13 Kasım 2020 23:22

Bir oyun sonsuza dek yaşar mı?

 No One Lives Forever kapağı

Görsel: No One Lives Forever kapağı

Paylaş

Birinci kişi gözünden oynanan shooter oyunlarının (FPS) klasiklerinden sayılan The Operative: No One Lives Forever (Kimse Sonsuza Kadar Yaşamaz [NOLF]) bu ay 20 yaşına bastı. Half-Life’ın ardından o güne kadarki en iyi FPS’lerden biri ilan edilen, çok sayıda ödül kazanan, eleştirmenlerin övgülere boğduğu, GameSpot’tan 10 üzerinden 9,3 puan, IMDB’den 10 üzerinden 8,9 puan, Metacritic’ten ise 100 üzerinden 91 puan alan bu oyunu bugün eğer bulabilirseniz ikinci elini bulmak dışında yasal yollar üzerinden edinmeniz mümkün değil. Çünkü oyunun yapımcıları ve dağıtımcıları da dahil olmak üzere kimse NOLF’un telifinin tam olarak ne durumda olduğunu bilmiyor.

NOLF, sözleşmelerin dijitalleştirilmeden fiziki kopyalarının dosyalarda, dosyaların kutularda kutuların ise depolarda saklandığı bir dönemin oyunu. Şirketlerin el değiştirmeleri, şirket birleşmeleri, birleşen şirketlerin daha büyük başka şirketlerle birleşmeleri derken NOLF’un telif hakları ile ilgili belge ve evraklar kayıp olmadıysa bile kolayca bulunamayacak hale gelmiş durumda.

System Shock, System Shock 2 ve Doom 64 gibi eski klasik oyunların haklarını alarak yenileyip, güncel sistemler için optimize edip yeniden yayımlayan Nightdive Stüdyoları 2014’te NOLF’u yenileyerek yayımlamak için girişimde bulunuyor. Warner Bros., Activision ve 20th Century Fox ile yapılan milyonlarca yazışmanın sonucunda kimsenin NOLF’un tüm ya da kısmi haklarına sahip olup olmadığını bilmediği ve kağıt hengamesinin içine oyunun yeniden yayımlanması için girmeyeceği ortaya çıkıyor. Üç şirketin de kağıt hengamesine girmek için tek bir sebebi var: Hakkımız var mı bilmiyoruz ama NOLF’u güncel sistemler için yeniden hazırlaman durumunda o kağıt hengamesine girer en ufak hakkımız varsa bulur çıkartır tepene çökeriz.

Bütün bu telif yazışması kaosu içinde Nightdive Stüdyoları hiç kimsenin NOLF’un marka tescilini yaptırmadığını fark ederek No One Lives Forever’ın marka tescili için başvuruda bulunuyor. Başvurudan kısa bir süre sonra Warner Bros. Tescil başvurusuna itirazda bulunarak NOLF’un haklarının kendilerinde olup olmadığına bakmak için süre istiyor. Warner Bros’un avukatlarından gelen yasal tehditlerin ardından Nightdive Stüdyoları NOLF’u yenileyerek kullanıcılara sunma projesini rafa kaldırmak zorunda kalıyor. Özetle NOLF’un telif haklarına sahip olup olmadıklarını dahi bilmeyen üç firma bu klasiğin oyunculara yasal yollarla yeniden ulaşmasını telif korkuluklarını sallayarak engelliyor.

Telif kavgasından NOLF’un detaylarına çok giremedik ama eğlenceli diyalogları, başarılı oynanışı ve James Bond’un kadın versiyonu olarak tarif edebileceğimiz ana karakteri Cate Archer ile NOLF üzerinden geçen 20 yılda hâlâ oynamaya değer bir oyun. NOLF’u yasal olarak edinmenin zorluğu ortada olduğundan bir grup isimsiz kahramanın Kimse Sonsuza Kadar Yaşamaz’ın belki de sonsuza kadar yaşamasını da sağlayacak şekilde güncel sistemler için optimize ederek oyunu yeniden yayımladığını [0] ve oyunun haklarına sahip olup olmadığını bile bilmeyen şirketlerin şimdilik bu yeniden yayına ses çıkartamadığını da not düşelim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...