17 Mayıs 2022 00:07

Emeklilikte yaşa takılanlar

Emeklilikte yaşa takılanlar, EYT'liler

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Emeklilikte yaşa takılanlar Pazar günü İstanbul’da büyük bir miting düzenledi. Türkiye’nin pek çok ilinden otobüslerle İstanbul’a geldiler. EYT örgütlerinin temsilcilerinden biri “Dünyanın hiçbir yerinde EYT gibi bir sorun yoktur” dedi. Doğrudur. Kapitalizmin hüküm sürdüğü bütün ülkelerde emeklilerle ilgili sorun vardır ama EYT gibi bir sorun yoktur.

Kapitalist sistem, hele neoliberal politikaları uygulayan ülkeler işçileri açlığa ve yoksulluğa, emeklileri çalışmaya devam etmeye ve yoksulluğa mahkum ediyor. Emeklilik ve emekliler sorunu sosyalizmle çözülür.

Bizde ise emeklilik konusu hep sorunlu oldu. Plansız, programsız, günü birlik politikalar uyguladılar bütün iktidarlar. Oy için emeklilik yaşını düşürdüler, patronları memnun etmek için primleri düşürdüler, toplanan primleri çarçur ettiler vs. Düşünün, bir işçi patrona karşı, benim primlerini SGK’ya yatırmıyor, beni sigortalı yapmıyor diye şikayet ettiğinde, patron aleyhine dava açtığında SGK patronun yanında davaya katılıyor. Sen neden ödemen gereken sigorta primlerini yatırmıyorsun, kaçak işçi çalıştırıyorsun diye davada işçinin yanında davaya katılacağına, işçiye sen yalan söylüyorsun, çalışmadığın halde çalışıyormuş gibi gösteriyorsun kendini ve patrona karşı iftira atıyorsun dercesine, işçinin aslında çalışmadığını kanıtlamaya çalışıyor patronun yanında. Dünyada böyle bir SGK var mıdır?  Böyle bir SGK olabilir mi? İşçinin ücretinden kesilerek İŞKUR’da biriken paraları patronlara aktaran bir sigorta sistemi dünyada var mıdır?

EYT sorunu sadece emeklilikte yaşa takılanların sorunu değildir. Sosyal güvenlik sistemi sorunudur ve bütün işçi sınıfını hatta bütün emekçileri ilgilendiren bir sorundur.

Yoksulluk sınırı altında emekli maaşı olamaz. Sigorta primleri işçiden kesilemez. Tedavi ve ilaç masraflarına katılım payı olamaz. Tedavi için gerekli ilaçların SGK tarafından ödenmemesi olamaz. Mezarda emeklilik olmaz. Emeklilik yaşı aşağı çekilmelidir. İşsizlik parası asgari ücretten az olamaz. Ve benzeri çok sayıda talep bütün emekçilerin talepleridir.

Sendikalar, sanki EYT’lilerin talepleri kendilerini ilgilendirmiyormuş gibi davranıyor.  Gerçi, sendikalar işçi sınıfının diğer taleplerine çok mu sahip çıkıyor diyeceksiniz. Haklısınız. Mücadeleci, gerçekten işçi sınıfının çıkarları için mücadele eden bir avuç sendikacı dışında, onların mücadelesi yöneticilerinin ballı maaşlarını nasıl korurum mücadelesi.

Bizim SGK mahkemelerde işçinin değil, patronun yanında yer alır. İktidar ise emekçilere, emeklilere değil patronlara devletin kaynaklarını, hatta sigortada biriken paraları aktarır. Sorunun çözümü seçimlerde iktidara değil de altılı masaya oy vermekle çözülmez. Halk ittifakında birleşmek ve halk iktidarı için mücadele etmekle, halk iktidarını kurmakla çözülür.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...