04 Mayıs 2021 00:12

Pandemi sezonunun düşenleri & Satır başları

Çimlerin üzerinde duran futbol topu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Profesyonel liglerde pandemi gölgesinde oynanan 2020-2021 sezonu 3. Lig için sona ererken, bu sezonun düşenleri de belli oldu. 3. Lig’den BAL’a düşen takımlar şu şekilde netleşti:

1. Grup: Manisaspor -Payasspor -Antalya Kemerspor -1877 Alemdağ Spor

2. Grup: Yozgatspor 1959 FK -Tokatspor AŞ -Tekirdağspor -Atlas Maden Çengelköyspor

3. Grup: Yalovaspor -Arhavi Spor -Gölcükspor -Cizre Spor

4. Grup: Muğlaspor -Silivrispor -Sultanbeyli Belediye Spor -Kozan Spor FK

BİR PUANLA KÜME DÜŞENLER

3. Lig 1. Grup’ta sezonu 33 puanla bitiren 1877 Alemdağ Spor; 34’er puanlı Çankaya FK ve Nevşehir Belediye Spor’un bir puan gerisinde kalarak küme düştü. 3. Lig 4. Grup’ta ise 37 puanlı Sultanbeyli Belediye Spor ve 38 puanlı Kozan Spor FK küme düşerken; 38 puanlı Modafen ile 39’ar puanlı Siirt İl Özel İdaresi Spor ve Bergama Belediyespor kümede kaldı.

İLK DEVRE İLE İKİNCİ DEVRE FARKI

Lig sonunda küme düşme üzüntüsü yaşayan takımlar arasından, ilk devrenin sonunda küme düşme hattında olmayanlar şu şekildeydi:

16 takımlı 1. Grup’ta sezonu sondan ikinci kapatan Payasspor 12. sırada, sondan dördüncü kapatan 1877 Alemdağ Spor ise 9. sıradaydı. 17 takımlı 2. Grup’ta ise sondan üçüncü sırayı alarak küme düşen Tekirdağspor ilk devrenin sonunda 11. sırada, sondan dördüncü sırada ligi kapatan Atlas Maden Çengelköyspor ise 12. sıradaydı. 17 takımlı 3. Grup’ta ise Gölcükspor ilk devre bitiminde 12. sıradayken lig sonunda 15. sıraya gerileyerek küme düşmekten kurtulamadı. 17 takımdan oluşan 4. Grup’ta ise ilk devre sonundaki son dört takım, lig sonunda değişmedi.

2020’NİN DÜŞMEYENLERİ

Bildiğiniz üzere, 2019-2020 sezonunda profesyonel liglerde küme düşme kaldırılmıştı. Geçtiğimiz sezon normal şartlar altında küme düşecek olan takımlar arasından Erzin Spor, Modafen, Batman Petrolspor ve Altındağ Belediyespor bu sezon kümede kalabildi. Manisaspor, Tokatspor, 1877 Alemdağ Spor, Payasspor ve Kemerspor 2003; geçtiğimiz sezon olduğu gibi bu yılı da küme düşme hattında kapattılar.

2020’NİN YÜKSELENLERİ

2019 -2020 sezonunda BAL’dan 3. Lig’e yükselen ve bu yıl profesyonel liglerde mücadele eden takımlardan Atlas Maden Çengelköyspor, Tekirdağspor, Arhavi Spor ve Yalovaspor bu sezonu küme düşerek kapattılar.

‘KÜME DÜŞME KALKSIN’ SÖYLEMLERİ

Süper Lig’de küme düşen Denizlispor’un Teknik Direktörü Ali Tandoğan ile başlayan küme düşmenin bu yıl da kaldırılmasına dair söylemler önümüzdeki dönemde daha da artabilir. Bu söylem, beyhudedir. 3. Lig’de geçtiğimiz sezonu küme düşme hattında kapatan takımların yarısından fazlası bu yıl tekrar küme düştü. Demek ki küme düşmeyi kaldırmak çok büyük ve dahiyane bir çözüm değil. Keza 2. Lig’de de geçtiğimiz sezon küme düşme hattında ligi kapatan altı takımın üçü, bu sezonun son haftalarına aynı ‘kırmızı’ hattın içinde girdi.

Bize daha köklü çözümler lazım, profesyonel liglerin günden güne içine büründüğü bu keşmekeşi çözerek futbolcuların haklarını, kulüplerin her an bir holding patronunun oyuncağı olabilecek zayıflıktaki yapılarını koruma altına alacak çözümler üretmek lazım.

Bunu da önce, futbolun içindeki ‘dinamiklerin’ istemesi lazım…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...