04 Ocak 2021 23:19

Bir ‘Onursal’a Kurban: Menemenspor

Futbol sahasında kale ve futbol topunun olduğu bir fotoğraf

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Eski futbolculardan ve eski Survivor yarışmacılarından Ümit Karan, geçtiğimiz hafta itibarıyla TFF 1. Lig takımlarından Menemenspor’la 1.5 yıllık anlaşma imzaladı ve teknik direktörlük vazifesini üstlendi. Ayağının tozuyla da, “Golcü adamın golcü takımı olur” spotlu demeçler vermeye başladı… Eh, her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır; bu da onun tarzı olsa gerek. Ancak bu anlaşmada, dikkat çeken bir başka husus vardı: Menemenspor tarafını, kulübün “Onursal Başkanı” Tahir Şahin temsil ediyordu. Peki kimdir Tahir Şahin?

Son yapılan yerel seçimlerde aday gösterilmemiş, ancak onun öncesinde 20 yıl boyunca Menemen Belediye Başkanlığı yapmıştır. Fakat aday dahi gösterilmemesine rağmen 2020 yılı boyunca da kullanmaya devam ettiği Twitter hesabında hâlâ “Menemen Belediye Başkanı” unvanıyla arzıendam eylemektedir…

Devamına geçmeden önce, Menemen’in siyasi durumuna dair kısa bir parantez açmak icap eder. Menemen’de, belki takip etmişsinizdir, CHP’den belediye başkanı olarak seçilen Serdar Aksoy “zimmet ve irtikap” soruşturmaları çerçevesinde tutuklanarak açığa alınmıştı. Yerine, geçtiğimiz ay yapılan kurada bir diğer CHP’li isim Deniz Karakurt başkan vekili olarak seçildi. Ancak akabinde, AKP grubunun yaptığı itiraz çerçevesinde mahkeme bu kuranın asılsız olduğuna kanaat getirerek başkan vekilliği seçiminin yenilenmesine karar verdi. Bu karara yapılan itiraz ise 28 Aralık itibarıyla reddedildi.

Menemen Belediyesi, yargıyla biraz vukuatlı bir mevki olsa gerek. Zira Menemenspor ‘Onursal’ Başkanı Tahir Şahin de belediye başkanlığından ayrıldıktan sonra (2019 yılında) hapis cezasına çarptırılmıştı. İlçede yer alan Avukat İdris Tınaz Parkı’nda yer alan kafenin ihale usulüyle kiralandıktan sonra izinsiz genişletilmesi nedeniyle 1 yıl 3 ay hapis cezası almış; başka dosyalarda da cezası bulunmasından ötürü denetimli serbestlikten yararlanmak suretiyle serbest bırakılmıştı.

Geçtiğimiz aylarda ise, Tahir Şahin Foça’da bir restoran çıkışında topuğundan vurulmuştu. Bu vurulma olayı da ilginçtir ki; Tahir Bey’in Menemen siyasetine dair bir demeciyle noktalandı. Kendi kurşunlanmasına dair “Menemen’de eksen kayması var, ben 20 yıl adaletli yönettim ancak son bir yıldır muhtarlar birbirine giriyor, belediye meclis üyesi darbediliyor, bir başka meclis üyesi silahla kaçırılıyor, bir gazeteci dayak yiyor… Menemen’de toplumsal barış bozuldu” açıklamasını yapan Tahir Şahin’in bu isyanı kısa sürede karşılık buldu ve Şahin’le aynı partiden belediye başkanı seçilmiş olan Serdar Aksoy bir ay sonra tutuklandı. (İnternet tabiriyle, zamanlama manidardı…) Ve bu tutuklamanın ardından da Menemenspor ‘Onursal’ Başkanı Tahir Şahin gene 20 yıllık vazife geçmişini anımsatarak ‘Cezaevindeki arkadaşın sözleriyle beni partimden ihraç edenler’ tabirini kullanarak göreve her an hazır olduğunu belirttiği bir demeç daha verdi.

Genelde, lokal bölgelerin ilçe / ili temsil eden takımları siyasi veya sosyal açıdan bir kartvizit görevi görür. Menemen için de keza, Menemenspor bu tarz bir vitrindir. Yasal açıdan statüsü tam olarak nedir, ben bilmem ancak bir ‘onursal’ başkan olarak (Ki son bir yıldır basına verdiği bütün demeçlerde, başka bir başkanlığı kalmadığı için Menemenspor onursal başkanı sıfatıyla nitelendirilmektedir) Tahir Şahin’in bu kulüpteki rolü sorgulanmalıdır. Ki, halihazırda sorgulanmaktadır. Menemenspor taraftarları geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamada Tahir Şahin’in kulübe üye dahi olmadan kendi kendisini onursal başkan ilan ettiğini; kulübü şahsi şirketi gibi kullanarak Menemenspor’un gelirlerini gasbettiğini iddia ederek bu konunun araştırılması halinde ise Tahir Şahin’in resmi bir yetkisi olmadığı için suçun tamamen mevcut yönetime kalacağını ortaya sürdüler. Kaybeden şimdiden belli!

Zira, bir ‘onursal’lık gölgesine himaye edilmiş olan Menemenspor geçtiğimiz hafta Adanaspor maçında fazla yabancı oyuncuya yer verdiği için hükmen mağlup oldu. Tren kaçtı, kaçıyor!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...