25 Şubat 2021 23:02

Karantina Günlerinde Fotoğraf

Korona günlerinde ev halini anlatan kolaj

Fotoğraf: Rasim Rasimoğlu

Paylaş

Pandemi süreci hayatımızda birçok şeyi değiştirdi. En başta teknolojiye yaklaşımımızı. Belki yıllar sonra gelinecek noktaya son bir yılda ulaştık. Özellikle online bağlantı ve uzaktan eğitimle yediden yetmişe tanıştık.

Fiziki olan sanallaşmaya başladı. İyi oldu ya da olmadı ama bir gerçeklik olarak ortada. Bu gidişle pandemi süreci daha da uzayacak gibi. Peki bittiğinde her şey eskisi gibi olacak mı? Mümkün değil. Özellikle sanat dünyası büyük bir dönüşüm yaşıyor. Fotoğraf da bundan payını tabii ki alacaktı. Hızla sanal sergi dönemi internette yerini aldı. Pandeminin ilk günlerinde kolektif bir gelişme öne çıktı. KGF (Korona Günlerinde Fotoğraf) 30 editör ve yüzlerce katılımcı fotoğrafçı ile bir yıla yakın süren ‘ortaklaşa bir editoryal fotoğraf çalışma’ olarak gerçekleşti. Merak edenler adresinden izleyebilir.

Pandemi süreci devam ediyor ve karantinalı günler sürüyor. Bir grup fotoğrafçı arkadaş ‘Karantinalı Günlerde Fotoğraf’ adıyla yaptıkları çalışmaları sanal sergi olarak gerçekleştirdi. Bundan sonra da sanal sergi açılış ve haberlerini sıkça duyacağız. Hazırladıkları basın bülteninde duyurularını şöyle yapıyorlar;

KARANTİNA GÜNLÜKLERİ, ARTSTEPS ONLINE FOTOĞRAF SERGİSİ,
YENİ SÖZLER FOTOĞRAF ATÖLYESİ

“Sanatçı çağının tanığıdır” sloganı ile yetinmeyip, bu tanıklığı estetik, teknik açıdan yeni anlatım biçimleriyle sürdürmek ilkesiyle çalışmalarını sürdüren Yeni Sözler Fotoğraf Atölyesi, Karantina Günlükleri adlı online bir fotoğraf sergisini gerçekleştirdiler. 17 fotoğrafçıyla 19 Şubat’ta açılan serginin kapanış tarihi yok. İsteyen hemen girip farklı alternatif sunumlarla bu link üzerinden online olarak sergiyi gezebilir.

Küratör Mehmet Çağlarer, pandemi koşullarının kısıtlayıcılığı ve daha fazla kişiye ulaşmak istemeleri sebebi ile online sergi açma kararı aldıklarını belirtiyor. Basın duyurusundan devam edersek;

“Yaşamakta olduğumuz kovid-19 pandemisi döneminde fotoğrafçılar olarak sokağa çıkıp ‘Yakalayacağımız’ anları çekmek yerine karantina günlerinde kendi hallerini kimi zaman mizahi yaklaşımla, kimi zaman da ağır basan hüzün ve özlem duygularını yansıtarak fotoğraflamaya karar verdiklerini iletti...

Sergide izlenecek fotoğrafların çoğunun öznesinin/modelinin de fotoğrafçısının da aynı kişiler olduğunu çünkü bir anlamda karantina günlerindeki “hallerini” oto portrelerle göstermeyi amaçladıklarını belirtti. Teknolojinin de yardımıyla oluşturdukları bu serginin, bir salonun izleyicileri ile kısıtlı kalmayıp, çok daha geniş coğrafyalara ve daha çok insana ulaşmasını hedeflediklerini, pandemi sürecinin uzaması nedeni ile bu süreci kapsayan farklı konularla online sergilerinin devamının geleceğinin haberini verdi.”

Sergide yer alan Fotoğrafçılar; Ahmet Ayhan, C. Caner Şavlı, Hasan Başaran, Meral Ataner, Murat Dağaşan, Murat Şahin, Mürvet Turan, Nergis Gözgü, Nihal Ciner, Nuray Cumbul Ayhan, Özge Yüksel, Rasim Rasimoğlu, Saadet Altın, Selma Birinci, Sevil Çetin, Sibel N. Erkenci, Şirin Özten.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...