19 Kasım 2021 21:39

Take-Two’nun mod geliştiriciler ile savaşı

Rockstar ve Take-Two logoları

Görsel: Rockstar ve Take-Two logoları

Paylaş

Kullanıcılar tarafından geliştirilen “fan projeleri” ve oyun modlarına oyun geliştirici ve dağıtımcılarının bakışı birbirinden oldukça farklı olabiliyor. Bazı oyun geliştiricileri modları ve mod geliştiricileri oyunlarını geliştiren, çeşitlendiren ve dolayısıyla oyunlarının popülerliğini arttıran bir olanak olarak görüyor. Bu tip geliştiricilerin oyunları genelde zengin ve çok çeşitli bir mod geliştiricileri topluluğunu hızla toparlayıp büyütüyor. Oyundaki ufacık bir noktayı değiştirenlerinden tutun da tüm oyun dünyasını toptan yenileyen devasa modlara kadar oyuncuların önüne geniş bir çeşitlilik sunulabiliyor. Bunun tam tersi yaklaşımda ise oyunlar modlanamasın diye teknik tedbirlerden tutun da mod geliştiricilere telif ya da koruma tedbirlerinin aşılması gerekçesi ile dava açmakla tehdit etmeye kadar uzanan bir davranış pratiği mevcut.

Grand Theft Auto (GTA) serisinin yapımcısı Rockstar Games ve üst şirketi Take-Two Interactive bu ikinci tipteki oyun şirketlerinden ya da daha doğrusu bu ikinci tipe dönüşmekte olan şirketlerden. GTA için oyun modları geliştirenlere ilişmeyen Take-Two bu yılın temmuz ayında Dijital Binyıl Telif Kanunu’na (DMCA) dayalı tehditler ile eski GTA konumlarını yeni oyun motoruna taşıyan çok sayıda modu yayından kaldırtmıştı. O dönemde Take-Two’nun yayından kaldırttığı modlara bakılarak GTA 3, Vice City ve San Andreas oyunlarının yenilenmiş “remastered” versiyonlarının piyasaya sürüleceğini tahmin edenler olmuştu. Tahminler doğru çıktı, kısa süre sonra GTA Trilogy duyuruldu. Take-Two yıllar boyunca aktif bir mod geliştiricileri topluluğundan fayda sağlamış, serinin eski oyunlarını “remastered” olarak piyasaya sürmeye karar vermesinin ardından modların satışlarını azaltabileceği düşüncesi ile mod geliştiricilerle savaşa girişmişti.

Mod geliştiricilerin ahı mı tuttu bilinmez ama GTA Trilogy için işler pek iyi gitmedi. Piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra PC için tüm çevrim içi mağazalardan ve Rockstar’ın kendi sitesinden bir süreliğine kaldırıldı. Oyunu satın alanların bu süre boyunca oyunu oynaması mümkün olmadı. Bunlara bir de performans sorunları, buglar ve imla hataları gibi sorunlar eklenince GTA Trilogy pek çok yorumcudan düşük notlar alan pahalı bir pazarlama numarası olmaktan öteye geçemedi.

Take-Two geçen hafta sonu mod geliştiricilere karşı yeniden harekete geçti. The Lost and Damned Unlocked for GTA IV modu, GTA Advance’i GTA 3 motoruna taşıyan GTA Advance PC Port Beta 2 ve GTA IV için oyunun yüzde 65’inin tamamlandığı bir oyun kaydı DMCA kullanılarak yayından kaldırtıldı. GTA Trilogy üzerinden yaşananlara bakarsak bunu GTA IV “remastered”ın yolda olduğuna dair bir işaret olarak görebiliriz. Artık yolda olmayan ise yeni GTA modları. Take-Two’nun mod geliştiricilere karşı tavrı azımsanamayacak sayıda geliştiricinin hem GTA serisinden hem de Rockstar ve Take-Two’ya ait diğer oyunlardan uzaklaşmasına yol açtı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...