14 Nisan 2021 00:12

Yeni Osmanlı

Erdoğan-Zelenskiy görüşmesi

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar/TCCB/AA

Paylaş

AKP propaganda araçları taraftarlarına Osmanlıyı canlandırdıklarını, II. Abdülhamid gibi Erdoğan’ın çok ince, akıllı politikalarla tel üstündeki cambaz gibi ABD, AB, Rusya vd. oynadığını, oyun kurduğunu anlatıyor.  Hatta geçenlerde TRT’de gösterilen bir filmde Türkiye düşmanı birinin ağzından “Osmanlının canlandığı, Suriye, Libya, Azerbaycan’dan sonra sıranın Yunanistan’a gelebileceğini, hatta belki bir süre sonra Viyana kapılarına yeniden dayanabilecekleri” söyletiliyor.

Maalesef, başta AKP’liler olmak üzere bu safsatalara inanan çok.

Geçenlerde aklı başında gibi görünen biri, sohbet sırasında “2023’ te Lozan Anlaşması’nın sona ereceğini ve artık bor madenlerini çıkarıp kullanabileceğimizi, petrol zengini ülkeler gibi çok zengin ve güçlü olacağımızı vs.” anlatıyor. Bu bor hikayesi de Osmanlının canlanması gibi iktidar propagandacıları tarafından kulaklara fısıldanan hikayelerden biri. Bir de, tarikatlar ve AKP’nin içindeki radikal dincilerin yaydığı Mehdi hikayeleri var. Mehdi’nin İslam birliğini sağlayıp Haçlı ordusunu yeneceği ve bütün dünyanın Müslüman olacağını anlatıyorlar. Bu hikayelere de inanan çok insan var. Fakat, Mehdi’nin kim olduğu konusunda farklı iddialar var. Neredeyse herkes kendinin Mehdi olduğunu iddia ediyor. Ben, en azından şu anda altı kişiye Mehdi denildiğini biliyorum. Muhammed’in son peygamber olduğu söylenmese, yüzlerce peygamber muhtemelen ortalıkta dolaşacaktı.

Bunları neden anlatıyorum?

AKP’nin dış politika hataları artık tehlikeli boyutlara ulaştı. Rusya’dan S-400’leri alıp ABD ile arasını bozan AKP bu sefer Rusya ile uçak düşürme günlerindeki kadar gerilimli bir duruma düştü. Bir taraftan ABD ile arasını düzeltmek için Montrö Anlaşması’nın değişebileceğini söyleyip, buna itiraz eden emekli amiralleri darbeci diye baskı altına alırken ve ABD savaş gemilerini Karadeniz’e sokmaya hazırlanırken, diğer yandan Rusya’nın silahlı çatışmaya hazırlandığı Ukrayna ile Rusya’ya karşı işler çevirerek Putin’e meydan okuyor.

Ukrayna yakın zamanda bir askeri hareket başlatarak;  2014’deki Donbass savaşında Rusya’nın desteği ile Ukrayna’dan ayrılıp kurulan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni, hatta Kırım’ı yeniden Ukrayna topraklarına katmak istiyor. Bu askeri harekat için Türkiye’den İHA ve SİHA’lar alıyor. Askeri sanayide iş birliği anlaşmaları yapıyor.

NATO ve ABD açıklamaları ile Ukrayna’yı destekliyor, Rusya’ya tehditler savuruyor ama; Ukrayna ile fiilen askeri iş birliği yaparak Rusya’ya karşı cephe fiilen boy gösteren Türkiye.

Türkiye’nin Rusya’ya karşı tutumu Rusya ile ilişkilerinde sadece Rusya’nın turist göndermemesi, Türkiye’den domates almaması ya da doğal gaz sevkiyatında sorunlar çıkarması ile sınırlı kalmayacaktır. Rusya’dan düşman muamelesi görecektir.

AKP’nin ABD ve Ukrayna ile Rusya karşısında en ön safta yer alması sanıldığı gibi ABD ile ilişkilerini de tamamıyla düzeltmeyecektir. ABD diğer alanlarda da Suriye ve Libya’da da AKP iktidarından bir şeyler isteyecektir.

Emperyalistlere kafa tutuyor propagandaları yaparken emperyalistlere tam teslim olan AKP iktidarı, bu kez Rusya’ya kafa tutan Osmanlı olarak taraftarlarınca alkışlanırken Türkiye halkı emperyalistlerin kuklası haline gelmiş bir iktidarın baskı ve sömürüsüne daha fazla maruz kalacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...