05 Şubat 2023 04:36

Lara Sheehi neden hedef seçildi?

 

Psychosocial Foundation'ın YouTube yayınından ekran görüntüsü alınmıştır.

Paylaş

Lara Sheehi, ABD başkentinde bulunan George Washington Üniversitesinde öğretim üyesi. Gerek alanı olan klinik psikolojide, gerekse faklı disiplinlerden özgürlükçü araştırmacıların gözünde değerli çalışmaları olan bir kişi.

Lara Sheehi geçtiğimiz ay, tam da Barış Akademisyenlerinin “Bu Suça Ortak Olmayacağız!” başlıklı bildirisinin yıl dönümünde, bir karalama kampanyası için hedef seçildiğini bir gazetecinin gönderdiği e-posta aracılığıyla öğrendi.

Karalama kampanyası büyürken, Sheehi’nin adı kimi internet sitelerinde “Ayın Yahudi düşmanı” gibi başlıklarla yer almaya başladı. Giderek büyüyen kampanya hakkında 26 Ocak tarihinde psikoloji doktora programı öğrencileri ve mezunları bir açıklama yayımladılar.

Açıklamada karalama kampanyasının ana hatları şöyle özetleniyor: ABD’de İsrail devletine toz kondurmama görevini üstlenmiş, siyonizm propagandası yapan çok sayıda kuruluş var. Bu kuruluşlardan biri olan StandWithUs akademisyenleri hedef alıyor. Karalama kampanyasının merkezinde, bu kuruluşun Sheehi hakkında yaptığı suçlama var.

Bu kuruluş, ekim 2022’de üniversitede gerçekleştirilen bir konuşmayı bahane ederek Sheehi’nin Yahudi öğrencilerine yönelik ayrımcılık yaptığı, bu öğrencileri güvenli bir öğrenme ortamından yoksun bıraktığı ve kimi öğrencileri sırf Yahudi oldukları için hedef seçtiğini içeren bir şikayette bulundu.

Bu suçlama ABD’de sık rastlanan bir senaryo içeriyor. Bir öğretim üyesinin Filistinlilere yapılanlar hakkında sesini yükseltmesi, bu kişinin “Yahudi düşmanı” olarak damgalanması için yeterli. Eğer sesini yükselten kişi, Filistinli veya Arap kökenli olduğunu söylüyorsa bu iddiada bulunmak daha da kolaylaşıyor. Sheehi Lübnanlı ve orada doğup büyüdüğünü gizlemiyor. Dahası, haksızlıklara karşı sesini çıkarmaktan kaçınmayan, tam tersine adaletsizlikleri ele almayı iş edinen bir kişi.

Suçlamanın içeriğine dönelim: Ekim 2022’de konuşma yapmak üzere davet edilen kişi İsrail’e yabancı birisi değil. Tam tersine, İsrail vatandaşı; Kudüs’te bir üniversitede öğretim üyesi olarak çalışan Prof. Dr. Nadera Shalhoub-Kevorkian. Suçlamada Yahudi öğrencilerin önce bu konuşmaya katılmak zorunda bırakıldıkları ve ardından “Yahudi düşmanı” söylemlerle dolu tartışmalara maruz kaldıkları gibi iddialar yer alıyor.

Lara Sheehi’ye destek vermek için açıklama yapan doktora programı öğrencileri ve mezunları, derslerde ayrımcılık ve adaletsizlik görmediklerini, tam tersine ayrımcılık ve adaletsizliğe nasıl karşı çıkılabileceğini öğrendiklerini vurguluyorlar. Sheehi’nin Yahudi düşmanlığının değil, Yahudi düşmanlığına karşı durmanın yolunu gösterdiğini de ekliyorlar. Sheehi’nin Filistin odaklı akademik çalışmalarının “Yahudi düşmanı” bir tutuma indirgenmesinin büyük bir haksızlık olduğunu altını çizerken, suçlamaların Yahudileri temsil eden tek bir sesin bulunduğu ve bu sesin İsrail devletinin resmi söylemiyle aynı olduğu iddiasına dayandığını da ekliyorlar. Öğrenciler ve mezunlar, Sheehi’nin derslerinde ve doktora programındaki diğer derslerde kategorik düşünmeme, dünyayı siyah-beyaz zıtlıklardan uzaklaşarak anlama becerilerini elde ettiklerini de özellikle dile getiriyorlar.

Sheehi’yi ve başka akademisyenleri hedef alan kuruluşların çok etkili olduklarını vurgulamakta yarar var. Yalnız ABD’de değil, aslında dünya çapında yürütülen sistematik propaganda, siyonizm ve İsrail devletinin Yahudilik ile eşleştirilmesi ve bu yolla dokunulmaz kılınmasına dayanıyor. İngiltere’de İşçi Partisi için bir umut olarak ortaya çıkan ve Filistinlilere yapılanlara sessiz kalmayacağı bilinen Jeremy Corbyn’in önünün “Yahudi düşmanı” damgasıyla kesildiğini hiç unutmamak gerekiyor.

Lara Sheehi’ye destek vermek için başlatılan imza kampanyaları büyüyor. Sheehi’ye karşı yürütülen karalama kampanyasının benzerlerinin son 20 yılda Türkiye’deki rejim tarafından devreye sokulduğunu unutmamakta yarar var.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...