28 Şubat 2015 01:00

Mega talan

İstanbul’un yeni bir 'Mega Proje'si daha oldu: Üç katlı büyük İstanbul tüneli. Uzmanlar projenin amacının trafik sorununu çözmek değil, rant elde etmek olduğunu söyledi.

Paylaş

İstanbul’un yeni bir “Mega Proje”si daha oldu. “Üç katlı büyük İstanbul tüneli” adı verilen ve trafiği rahatlatmak adına İstanbul Boğazı’nın altından 3 katlı geçiş tüneli yapılması planlanan projenin tanıtımı seçim öncesi bir şova dönüştürüldü. İçeriği henüz açıklanan projeyi değerlendiren Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, yeni açıklanan projenin tartışmalı 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul projeleriyle birlikte düşünüldüğünde, trafik sorununu çözmekten öte yeni yerleşim alanları yaratmak ve sıcak para akışı sağlamak için yapıldığını söyledi.

SEÇİM ŞOVUNA DÖNÜŞTÜ

Pek çok gazetede dün yayınlanan tam sayfa ilanlarla ve tanıtım toplantısındaki konuşmalarla adeta seçim öncesi şova dönüştürülen projeye göre, İstanbul Boğazı’nın altından, Küçüksu’dan Gayrettepe’ye üç katlı dev bir tünel inşa edilecek. Kara yolu ve metro sisteminin olacağı tünelin, mevcut metro hatları ve kara yollarıyla entegre edilmesi planlanıyor. İncirli’den Sögütlüçeşme’ye yapılacak hızlı metro hattı bu dev tünelin içinden geçecek. Yeni metro hattının Kadıköy-Kartal-Yenikapı- Sarıyer metrolarıyla bağlantısı olacak. Mega tünelin TEM, E5 ve 3 köprüyle de kara yolu bağlantısı olacak. Çapı 18.80 metre olacak tünelin deniz yüzeyindeki derinliği 110 metreyi bulacak. Tünelin 3 katlı kesiminin uzunluğu 6.5 kilometre olacak. Projenin hayata geçmesi durumunda 2020 yılında biteceği ifade ediliyor.

‘İSTANBUL’DA HAYAT DEĞİŞECEK’

“Dünyada bir ilk” diye propagandası yapılan ve İstanbul’un trafiğini rahatlatmak için yapıldığı öne sürülen projenin tanıtım toplantısında konuşan Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, “Sizlere İstanbul’un trafiğini rahatlatıp toplu ulaşımına neşter vuran, bir omurgaya oturtan metro hatlarını ve kara yolu akslarını birleştiren ‘Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli’ni sunuyoruz. Bu mega proje ile İstanbul’da hayat değişecek. Boğazın her iki yakasındaki milyonlar diğer yakaya kolay geçecek” dedi.

‘3 KAT DEMEK 3 İMPARATORLUK DEMEK’

Projenin açılışında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da, projeyi tanıtırken sık sık ‘imparatorluk’ söylemlerine de başvurarak şunları dile getirdi: “Bugün sizlere müjdelediğimiz üç katlı büyük İstanbul tüneli projesi sembolik bir anlam da taşıyor. Üç kat demek üç imparatorluk demek. Hepsi birbirine bütünlük teşkil eden projeler. Marmaray, Avrasya tüneli, metro inşaatları, Kanal İstanbul ve Kuzey Marmara yoluyla, 3. havalimanı, 3. köprü, İzmit’e kadar… İstanbul Ankara hızlı treni, bütün bunlar İstanbul’un merkezi konumunu pekiştiren hususiyetler. Üç imparatorluğa başkentlik yapmış bu şehir bu öncülüğüyle en büyük havalimanıyla, Marmaray ile ve şimdi bu büyük mega projeyle dünyada ilk olacak olan üç katlı projeyle, üç imparatorluktan sonra dördüncü güç olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin habercisi olacağız.”

UZMANLAR NE DİYOR?

10 aydır üzerine çalışıldığı söylenen ama kamuoyuna henüz açıklanan projeyi uzmanlara sorduk. Detaylar ortaya çıktıkça, daha kapsamlı bir değerlendirme yapacak olan uzmanların projeyle ilgili ilk eleştirileri şöyle:

MESELE TRAFİK DEĞİL RANT

Yüksek Mimar Mühendis Mücella Yapıcı:
* Onların deyimiyle bu tarz ‘Mega’ projeler, yabancı sermaye ve sıcak para akışı sağlamak için planlanan projelerdir. Yani ekonominin içine düştüğü krizi aşmak için kullanılan projelerdir.
* 3. köprü, 3. havalimanı, Kanal İstanbul gibi projelerin, İstanbul’un trafik sorunu çözmekle uzaktan yakından ilgisi yok. Eğer öyle bir dertleri varsa, Haydarpaşa ve Sirkeci’deki tren hatlarını neden kapattılar, otel yapmaya karar verdiler?
* Biz yine İstanbul’un trafik sorununu çözeceği söylenen 2. ve 3. köprü projeleri için de açık bir şekilde söyledik. ‘Bu projeler İstanbul coğrafyasını perişan edecek. Yeni yerleşim alanları oluşturarak, nüfusu artıracak, doğasını ve suyunu talan edecek’ demiştik. Şimdi domuzlar kendilerine yaşam alanları bulamadığı için sitelere inmeye başladı.
* Bu projelerin hiç birinde alt yapı yok, fizibilite çalışması yok. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçiriliyor. 3. köprüde ‘İhale yapacak firmaların tüm zararları devlet tarafından garanti altına alınacak’ denildi. O yüzden Davutoğlu’nun konuşmasında dediği ‘Devlet bütçesinden tek kuruş çıkmayacak’ söylemi aldatmaca. Bütün bunları biz ödeyeceğiz.
* Ne 3. köprü, ne Kanal İstanbul ne de bu açıklanan projelerin hiç birisi yine iktidar tarafından hazırlanan 1/100 000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda yok. Bunlar saraylarında oturup, halkın haberinin olmadığı bir tartışma yürütüyor. Bilim insanlarına, meslek odalarına sormadan bu projeleri hayata geçiriyorlar.
* Projenin çıktığı uçlarda büyük orman alanları var, Beykoz’un göbeği. Buralarda yeni yapılaşmalara da yol açacak bu proje.
* Bu projeler hayata geçerse İstanbul’dan bahsetmek olanak dışı. İstanbul artık sadece büyük bir otoyol oldu.

‘BİR PLAN DAHİLİNDE HAZIRLANMAMIŞ’

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman: Proje, toplu taşımayı öncelik aldığı için yaklaşım olarak doğru ama sonuçları yanlış. Üst bakış planlama yaklaşımı olmadan, İstanbul’un bütününe ve alt yapısına bakmadan, daha önceki plan disiplinlerine uymadan, genel bir perspektifle hazırlanmış bir proje olduğu görülüyor. Bir plan dahilinde yapılmış bir çalışma yok. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk: İktidarın ayakta durabilmesi için inşaata ihtiyacı var. Aksi taktirde etrafındaki açlığı doyuramaz. Seçim öncesinde toplumun da dikkatini dağıtacak projelere ihtiyacı var. İstanbul için planlanan bir yığın suç niteliğinde proje var ve bunların derhal durdurulması lazım. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Babalar ve çocuklar, Ali Koç ve direniş

SONRAKİ HABER

YPG sözcüsü Xelîl: Tehdit bitene kadar mücadelemiz sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...