27 Şubat 2015 16:26

Görümlü davası ertelendi

14 Haziran 1993 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesinin Görümlü beldesi yakınlarında gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan 6 yurttaş ile ilgili davanın 5. duruşması görüldü. Dava 26 Haziran'a ertelendi.

Paylaş

Şırnak'ın Silopi ilçesi Görümlü beldesi yakınlarında, 14 Haziran 1993 yılında PKK'liler ile askerler arasında çıkan çatışmanın ardından, Görümlü beldesinden Şemdin Cülaz, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, İbrahim Akıl ve Abdurrahman Kayek ile Derecik mezrasından Keldani kökenli Hamdo Şimşek ve Hikmet Şimşek, askerler tarafından gözaltına alınarak Görümlü Jandarma Karakoluna götürülmüş, gözaltına alınanlardan Abdurrahman Kayek serbest bırakılırken diğer altı kişiden ise bir daha haber alınamamıştı. Altı yurttaşın gözaltında öldürülmesine ilişkin dönemin 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar ve Tansel Erok, Murat Ali Yıldız, Serdar Tekin, Hasan Basri, Vural İbrahim Kıraç, adlı askerlerin de bulunduğu altı asker aleyhine açılan davanın 5. duruşması Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Davada tüm sanıklar hazır bulunurken, davayı gözaltında kaybedilenlerin aileleri ile HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İHD temsilcileri takip etti.

Müştekiler adına söz alan Avukat Tahir Elçi, katliamın yaşandığı dönemde Ahmet Tamyer'in Görümlü'de muhtar olduğunu ve mutlaka duruşmaya dahil edilerek dinlenmesi gerektiğini söyledi. Elçi ayrıca, sanıkların kaçma ihtimali ile delillerin karartılması ihtimallerine karşı da sanıkların tutuklu olarak yargılanmasını istedi. Elçi, aynı zamanda katliamın yaşandığı dönemde görevli olan her kesin dinlenmesini talep etti. Müşteki avukatlarından Serap Işık ise, AİHM kararlarının mahkeme heyeti ve Türkiye tarafından göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.

Sanık avukatları ise müşteki avukatların taleplerinin reddedilmesini ve mahkeme heyetinin duruşmayı karara bağlaması talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, müşteki avukatların taleplerini reddederek, gerekli delillerin toplanması amacıyla duruşmayı 26 Haziran 2015 tarihine erteledi.

Duruşma sonrası DİHA'ya değerlendirmelerde bulunan Faysal Sarıyıldız, katliamların yaşandığı dönemde Tansu Çiller'in Başbakan olduğunu ve katliam kararlarının Tansu Çiller başkanlığında toplanan MGK toplantılarında alındığını belirtti. Sarıyıldız, "O dönem asker eli ile yapılmak istenenler şimdi ise İç güvenlik Paketi ile yapılmak isteniyor. İç Güvenlik Paketi'nin çıkması ile birlikte polis içerisinden onlarca Mete Sayar çıkacaktır" dedi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Mr. Spock' yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Eski İstihbarat Daire Başkanı Akyürek tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa