09 Nisan 2021 00:09

Gazeteci Metin Göktepe

Fadime Göktepe ve Fatih Polat ellerinde Metin'in fotoğrafı  mezarlık anmasında...

Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel

Paylaş

metin’e metin bir metin...
metin’in kafasında bir darp var
polis karakolundan morga kadar
mosmor
bir darbe var
yüreğimizde beynimizde
soruyor bir işaret fişeği
biz ölerek mi yaşamayı
öğreneceğiz hala..

CAN YÜCEL

 

Metin Göktepe 10 Nisan 1968 doğumluydu. Bugün 53 yaşında olacaktı. 8 Ocak 1996 yılında devletin polisleri tarafından dövülerek öldürüldüğünde 28 yaşındaydı…

O yıllarda devletin bekası için bir gazeteciyi döverek öldürenler çoktan tarihin kara sayfalarında adları bile bilinmeyen polisler olarak kayboldular. Ya onlara emir verenler yöneten ve yönlendirenler? Esameleri bile okunmuyor. Devleti yöneten dönemin iktidarında rolü olanlar bir bir yok oldular.

Ama Metin yaşıyor. O günden bugüne hep 28 yaşında “Gazeteci Metin Göktepe”.

Bu bir hatırlatma olarak kalsın.

Metin’in sarı/ turkuaz basın kartı yoktu. Gazetesi Evrensel’in verdiği tanıtım kartı vardı. Yaptığı haberler, çektiği fotoğraflar vardı. Bugün artık “Metin Göktepe Gazeteciliği” olarak iletişim fakültelerinde ders ve tez konusu olarak işleniyor. Metin’in yolundan giden gazeteciler onun bıraktığı yerden devam ediyorlar, edecekler…

30 yıl önce ülkenin siyasi yapısı ve uygulamaları ne ise bugün daha katmerlisi yaşanıyor. Hak-hukuk, adalet ve sansür denen kavramlar ‘sorunlu’ olarak kaldıkları sürece gazeteciler dövülecek, hapse atılacak, yargılanacak. Doğal olarak şiddet uygulayan, onlara emir verenler ve yönetenler de olmaya devam edecek. Yani teknoloji gelişmiş, uzaya çıkılacakmış, mış mış…

Yaşadığımız bu günlerde basına yansıyan, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflara ve haberlere baktığımızda yine baskı yine dayak ve yine … (Siz doldurun boşluğu.)

Fadime Ana’nın genç gazetecileri gördüğünde söylediği gibi; “Hepiniz birer Metin’siniz.” Demokrasi ve hak alma mücadelesi sürdüğü sürece yeni Metinler hep olacak.

Metin’in doğum günü olan her 10 Nisan’da “Metin Göktepe Ödülleri” veriliyor. Gazeteciler için değerli prestij ödülleridir. Aynı şekilde Musa Anter Ödülleri’ni de unutmamak lazım tabii. Bu yıl 28. ödül töreni yapılıyor. Ödüllere baktığımızda bir önceki yıldan daha acı gerçeklerin yaşandığını, belgelendiğini görüyoruz. Adeta mini bir almanak karşımıza çıkıyor. İnsan haklarının ne aşamada olduğunu görmek için ödül alan haber, fotoğraf, görüntülerine bakmanız bile yeterli olacaktır.

Metin; insanca, hakça, sömürüsüz bir ülke dahası dünya uğruna gerçeğin peşinde habercilik yapmaya çalışıyordu. O yüzden halktan saklanan, saklanmaya çalışılan gerçeklerin sorgulanması önem taşıyor. Bu adaletsizlikler olduğu sürece Metin Göktepe Ödülleri de bu sorgulamayı yapan gazetecilere verilmeye devam edecek.

Ta ki geceleri aç yatmayan, gündüzleri işsiz kalmayan, soğuktan donup ölmeyen, yerlerinden yurtlarından edilip, sürgün hayatının olmadığı, barış içinde yaşayan insanların olduğu bir ülke olduğunda ödülleri de bu mutlu tabloları anlatan haberler, fotoğraflar ve görüntüler alacaktır.

Son söz olarak; “Metin Göktepe Gazeteciliği demek, baskıya zulme boyun eğmemek demektir.” Doğum günün kutlu olsun Metin…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...