15 Ocak 2021 23:32

PC’nin ölümü (!)

Bilgisayar, tablet, cep telefonu...

İllüstrasyon: JCamargo/Pixabay

Paylaş

“Kişisel bilgisayarlar (PC) öldü, bitti, satışları azalarak bitecek, mobil cihazlar bunların yerini alacak…” On yılı aşkın süredir teknoloji sektöründen çeşitli uzmanlarca ortaya atılan iddialar bunlar. 2010’un ocak ayının sonlarında Steve Jobs sahneye iPad’i tanıtmak için çıktığında The New Republic bunu “PC bügün resmen öldü” başlığı ile duyurmuştu. CNN ise birkaç ay beklemeyi tercih edip “PC’nin sonu (cidden)” başlığını atacaktı. Bundan üç yıl kadar sonra ise Forbes’dan “PC’nin ölümü fazla abartılmıyor” başlığı gelecekti. Apple CEO’su Tim Cook, 2015’te iPad Pro’yu tanıtırken PC’nin artık öldüğünü ilan ediyor ve insanların PC’lerinin yerine artık iPad Pro’yu koyacağını ve artık PC almaya gerek kalmayacağını duyuruyordu. PC’ler ise Jobs, CNN, Forbes, Cook ve diğerlerinin kehanetleri ile dalga geçercesine umursamadan az ya da çok üretilmeye ve satılmaya devam ediyordu.

The New Republic’in PC’yi öldürmesinin üzerinden yaklaşık 11, Cook’un PC’leri gereksiz ilan edişinin üzerinden ise 6 yıl geçti. Tabletler ve mobil cihazlar potansiyel olarak çok ciddi gelişmeler gösterdi; becerilerine beceri, güçlerine güç ekledi. Bu cihazların PC’nin yerini alacağı o yıllarda sadece bir kehanetti. PC’nin ölümünü ilan eden bu kehanetin “resmen ölmesi” 2020’deki KOVID-19 salgını ile gerçekleşti. Salgın ile birlikte evden çalışmanın ve uzaktan eğitimin yaygınlaşması, yıllardır yavaş yavaş azalan PC satışlarında 10 yıldır görülmeyen bir yükselişe yol açtı. PC satışları bir önceki yıla kıyasla yüzde 13,1’lik artış ile 302 milyon birime yükseldi. Tablet satışları 2014’te gördüğü 230 milyon birimlik tepe noktasından beri istikrarlı bir şekilde düşerek 2019’da 144 milyon birime gerilemişti. Tabletler için 2020’nin son çeyreğinin verileri henüz gelmedi ancak ilk üç çeyrekte satılan 110 milyon tablet, pandeminin tablet satışlarında da yükselişe yol açtığını gösteriyor. Pandemi koşullarında PC ve tablet ikinci el pazarının da benzer bir büyüme gösterdiğini tahmin etmek güç değil.

Özetle pandeminin arttırdığı iş/eğitim makinesi ihtiyacını karşılamak için herkes ekonomik gücüne, çalışma şekline ve ihtiyaçlarına göre bir cihaz belirliyor. Tabletin taşınabilirliği ve yıllar içinde artan performansı 10 yıl PC kullanılan pek çok iş için tableti makul bir aday haline getirse de PC’lere kıyasla görece küçük ekranı ve dokunmatik klavyesi tableti pek çok iş için de kullanışlı bir aday olmaktan çıkartıyor. Benzer şekilde PC’ler de aynı teknolojik gelişmelerden nasibini aldı ve daha yüksek işlemci ya da grafik gücü vb. gerektiren işler için hâlâ önü çekiyor. Ancak beş yüz gram ağırlığındaki bir tablet ya da yüz elli gram ağırlığındaki bir telefon ile halledebileceğiniz bir iş için iki buçuk kiloluk PC’yi taşımak da makul değil. 10 yıl öncesinin PC gerektiren iş/işlem yükleri bugün tabletler için yüksek bir yük değil. Ancak iş/işlem yükleri de yerinde saymıyor. Dolayısıyla bazı işler/işlemler tablet ve telefonlara kaysa dahi PC’lere olan ihtiyaç öyle kolay bitecek bir ihtiyaç değil.

Pandemi bitip de aradan üç beş yıl geçince yine muhtemelen bir PC’de yazılmış “PC öldü, ölüyor” kehanetlerini görmemiz şaşırtıcı olmaz. Biz şimdiden onlara Mark Twain’in kendisinin öldüğüne dair çıkan haberlere verdiği yanıtı hatırlatalım: Ölümüm hakkındaki haberler fazlasıyla abartılmış.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...