24 Ekim 2020 23:00

Önceki koronavirüs enfeksiyonları Covid-19 şiddetini azaltabilir mi?

Yoğun bakım hastası ve onunla ilgilenen iki sağlıkçı

Fotoğraf: DHA

Paylaş

COVID-19 salgınının devam ettiği ve dünya çapında resmi ölüm sayılarının bir milyonu geçtiği günlerdeyiz. Aşı ve ilaç faz çalışmalarının sonuçlarının şeffaf bir şekilde açıklanmasını bekliyoruz. Faz 3 çalışmaları devam eden yaklaşık 10 aşı çalışması var. Bir gün önce, sosyal medya ve çeşitli yayın organlarında bir DSÖ yetkilisinin bu çalışmalardan bir ya da ikisinin sonuçlarının kasım ayında açıklanabileceğini söylediği öne sürüldü. İlgili sanal basın toplantısının açıklamalarına baktığımızda aslında DSÖ yetkilisinin bu aşı çalışmalarından bir ya da iki tanesinin sonuçlarının yıl sonundan önce belki alınabileceğini, çoğunluğunun sonuçlarının ise 2021’in ilk aylarında yayımlanacağını ifade ettiğini görüyoruz. FDA (Amerikan Federal İlaç Dairesi) geçtiğimiz hafta, salgının getirdiği aciliyetler, politik baskılar gibi nedenlerle geliştirilmekte olan aşıların hızlı onaylanmasının getirebileceği olası sorunlar konusundaki endişelerini açıkladı. Dünya genelinde aşı çalışmaları konusunda özetle durum böyle iken koronavirüse dair bilimsel çalışmalar da bir taraftan devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda Journal of Clinical Investigations dergisinde ilginç bir istatistiki çalışma yayımlandı1. Bu çalışmada SARS-CoV-2’ye genom dizisi benzeyen diğer koronavirüslerin (eCoV) yol açtığı grip ve zatürreyi daha önce geçirmiş ve bu süreçte solunum panel testi (CRP-PCR) uygulanmış hastaların 18 Mayıs 2015-11 Mart 2020 tarihleri arasındaki elektronik verileri incelendi. Yaş, cinsiyet, beden kütle indeksi, diyabet bakımından gerekli incelemeler yapıldı. Çalışmaya katılan yaklaşık 15 bin 928 hastanın 875’inde eCoV pozitifliği görüldü. Yani bu hastalar diğer koronavirüslerin yol açtığı bir enfeksiyonu daha önce geçirmişti. Bunların 1812’sinin ise SARS-CoV-2 sonuçları mevcuttu. eCoV pozitif olan hastaların yüzde 15.2’si, eCoV negatif olan hastaların ise yüzde 11.2’si SARS-CoV-2 bakımından test edilmişti. Test edilen eCoV negatiflerin yüzde 26’sı, eCoV pozitiflerin ise yaklaşık yüzde 25’i SARS-CoV-2 pozitifti.

Sonuçlar şunu gösterdi: Daha önce CRP-PCR testi diğer koronavirüsler açısından pozitif çıkan bireylerin, yani daha önce diğer koronavirüslerin yol açtığı grip ya da zatürre gibi hastalıkları geçirmiş bireylerin, COVID-19’u yoğun bakımda geçirme olasılıkları daha düşük. Diğer bir deyişle, daha önce diğer koronavirüslerle enfekte olmuş bireylerin, COVID-19’u yoğun bakıma girmeden ve solunum cihazına bağlanmadan atlatabilme, yaşayabilme olasılıkları daha yüksek. Bu olasılığın yüzde 100 olmadığının altını bir kez daha çizmek gerek. Çalışmaya dahil edilen hasta sayıları yüksek gözükse de, hastalığa dair bireysel/popülasyon bazındaki farklılıkları daha iyi anlayabilmek için, benzer çalışmaların başka ülkelerde de daha fazla sayıda hasta ile yapılmasına ihtiyaç bulunuyor. Çalışma daha önce diğer koronavirüslerle enfekte olmuş bireylerin de COVID-19 geçirebileceğini göstermesi bakımından da oldukça önemli.  

1- Sagar M et al. Recent endemic coronavirus infection is associated with less severe COVID-19. Journal of Clinical Investigation, 2020; DOI: 10.1172/JCI143380

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...