15 Şubat 2021 23:08

Irkçılığın asistiyle, bir haftada iki gol!

Fotomaç sayfası

Görsel: Fotomaç sayfası

Paylaş

Geride bıraktığımız haftaya, birisi ayan beyan birisi ise gizlice iki gol damga vurdu. Spor basınının yerelinden ulusalına kadar bütün görkemiyle ortaya serildiği ırkçılık soslu, bu iki golü tarihe not düşmekte fayda var…

İlki, çoğu kişinin duyduğunu düşündüğüm Trabzonspor’un yeni transferi Bakasetas’a milli marş sorusu. Yunan futbolcuya “Türk bayrağına dönerek milli marş okunması nasıl bir duygu?” diye soran acar basın muhabiri, gelen tepkilerden sonra mevzubahis sorunun bağlı bulunduğu gazetenin spor müdüründen WhatsApp üzerinden gönderildiğini ve kendisinin sadece bu soruyu okuduğunu söyleyerek istifa etti. Burada bu bir ırkçılık mıdır, değil midir; yahut farklı pencerelerden bakılmalı mıdır sorularını düşünmeye gerek yok. Her şeyin ötesinde, Bakasetas “Yunan Futbolcular Birliği” isimli bir oluşumun yönetim kurulunda… Böyle bir futbolcuya, Türkiye’deki meslektaşlarının örgütlenme eksikliğinden bahsedilerek Yunanistan’da bunun nasıl başarıldığı ya da böyle bir birliğin futbolculara nasıl bir katkısı olduğunu sormak varken… Bir asra yakın süredir ısıtıla ısıtıla tadı kaçmış bir temcit pilavından başka hiçbir şeyi yiyememek gerçekten düşündürücü!

Gelelim ikinciye… İlk örnek, Trabzon’da yerel bir basın kuruluşundandı. İkincisi, Türkiye genelinde yayın yapan bir ‘spor’ gazetesinden: Fotomaç’ın 14 Şubat tarihli manşetinden.

Fenerbahçe’nin Karagümrük’ü iki siyahi futbolcusunun attığı gollerle yenmesi üzerine, Fotomaç yapıştırıyor manşeti: “Kara Sevda”

Fotomaç, bu ‘kelime oyunu’nu çok seviyor.

17 Ocak 2017’de, Siyahi Futbolcu Emenike’nin Türk vatandaşlığı talebini “Ay Yıldıza Kara Sevdalı”, 7 Haziran 2016’da ise gene aynı Emenike için Nijerya eski güzeline aşık olmasını “Kara Sevdalı Emenike” ve 25 Ocak 2017’de Siyahi Futbolcu Demba Ba’nın Beşiktaş’a yeniden dönme ihtimalini “Kara Sevda Geri Dönüyor” başlıklarıyla servis etmişti.

Yıllar boyunca, ucuz fotoşop oyunlarıyla futbolcu transferi balonları sayesinde yaz aylarının, transfer dönemlerinin değişmez eğlencelerini sunan bu medya unsurları; dillere pelesenk ettikleri, manşetlerine veya sürmanşetlerine yapıştırmaktan bir türlü vazgeçmedikleri ırkçı söylemlere yeri geldiğinde çok sert karşı durmayı da biliyor elbet.

Geçtiğimiz yıl Başakşehir’in Avrupa kupalarında yaşadığı, öznesinin Webo olduğu ırkçı söyleme karşı manşetler atmış, haftalar boyunca konuyu gündemde tutmuştu. O dönemde Webo bir maçta gol atsa “Kara Fırtına” manşeti atacak yapıdaki insanlar, ‘Irkçılığa Giriş 101’ kıvamında bir bitirme ödevi hazırlama çabasındaydı anlaşılan.

Oysa bu konudaki karnemiz bol sıfırlı, ikmale kalmanın da ötesinde; küme düşüyoruz el birliğiyle ırkçılık liginden.

Gerçi, Ay’dan bakınca pek belli olmaz rezilliklerimiz muhtemelen…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...