08 Ekim 2022 00:30

‘Alper’lerin gecesi mi olacak?

Emin Alper ve Özcan Alper (Fotoğraf: Altın Portakal Film Festivali)

Paylaş

Antalya Altın Portakal Film Festivali, yarın akşam düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek. Bu yazıda adet olduğu üzere törende kimlerin yüzünün güleceğine dair spekülasyonlar yapılacaktır! Kanımca ödüllere Emin Alper’in “Kurak Günler”, Özcan Alper’in “Karanlık Gece”si damga vuracak. Belmin Söylemez’in “Ayna Ayna” ve Selcen Ergun’un “Kar ve Ayı”sı bazı kategorilerde aralara sızacaktır diye düşünüyorum.

En iyi film ödülünden başlayalım. Gerek yarattığı atmosfer, gerek seyirciyle kurduğu ilişki ve bıraktığı his açısından Emin Alper’in “Kurak Günler”i festival kamuoyunun favorisi hali hazırda. Benzer bir temayı, bambaşka bir biçimde ve daha fazla risk alarak ele alan Özcan Alper’in “Karanlık Gecesi” ise bir diğer favori kanımca. Bu iki zor filme dair jüri kamuoyunun nasıl oluştuğu bilinmez ama farklı gerekçelerle her ikisini de çok sevme ihtimalleri var. Yine de seyirci dostu olduğu için “Kurak Günler” daha yakın. Jüriler böyle bir durumda diğer filmin yönetmenini en iyi seçerler genelde. Ben seçecek olsam “Karanlık Gece”ye en iyi film, Emin Alper’e en iyi yönetmen verirdim. Çünkü festivalde göreceli olmayacak tek ödül Emin Alper’in yönetmenlik zanaatı kanımca.

Jüri yönetmeni de Emin Alper’e verip “Karanlık Gece”yi jüri özel ödülüne koyabilir. Ama bu sefer de “Ayna Ayna”nın dışarda kalma ihtimali doğar, ki jüri başkanı Yeşim Ustaoğlu’nun bu filme önemli ödüllerden birisi vermek isteyeceğini düşünüyorum. Senaryoda ise “Kurak Günler” ve “Karanlık Gece” öne çıkıyor. Bu karar, biraz diğer ödüllerin dağılımına göre şekillenecek gibi. Çünkü bu iki film bütün erkek oyuncu kategorilerinde de çok güçlü adaylar barındırıyor. Berkay Ateş (Karanlık Gece) ve Selahattin Paşalı (Kurak Günler) açık ara bu kategorinin en iyileri. Yardımcı erkek oyuncuda da bu iki film çok güçlü. “Karanlık Gece”de Cem Yiğit Üzümoğlu, kısa rollerine rağmen Tarhan Karagöz ve Ozan Çelik; “Kurak Günler”de Erol Babaoğlu, Erdem Şenocak ilk akla gelenler.

Kadın oyuncuya gelince. “Ayna Ayna”nın üç kadın oyuncusu Manolya Maya, Laçin Ceylan ve Şenay Aydın, “Bir Umut”ta Eylem Yıldız, “Kar ve Ayı”da Merve Dizdar, “LCV”de Melisa Şenolsun bu kategorinin adayları. “Ayna Ayna”nın üç kadın oyuncusu öne çıkıyor ama film eleştirmenler tarafından pek beğenilmese de “Kar ve Ayı”daki oyunuyla Merve Dizdar’ı unutmamak lazım. “Ayna Ayna”nın alacağı diğer ödüller Merve Dizdar’ı bu kategoride kürsüye çıkarabilir.

Gelelim yardımcı kadın oyuncuya. Sinemamızda bir süredir bu kategoride iyi yazılmış karakterler bulmak hayli zor. “Kar ve Ayı”da Asiye Dinçsoy geliyor ilk akla. “Karanlık Gece”de Pınar Deniz, “Kurak Günler”de Selin Yeninci, “Hara”da Nehir Erdoğan ve Dolunay Soysert doğal adaylar. Ama açıkçası hiçbirisinin güçlü yazıldığını söyleyemeyiz. Gönlüm Asiye Dinçsoy’dan yana…

Kurgu ve müzik ödüllerinin “Kurak Günler”e gideceği neredeyse kesin gibi. Görüntü yönetmenliğinde ise “Karanlık Gece” de ödüle ortak olabilir. Ama “Ayna Ayna”da Vedat Özdemir’in İstanbul’u görme ve gösterme şeklini ödüllendirirse jüri hayır demem… Ama burası Altın Portakal, ‘skandal’ jüri kararları buranın genetiğinde var… Olur mu olur. Bu akşam göreceğiz.

Türkiye’nin en uzun soluklu festivali bir kez daha kapatıyor perdelerini. Gelecek yıl altmış yaşına basacak. Altın Portakal memleket sinemasının özeti olmaya devam ediyor. Uzun yıllar da devam etmesi umuduyla…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...