03 Mart 2021 23:15

Diken

Tayyip Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı'nı açıkladı

Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç/AA

Paylaş

İnsan hakları eylem planı açıklandı. 18 yıl 3 aydır ülkeyi yöneten iktidar birden suçunu itiraf edip hidayete erdi(?) ve “Bundan böyle insan haklarına önem verilecek” dedi. Hani derler ya “Yiğidi öldür ama hakkını ver” diye, bu iktidar için söylenebilecek en doğru şey değişiyormuş gibi yapabilme kabiliyeti. Zaman ve mekanda karıştırdıkları kafalarda suçu bize, başarıları kendilerine yazabilme kabiliyeti. Ve en önemlisi bütün bunlara inanacak insanlar bulabilmeleri.  

Toplantıyı izledik. Ortam müthiş. Cumhurbaşkanı kitleden uzak, ulaşılamayacak derinlik ve yükseklikte. Salon seyrek dolu. Işıklandırma loş. Seslendirme davudi. Her şey ulvi. Konu önemli.

Nasıl olsa uzmanlar maddeleri tek tek tartışır, eleştirir, destekler. Ama tüm olumlu şeyler açıklandıktan sonra en sona “vize serbestisi” eklenince, işin, aslında boşalan devlet kasalarına para bulmak için daha dün “eyyy Merkel, eyyy Micron, eeeyyy Bidon” diye dalga geçtiğimiz, sopa gösterdiğimiz dünya liderlerine “Bak valla bir daha yapmayacağız” türünden bir u-dönüşü işi olduğu şüphesine kapıldık.

Müjdeye bak, “Artık gece otel odalarından alınmayacağız.” Peki 18 buçuk yıldır niye alınıyorduk? Kim alıyordu? Kim aldırıyordu? Reis’ten izinsiz tuvalete gidemeyenler, tutuklamaları, göz altıları Reis’ten habersiz mi yaptılar?

Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamayan mahkemelerin hakimleri bu işleri bana güvenerek mi yaptılar? Davalarda istenmeyen(?) kararları verdikleri için bilmem nerelere sürülen hakimleri ben mi sürdüm, yoksa şimdi “Hakim ve savcılara coğrafi güvence gelecek” diyenler mi sürdü?

Tüm bu insan hakları eylem planına İnsan Hakları Derneği için ağzına geleni söyleyen sayın bakan ne diyor? Küçük ortak hemfikir mi? Yoksa ona arka odada başka bir şey mi söylendi?

Kamu ihalelerinde rekabet sağlanması için mevzuata yapılacak olan şey 5 inşaatçıyı nasıl etkileyecek? Bu güne kadar her şeyi onlara verenler fikir mi değiştirdi? Yoksa onlara da arka odada “Paralar gelene kadar idare edin” mi dendi?

Ama plandaki en dikkat çeken yer “Dikene su vermek zulümdür” cümlesiydi.

“Diken” kim? Çiçek kim? Su verilecek boynu bükük çiçek kim?

Yıllardır muhalif olanlar birden çiçek mi olacak? Berkin’in annesi diken mi, çiçek mi? İsmail’in annesi diken mi? 5 Müteahhit çiçek mi? Hem de bugüne kadar olduğu gibi boynu bükük çiçek mi?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...