19 Temmuz 2022 04:17

'FETÖ'nün tasfiyesi

Fotoğraf: Olcay Düzgün/DHA

Paylaş

Son bir hafta basında en çok tartışılan konu 15 Temmuz darbe girişimi. AKP resmi propagandacıları dışında darbe girişimi konusunda herkesin kuşkuları var. Bir gün gerçekler elbette ortaya çıkacak. Ama şimdiden tartışılmayacak kadar açık olan bir şey var ki; o da bu darbe girişimi olmasaydı ‘FETÖ’nün tasfiyesi bu kadar kolay olmazdı.

Bir gecede binden fazla hakim ve savcının HSYK tarafından meslekten çıkarıldığına ve çatı davası isimli davada çok sayıda subayın darbe girişimi öncesi iddianamede ismi olduğuna ve daha sonraki süreçte OHAL KHK’si ile on binlercesi memuriyetten ihraç edildiğine göre AKP iktidarı tarafından ‘FETÖ’ üyelerinin büyük bir bölümü ismen biliniyordu.

Peki, darbe girişimi olmasaydı bunlar nasıl tasfiye edilecekti?

Hukuk devleti koşullarında çok zordu. Hatta imkansızdı.

Düşünün 3-4 bin hakim ve savcının Fethullah Gülen Tarikatı üyesi ya da sempatizanı olduğunu biliyorsunuz, bunları meslekten hangi gerekçeyle çıkaracaksınız? Ya da binlerce subay ve generalin Fethullahçı olduğunu biliyorsunuz, hangi gerekçeyle ordudan ihraç edeceksiniz?

Bugün de orduda, poliste, Sağlık Bakanlığında, adliyede binlerce tarikat mensubu olduğu yazılıyor, hatta isimleri veriliyor, hatta bazı bakanların hangi tarikat mensubu oldukları yazılıyor; bunları ihraç edebiliyor musunuz? Edemiyorsunuz. Şimdi belki etmek istemediğiniz için öyle ama farz edelim ki tasfiye etmek istiyorsunuz, nasıl yaparsınız?

Ordudakileri Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarında bir bahaneyle yükseltmez ve emekli edersiniz. Polistekileri kötü ve etkisiz yerlerde görevlendirir, bir punduna getirdiğinizde ihraç ya da emekli edersiniz. Bakanlıklardaki ya da adliyedeki personeli de öyle…

Bu da on yıllar alır. Düşünsenize 250-300 bin tarikat üyesinden söz ediliyor.

O zaman, Cumhurbaşkanının da söylediği gibi; darbe girişimi AKP iktidarı için Allah’ın bir lütfudur. Bu darbe girişimi sayesinde Fethullahçılar eli kanlı terör örgütü olarak nitelenmiş ve on binlercesi kısa bir süre içinde derdest edilmiş, devletten ihraç edilmiş, siyasi etkileri kısa sürede sıfırlanmıştır.

İşin özü budur.

Geri kalan lafügüzaftır.

Erdoğan’ın darbeyi eniştesinden öğrenmesi; MİT başkanının darbe sırasında Diyanet İşleri başkanı ile MİT Kampüsü’nde yemek yemesi; Genelkurmay başkanının darbeciler tarafından rehin alınması; bütün kuvvet komutanlarının aynı anda, aynı düğünde toplanması; Adil Öksüz’ ün yanlışlıkla salıverilmesi; tankların egzosuna tişörtlerini sokanlar; uçaklara kafa atanlar işin hikaye kısmı.

Tabii, bir de ölenler, yaralananlar, maddi ve manevi onarılamaz zararlar görenler var. Onlar da işin ciddi kısmı.

Gerçekler elbette ortaya çıkacaktır. Böyle büyük çapta bir olay uzun süre sır olarak kalamaz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...