27.02.2015 22:26

Görümlü davası ertelendi

14 Haziran 1993 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesinin Görümlü beldesi yakınlarında gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan 6 yurttaş ile ilgili davanın 5. duruşması görüldü. Dava 26 Haziran'a ertelendi.

Şırnak'ın Silopi ilçesi Görümlü beldesi yakınlarında, 14 Haziran 1993 yılında PKK'liler ile askerler arasında çıkan çatışmanın ardından, Görümlü beldesinden Şemdin Cülaz, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, İbrahim Akıl ve Abdurrahman Kayek ile Derecik mezrasından Keldani kökenli Hamdo Şimşek ve Hikmet Şimşek, askerler tarafından gözaltına alınarak Görümlü Jandarma Karakoluna götürülmüş, gözaltına alınanlardan Abdurrahman Kayek serbest bırakılırken diğer altı kişiden ise bir daha haber alınamamıştı. Altı yurttaşın gözaltında öldürülmesine ilişkin dönemin 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar ve Tansel Erok, Murat Ali Yıldız, Serdar Tekin, Hasan Basri, Vural İbrahim Kıraç, adlı askerlerin de bulunduğu altı asker aleyhine açılan davanın 5. duruşması Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Davada tüm sanıklar hazır bulunurken, davayı gözaltında kaybedilenlerin aileleri ile HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İHD temsilcileri takip etti.

Müştekiler adına söz alan Avukat Tahir Elçi, katliamın yaşandığı dönemde Ahmet Tamyer'in Görümlü'de muhtar olduğunu ve mutlaka duruşmaya dahil edilerek dinlenmesi gerektiğini söyledi. Elçi ayrıca, sanıkların kaçma ihtimali ile delillerin karartılması ihtimallerine karşı da sanıkların tutuklu olarak yargılanmasını istedi. Elçi, aynı zamanda katliamın yaşandığı dönemde görevli olan her kesin dinlenmesini talep etti. Müşteki avukatlarından Serap Işık ise, AİHM kararlarının mahkeme heyeti ve Türkiye tarafından göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.

Sanık avukatları ise müşteki avukatların taleplerinin reddedilmesini ve mahkeme heyetinin duruşmayı karara bağlaması talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, müşteki avukatların taleplerini reddederek, gerekli delillerin toplanması amacıyla duruşmayı 26 Haziran 2015 tarihine erteledi.

Duruşma sonrası DİHA'ya değerlendirmelerde bulunan Faysal Sarıyıldız, katliamların yaşandığı dönemde Tansu Çiller'in Başbakan olduğunu ve katliam kararlarının Tansu Çiller başkanlığında toplanan MGK toplantılarında alındığını belirtti. Sarıyıldız, "O dönem asker eli ile yapılmak istenenler şimdi ise İç güvenlik Paketi ile yapılmak isteniyor. İç Güvenlik Paketi'nin çıkması ile birlikte polis içerisinden onlarca Mete Sayar çıkacaktır" dedi. (Şırnak/DİHA)

05.02.2026 22:06

6 Şubat’ın 3'üncü yıl dönümü: Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok

Altınoluk Alevi Kültür Derneği 6 Şubat depreminin yıldönümünde yapılan anmada, "Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok" denildi.

6 Şubat’ın 3'üncü yıl dönümü: Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok

Fotoğraf: Evrensel

05.02.2026 18:51

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Tuğba Acar Panayır oldu: Toplum yararına demokratik anlayış devam edecek

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Genel Kurulunu yaptı ve tek listeyle girilen seçimde yeni yönetim seçildi. Mazbata teslim töreninde konuşan yeni başkan Mimar Tuğba Acar Panayır, “Toplum yararına demokratik anlayış devam edecek” dedi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Tuğba Acar Panayır oldu: Toplum yararına demokratik anlayış devam edecek

Fotoğraf: Evrensel

05.02.2026 20:02

Ahmed Kutucu’nun sağlık durumu belli oldu

İstanbulspor maçında kafa kafaya çarpışma yaşayan Ahmed Kutucu, sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. İstanbulspor kalecisi İsa Doğan ise elmacık kemiğindeki kırık nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Ahmed Kutucu’nun sağlık durumu belli oldu

Fotoğraf: AA

05.02.2026 20:45

Depremin 3. yılında eğitimde enkaz sürüyor: Çocuklar okula değil sefalete gidiyor

Depremin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen Malatya ve Adıyaman’da eğitim krizi sürüyor. Eğitim Sen raporlarına göre çocuklar aç okula gidiyor, okullar konteynerlerde, MESEM uygulamalarıyla öğrenciler eğitimden koparılıyor.

Depremin 3. yılında eğitimde enkaz sürüyor: Çocuklar okula değil sefalete gidiyor

Fotoğraf: Evrensel 

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!