08 Şubat 2021 23:00

İlk Mısırlılar

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi | Fotoğraf:AA

Paylaş

Hafta sonunda oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisi ve dolayısıyla derbinin skorunu belirleyen gole imzasını atan Mostafa Mohamed, haftanın en çok konuşulanları arasında yer aldı. Çıktığı ikinci maçta da gol atma başarısını gösteren Mısırlı futbolcu, aynı zamanda sarı kırmızılı takımın tarihindeki ilk Mısırlı futbolcu…

Ancak tabii ki, Türkiye’deki futbol tarihinin ilk Mısırlısı değil. Bunun için bir hayli geçmişe uzanmamız gerekiyor: 1998-1999 sezonuna.

1998-1999 sezonunda Ahmed Hassan ve Medhat Abdelhadi Kocaelispor forması giyerek Türkiye’de forma giyen ilk Mısırlı futbolcular olurlar. Ardından işler biraz hızlı gelişir ve 1999-2000 sezonunda altı Mısırlı futbolcu birden transfer olur Türkiye takımlarına. Altay forması giyen Mahmud Nabim, Denizlispor forması giyen Muhammed Yusuf, Kocaelispor’un yeni Mısırlı Futbolcusu Hossam Abdelmoneim, Ankaragücü forması giyen Tarık Mustafa, Bursaspor forması giyen Semir Kemune ve Denizlispor forması giyen Abdel Zaher El Saka’dır. 2000-2001 sezonunda da Denizlispor üçüncü Mısırlı futbolcu transferini yaparak Ben Badra’yı kadrosuna dahil ederken Siirtspor Effat Sayed Nassar’ı, Ankaragücü Muhammed Faruk’u ve Kocaelispor da Ayman Abdülaziz’i kadrosuna katacaktır.

Bütün bu akın, kısa süreli olur. Mahmud Nabim, Effat Sayed Nassar, Hossam Abdelmoneim, Tarık Mustafa ve Muhammed Faruk sezon sonu gönderilirken; Semir Kemune, Ben Badra, Medgat Abdelhadi kulüplerinde iki sezon oynama başarısı gösterir. Muhammed Yusuf ise iki sezon oynadığı Denizlispor’dan Diyarbakırspor’a transfer olup bir sezon da orada oynayacaktır.

İlk akında Türkiye’deki kulüplerce tercih edilmiş Mısırlı futbolculardan 1998’de gelen Ahmed Hassan, 1999’da gelen Abdel Zaher El Saka ve 2000’de gelen Ayman Abdülaziz oldukça uzun süre farklı takımların formalarını giymeye devam ederler.

Ahmed Hassan Kocaelispor’da 2 sezon, Denizlispor’da 1, Gençlerbirliği ve Beşiktaş’ta ikişer sezon oynar. Beşiktaş’tan Anderlecht’e transfer olur ve 2005 yılı itibarıyla Türkiye’ye veda eder.

Ayman Abdülaziz ise ikişer sezon Kocaelispor ve Malatyaspor, birer sezon da Gençlerbirliği, Trabzonspor, Konyaspor, Diyarbakırspor ve Çaykur Rizespor formalarını terlettikten sonra 2011 yılında ülkemizden ayrılır. Ayman’ı, koyu futbolseverler Ziya Doğan’ın gittiği her takıma götürmesiyle hatırlayacaktır…

Abdel Zaher El Saka ise 2 sezonluk Denizlispor macerasının ardından 3 sezon Gençlerbirliği, 2 sezon Konyaspor, 1 sezon tekrar Gençlerbirliği ve 1 sezonluk Eskişehir maceralarının ardından ülkesine döner, kısa süre sonra da futbolu bırakır…

Tabii bütün bu süreçte ve sonrasında, Türk takımlarına pek çok farklı Mısırlı futbolcu da gelir. Ancak çoğunun kaderi, ilk akında tercih edilen isimlerden farklı olmaz. 1 sezon, 2 sezon oynadıktan sonra ‘kayıplara’ karışırlar.

Bazı şeyler vardır ki, onlar kolay kolay kaybolmaz.

2008-2009 sezonunda El Saka, Gençlerbirliği’de forma giyerken bir maç sonunda dönemin Gençlerbirliği Teknik Direktörü Samet Aybaba hafta içinde futbolcusunun basına verdiği demeçte “Beni bu takımdan ancak başkan İlhan Cavcav gönderir” sözüne istinaden, “Bu ülkenin insanları beni bir Arap’a tercih ettiler…” açıklaması yapmış; bu ırkçılık dolu söze karşılık Gençlerbirliği yönetimi ve Dönemin Menajeri Cem Onuk ise gerekeni anında yapmıştı…

Cem Onuk, yaptığı açıklamada kulübün El Saka ile yola devam etmesinin mümkün olmadığını söylemişti…

Soran olursa bizde, pek tabii ki ırkçılık yoktur.

Vardır diyenlere, el-insaf!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...