13 Ekim 2020 00:00

Bir gol, kaç pozitif vakaya bedel?

Bir futbol maçında kaleci topu aut atışıyla oyuna sokarken.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Geçtiğimiz pazar, Özgür Gültekin’in “Amatör Futbol ve Pandemi” başlıklı dosyası kapsamında bir yayın gerçekleştirdik… Amatör liglerin içinde olduğu açmaza dair güzel bir dosya hazırlıyor Gültekin ve ben de naçizane, bir takım durum tespitlerimle katkı sunmaya çalıştım.

Mamafih, ortada şöyle bir açmaz var: Amatör ligler henüz ne olacağı belli olmayadursun, uluslararası statü teşkil eden kupa maçları, milli maçlar, ampute ligleri, basketbol maçları… Hepsi, istisnasız hepsi oynatılıyor.

Peki ne oluyor?

Misal, TFF’nin yaptığı toplantıdan locaların yüzde 50 kapasiteyle seyirci alabileceği açıklanıyor ancak tribünlere dair bir olay yok. Kaldı ki, localara seyirci alımıyla ilgili girişimin yapılması ne hikmetse bir televizyon kanalında yorum yapan bir hakem eskisinin, Fenerbahçe’nin maçını locada izleyen Acun Ilıcalı’ya dair yaptığı “Orada ne işi var?” yorumunun üstüne gelişiyor. Manzara mı denk geldi yoksa zamanlama mı manidar, buna da tarih karar versin.

Peki, ‘gerçekten’ ne oluyor?

Ligler oynatılıyor, kulüpler maçlara çıkıyor ve hatta eski ‘güzel’ günlerdeki gibi milli maç aralarında bol gollü hazırlık maçları da yapıyorlar ama hiçbir şey eskisi gibi değil.

Sağlık Bakanımız, sağ olsun, ayın 15’inde bütün vakalara dair bilgi vereceğini müjdeledi. Artık sunulan resmi rakamlara güvenimiz tazelenebilecek. Öyle ki, okullarımız bile açıldı. Ancak rakamlar, net değil. (Net olsa, neden açıklama yapsın?) Yani ortada, yılın en güvenilir ünlüsünün Seda Sayan seçilmesi gibi bir vaziyet var… Zira Seda Sayan da, hanımefendinin ‘gerçek’ adı değil. Hatta, ona oy verenlere sorsak, gerçek adını da bilmezler kuvvetle muhtemel.

Konuya gelelim: Gerçekten de, neler oluyor?

Velhasılıkelam, vaka / hasta rakamlarının bile şeffaf bir şekilde paylaşılmadığının ayyuka çıktığı bir ortamda tribünlere seyirci almaktan bahsedilebiliyor.

Amatör liglerin maç yapmayı bırakın idman yapacak tesislerinin dahi spora elverişinin sorgulanması gerektiği bir ortamda, yüzlerce takıma ‘sağlıklı’ şartlarda maç oynatabileceğine inanan bir federasyon varsa şayet, şimdiye dek oynatmadığı hatadır.

Ancak işin aslı şöyledir; daha geçtiğimiz hafta yazımın girişinde değindiğim, yeni takımı Nevşehir Belediyespor ile çıktığı üçüncü maçta 90+7’de gol atıp takımına galibiyeti getiren tecrübeli Futbolcu Emrah Bedir, bu hafta koronavirüs testi pozitif çıktığı için maça çıkamadı, kendisini karantinaya aldı.

TFF, amatör veya profesyonel fark etmez, liglerde atılan gollerin kaç pozitif vaka olacağını doğru düzgün hesaplayabilirse, buyursun oynatsın bütün maçları gönül rahatlığıyla. Yoksa mevzubahis futbolsa, TFF inatla Seda Sayan’dan rol çalmaya devam edeceğe benzer…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...