl Say’ın müziklerini yaptığı oyunun, Ankara Devlet Tiyatrolarında provalarını sürdürmüştü. Ancak prömiyer tarihi bile açıklanan oyun, DT yönetimi tarafından repertuvardan kaldırılmıştı. Yönetmen oyunun kaldırılmasından bir süre sonra bu kez metni Tiyatro Kumpanyasına götürdü. Ve Kemal Kocatürk’ün de aralarında olduğu yeni bir kadroyla yeniden provalara başladı. İki ayı aşan bir süre sonra oyun sahneye taşınıyor. 10 Ocak’ta prömiyer yapacak oyun yarın Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunda kamuoyuna tanıtılacak. Basın toplantısına Ahmet Say, Fazıl Say, Yücel Erten, Çiğdem Erken, Kemal Kocatürk, Yıldırım Gücük, Vedi İzzi, Aytunç Özer, Türkan Kafadar ve Sırrı Topraktepe katılacak.

TİCARET KURALLARI HIRSIZLIĞA AÇIK

Ahmet Say, Evrensel Basım Yayın tarafından yayımlanan bu uzun öyküsünde, masallarımızın geleneksel başlangıç tekerlemesinin diliyle bir dolandırıcı tüccarın öyküsünü anlatıyor. Günümüzün olayları kadar gerçek, masal kadar inanılmaz bu anlatının inanılmaz yanlarından biri öykünün kahramanının bir kedi oluşu. Ticaretin kurallarına uyarak hırsızlık yapabilmesi ve bu yüzden yasaların çaresiz kalması da masalsı ikinci yan. Bu buruk gülmece okura ticaret, piyasa, rekabet benzeri deyimleri ve kurumları sorgulatıyor.

‘HIRSIZ KEDİ’ İÇİN BAŞBAKAN DEVREDE

Ahmet Say, oyunuyla ilgili şunları anlattı: “Halk hırsız kedi için bölünüyor. Yaptığı işi ‘tüccarlık’ diye nitelendirenlerle ‘hırsızlık’ diyenler birbirine giriyor. Sonunda iş o kadar büyüyor ki; Başbakan olaya el koyuyor. Ancak, yasalara aykırı bir iş olmadığı için çözüm çıkmıyor. En sonunda kedinin eline pasaportu verilerek yurt dışına gönderiliyor.  Devlet Tiyatroları bu oyunu repertuvarından kaldırdığında olağan bulmuştum. Epik bir hikaye bu. Martin Luther’den Hadisi Şeriflerden alıntılar var. Bu düzen sürdüğü sürece, bir dolandırıcının üzerinden sistem eleştirisi yapan bu oyunu oynatmazlar. Ben de bunun için yazdım zaten.”

OKUNMASI GEREKEN BİR KİTAP

Oyunlaştırılan kitabı basarak okuyucularla buluşturan Evrensel Basım Yayın’ın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan da gazetemize şu açıklamada bulundu: “Ahmet Say’ın bu epik hikayesi (Edebiyatımızda ilk epik hikayedir aynı zamanda) ticaretin yedi bin yıllık tarihini anlatır. Bu tarih ‘hırsızlığın’ tarihiyle birdir. Ticaret, piyasa ve rekabetinin aynı zamanda artı değerin işlendiği Brechtvari bir yöntemle yazılmış bir eserdir. Günümüzde yolsuzlukların, rüşvetin ortaya saçıldığı bir dönemde Ahmet Say’ın İpek Halıya Ters Binen Kedi yeniden okunması gereken bir kitaptır.”

ÖNCEKİ HABER

El Kaide Irak’ta iki kenti ele geçirdi

SONRAKİ HABER

Sen Şarkılarını Söyle Altyazı’nın kapağında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...