21 Mart 2023 04:47

HDP Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek mi?

Kemal Kılıçdaroğlu, Pervin Buldan ve Mithat Sancar ortak açıklama yapıyor

Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA

Paylaş

Millet İttifakının Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu nihayet HDP’yi ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ve kurmayları bu buluşmayı karşı tarafın kara propagandasından en az zarar görmek için iyice ince eleyip sık dokuyarak planladı. Neyse, sanırım “Niye görüştünüz?” sorusu fazla sorulmayacak.

Peki görüşmenin sonucu konusunda ne söylenebilir?

HDP tarafı olumlu ya da olumsuz bir beyanda bulunmak için herhalde yetkili organlarıyla kısa bir görüşme yapacak.

Kılıçdaroğlu ise sıcağı sıcağına yaptığı açıklama ile taraflar arasında bir mutabakat sağlandığına dair mesajlar verdi.

HDP yetkilileri daha önce yaptığı açıklamalarda Kılıçdaroğlu’nun cevapladığı konularda Cumhurbaşkanının düşüncelerini ve politikalarını sormuşlar ve bu sorulara olumlu cevaplar aldıklarında Kılıçdaroğlu’nu destekleyebileceklerini söylemişlerdi.

Görüldüğü kadarıyla Kılıçdaroğlu, HDP’nin bütün sorularına olumlu yanıt verdi.

Biz de bir spekülasyon yaparsak, muhtemelen HDP Kılıçdaroğlu’na 11 maddelik Tutum Belgesi’ni anlattı. O da bütün bu maddelerle ilgili olarak benzer şeyler düşündüklerini söyledi.

HDP’nin 11 maddelik Tutum Belgesi’nin başlıkları da şunlardı: Güçlü demokrasi, tarafsız ve bağımsız yargı, kayyum rejimi değil halk iradesi, Kürt sorununda demokratik çözüm, barışçı dış politika, kadına özgürlük ve eşitlik, ekonomide adalet, kamu yönetiminde liyakat, doğaya saygı, gençler için özgür yaşam, demokratik anayasa.

İktidar yanlıları bu görüşmeyi karalamak için anında karalama kampanyasına başladılar ama bu kampanyadan sonuç almaları pek mümkün görülmüyor. Bu propaganda birkaç gün sürer ve yerine yeni konular gündem olur. Çünkü, daha Cumhur İttifakı iktidarının yolsuzlukları, yandaşlara aktarılan rantlar ve paralar, yasa ve Anayasa ihlalleri vb. var gündeme gelecek.

Sedat Peker seçime iki ay kala açıklayacağım dediği şeyleri bizzat açıklayamasa bile açıklayacağı şeyler başkaları tarafından mutlaka gündeme getirilecektir. Zaten çoğu bilinmeyen şeyler değil.

Cumhur İttifakının çok ciddi karşı propaganda unsurları yok. Üstelik karşısında eskisinden farklı olarak ciddi bir medya var. Cumhur İttifakı bundan sonra muhtemelen provokasyonlara ve seçim hilelerine sarılacaktır.

Emek ve demokrasi güçleri ise halkın gerçek talepleri ile daha güçlü örgütlenme ve demokrasi mücadelesini yükseltmek için çalışmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...