29 Temmuz 2015 10:54

Barış Meclisi: Taraflar derhal ellerini tetikten çekmeli, çözüm müzakerede

Paylaş

Barış Meclisi “Elinizi tetikten çekin, savaşı durdurun” talebiyle bugün Cezayir Toplantı Salonu’nda basın açıklaması yaptı. Dökülen kanların ve verilen canların barışa evrilmesini isteyen Barış Meclisi üyeleri, 7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’de 90’ları andıran kötü günlerin yaşandığını vurgulayarak barışa devam talebinde bulundu. 

Sevgi İnce, Ziya Halis, Nurcan Kaya, Turan Sarıtemur, Murat Çelikhan, Tatyos Bebek’in konuşmacı olduğu toplantıda ortak açıklamayı Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz okudu. 

Dinleyiciler arasında Ayşe Candaş, Nuray Sancar, Ahmet Ulgar, İshak Karakaş, Fehim Işık, Yusuf Çetin, Yıldız İmrek, Ayşe Bingöl, Dilek Gökçin’in de aralarında bulunduğu yazar ve aydınlar da vardı. 

‘ELİNİZİ TETİKTEN ÇEKİN’

7 Haziran seçimlerinde kamuoyunun seçimini barıştan yana kullandığını ancak seçim öncesi ve sonrasında hükümetin izlemiş olduğu politikaların ülkeyi kaotik bir savaş ortamına sürüklediğinin vurgulandığı açıklamayı okuyan Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, “Taraflar derhal ellerini tetikten çekmeli, savaş durdurulmalıdır” çağrısında bulundu. Çözüm için önce “silahlar bırakılması beklentisi/şartı”nın gerçekleşebilir olmaktan uzak olduğunu ifade eden Tahmaz, silah bırakma sürecinin Kürt Sorununun demokratik çözümü ve silahın toplumsal, siyasal yaşamdan çıkmasının oldukça zor oluğunu söyledi. 

‘TECRİDE SON VERİLSİN’

Çözüme taraflar arasındaki müzakere ile ulaşılabileceğini belirten Tahmaz, çözüm sürecinde alınan yolda PKK lideri Abdullah Öcalan’ın pozitif rolünün olduğunu fakat buna rağmen tecritin devam ettiğini söyledi. Tahmaz, “Öcalan’ın tecrit koşullarının devlet tarafından ağırlaştırılması ve görüşmelerin kesilmesi çatışmayı ve savaşı her defasında tırmandırdı.çatışmasızlığın sona ermesinde tecrit politikası da önemli bir faktördür. Çözüm sürecini ve barış umutlarını canlandırma için Öcalan’a uygulanan tecrite son verilmeli” dedi.

‘YENİ HÜKÜMETİN PROGRAMI NET OLMALI”

7 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye’de yeni bir süreç başladığını söyleyen Tahmaz, meclisin yeni dönemde barışın esas zemini olması gerektiğinin altını çizdi. Tahmaz, kurulacak yeni hükümetin çözüm politikasını net, anlaşılır ve açık bir programa kavuşturması gerektiğini ifade etti. Barış Türkiye’nin en önemli siyasi projesi, Türkiye halklarının tek umududur diyen Tahmaz, yeni hükümetin programından beklentilerini şöyle açıkladı: “AKP, CHP ve HDP’nin eşit katılımı ile Meclis Çözüm Çalışma Grubu oluşturulmalıdır. 6551 sayılı adına Çözüm Yasası denilen kanun işlevci, katılımcı ve kapsayıcı hale dönüştürülmelidir. Üçüncü göz işlevi görecek gerçek anlamda bağımsız bir izleme heyeti oluşturulmalıdır.”

MASANIN YENİDEN KURULMASINI İSTEDİLER

Kaygıyı yenmek için barışı daha gerçekçi ve toplumsal düzeye çekmek gerektiğini söyleyen Sevgi İnce, “Bize düşen, barış talebini dillendirmek, güçlendirmek, toplumsal baskı oluşturmak. Masanın yeniden kurulması bilinciyle toplumu kamuoyu baskısı yaratmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Savaşın barışa dönüşmesi için Barış Meclisi olarak 2007 yılından bu yana çalıştıklarını vurgulayan Ziya Halis, barışa herkesin katkı sunması gerektiğini söyledi. 

Seçim barajının kaldırılması, anadilde eğitim ve yerel yönetimin güçlendirilmesi için hükümetin bir anlaşma yapması gerekmediğini belirten Nurcan Kaya, ‘eşitlik temelinde insan haklarının ön plana alınması gerekiyor diğer türlü bu yaratılan hak ihlallerini doğuracak iklim çatışmasızlığı zor hale getirir’ dedi. 

Murat Çelikhan ise, seçim çalışmaları başladığından beri masanın devrildiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Erdoğan’ın devirdiği o masa onbinlerce insanın ölü bedenleri üzerine kurulmuş bir barış masasıydı. HDP dışında savaş politikalarına ‘dur’ diyecek bir parti yok. HDP’de barıştan yana olduğu için cezalandırılmak isteniyor.” 

Konuşmada son sözü alan Tatyos Bebek de, ‘yapacağımız tek şey barış için mücadeleye devam etmek’ diyerek çözüm sürecine devam çağrısında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekdağ: Başkanlık için barış feda edildi!

SONRAKİ HABER

Iğdır'da, ‘Savaşa ve operasyonlara dur’ mitingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...