08 Haziran 2021 00:03

Sezgin Baran Korkmaz demişken…

Sezgin Baran Korkmaz

Sezgin Baran Korkmaz | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Son 1 yıl içinde dönem dönem birkaç kez gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz ismi, Sedat Peker’in 9. videosunun ardından bir süre etkisi pek de dinmeyecekmiş gibi görünen biçimde yeniden gündeme oturdu. İşin doğrusu bu isim, ülke futbolunun son yıllardaki en acayip sponsorluk öykülerinden birisinin de içinde… Gelin, bu enteresan sponsorluk macerasını anımsayalım.

Aslında öykü, Sezgin Baran Korkmaz’dan önce yazılmaya başlanıyor. 19 Ağustos 2016’da, 2016-2017 sezonu için Fenerbahçe’nin Avrupa’da oynayacağı maçlar için forma göğüs sponsorluğu ve kulübün bütün branşları için ‘resmi hava yolu taşıyıcılığı’ görevini üstlenecek olan Borajet ile sarı lacivertli kulüp bir imza töreni düzenliyor. Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi 1907 Tribününde gerçekleştirilen bu imza törenine dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Borajet Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Akol ve bazı Fenerbahçe yöneticileri ile birlikte dönemin futbolcularından Simon Kjaer, Robin van Persie ve Martin Skrtel katılıyor. Fenerbahçe’nin asbaşkanlarından Önder Fırat’ın yaptığı açıklamaya göre 3 yıllığına imzalanan bu anlaşma gereği kulübün Avrupa maçlarında Borajet logosu ve ismi ile mücadele edeceği, Fenerbahçe’nin futbol ve basketbol takımlarının yurt içi ve yurt dışı bütün deplasman maçlarında kulüp için Borajet tarafından özel olarak tasarlanan ve ‘Fenerbahçe’ adı verilen uçakla seyahat edeceği belirtiliyor.

Gel zaman git zaman, 30 Aralık’ta Borajet satılıyor ve Sezgin Baran Korkmaz, bu hikayeye dahil oluyor. Zira şirketin sahibi İş İnsanı Yalçın Ayaslı’nın yüzde 100 hissesinin tamamını devralan; o dönemler Biofarma İlaç ve Münir Şahin İlaç’ı da satın alan SBK Holdingden başkası değil. Yani, Sezgin Baran Korkmaz. SBK Holdingin yaptığı açıklamaya göre 12 yolcu uçağı ve bir iş jeti ile birlikte bünyesinde 500 çalışanı olan Borajet’in yönetim kurulu başkanı 30 Aralık 2016 tarihi itibarıyla Sezgin Baran Korkmaz oluyor.

2017 yılının nisan ayına kadar uçuşlar da sponsorluk süreci de bilindiği kadarıyla sorunsuz devam ediyor. Ancak ne olduysa, dönemin İstanbul Valisi Vasip Şahin’in Fenerbahçe’ye yaptığı ziyarette Sarı Lacivertlilerin Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticilerden Şekip Mosturoğlu, Önder Fırat ve Ozan Balaban ile birlikte hazır bulunan SBK Holding ve Borajet’in yöneticisi Sezgin Baran Korkmaz; 6 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen bu ziyaretten 18 gün sonra Borajet’in faaliyetlerine ara verildiğini duyuruyor.

Sezgin Baran Korkmaz’ın 24 Nisan 2017’de yaptığı açıklama doğrultusunda 2018 yılının şubat ayında yeni uçaklarla uçuşlara hazır olmak üzere, mevcut durumdaki 10 uçaktan 6’sının uçulamadığı şirketin yenilenme sürecine girdiği belirtiliyor.

Tabii, kaçınılmaz olarak gözler Fenerbahçe’ye çevriliyor. Fenerbahçe, 2019-2020 sezonu da dahil olmak üzere Avrupa maçlarında forma sponsorluğunun sürdüğü firmayla anlaşmalarında herhangi bir aksaklık olmadığını KAP’a duyuruyor. Tam da bu noktada bir gariplik söz konusu zira Fenerbahçe KAP’a bu duyuruyu yaparken, UEFA’nın 21 Nisan tarihli güncellemesini kaynak gösteriyor ancak SBK Holding Borajet’in faaliyetlerine ara verdiklerini 24 Nisan’da duyuruyor.

7 Kasım 2019 tarihinde ise bir başka bomba düşüyor: Borajet, Bakırköy 1. İcra ve İflas Müdürlüğünün ilanı kapsamında ‘resmen’ iflas ediyor ve Türk sivil havacılığının ilk ve tek bölgesel hava yolu şirketinin faaliyetleri resmi olarak sona eriyor.

Geriye…

Borajet satışında usulsüzlük yapıldığı için davalık olan bir SBK Holding-Yalçın Ayaslı davası, FETÖ soruşturmalarıyla darmadağın edilen Yalçın Ayaslı döneminin Borajet ekibi, bir yıl sonra yurt dışına kaçan bir Sezgin Baran Korkmaz, bir garip sponsorluk hikayesi ve bir de İstanbul Valisi, Fenerbahçe yönetimi ve Sezgin Baran Korkmaz’ın çekildikleri o fotoğraf kalıyor…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...