05 Ekim 2020 23:36

Çarklar kimin için döner?

Amatör liglerde mücadele eden futbolcular, pandemi nedeniyle yeni sezon maçlarının ertelenmesini Türkiye Futbol Federasyonu Riva Tessisleri önünde prtotesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dünyanın geri kalanı yansa da, YouTube’da “Bu transfer iş yapar!” videosu paylaşanların normalleşme sürecine olan katkılarına -yalan yok- özeniyorum. Çünkü ben de isterdim, lige bu yıl yükselen Arhavispor’un ilk galibiyetini almasına, yıllar sonra tekrar profesyonel liglere dönen Yalovaspor’un hâlâ galibiyetle tanışamamasına, Emrah Bedir’in yeni takımı Nevşehir Belediye Gençlik ile çıktığı üçüncü maçta 90+7’de attığı golle takımına üç puanı kazandırmasına değinmeyi… Öyle olunca, yolda yürürken maske takmasam da olur gibi geliyor zira. Bir şeyler eskiye dönebilir, Nihat Özdemir iyimserliği ile maçlar seyircili oynanabilir gibi hissediyorum.

İyi gelen duygulara ihtiyacımız var, kabul ediyorum.

Ancak görmezden gelinemeyen bir coşkun sel yaklaşıyor. Sesleri günden güne daha gür çıkıyor, hani şu şiirdeki gibi:

“Biz şimdi alçak sesle konuşuyoruz ya

Sessizce birleşip sessizce ayrılıyoruz ya…”*

Amatör ligler de o misal! Ekim ayı geldi, neredeyse geçecek; hâlâ bu liglerin durumuyla, futbolcuların ve teknik heyet çalışanlarının vaziyetiyle ilgilenen kimse yok.

İnanılması güç ama, demokrasinin son neferi olan amatör kulüplerden sorumlu bireyler “Hadi referandum yapalım”vari bir yaklaşım sergileyerek liglerin oynanıp oynanmamasına dair kulüplerden talepleri toplamaya başladı.

Pek tabii ki kulüpler liglerin oynanmasından yana. Bir şekilde ‘çarklar’ dönmeli, akmasa da musluk damlamalı… Ancak bazıları, test yaptırma maliyetinin karşılanması gibi şerhler koymuş talep dilekçelerine; eminim ki bu şerhleri okuyan bir takım yetkili amcalar, abiler biraz burkulmuştur. Suyu bulandıran bu kulüplere karşı şöyle bir bıyık titretip, dilekçelerini sanki bir bomba ihbarıymış veya şarbona bulanıp gönderildiği yeni anlaşılmış gibi masanın üstünden itelemiştir.

Ne olur?

Amatör ligler oynatılmazsa, ciddi bir oy kaybı olur. Her manada; hem yaklaşan amatör futboldan sorumlu bireycilik olma seçimlerinde hem de genel/yerel seçimlerde bu işin bedeli tahmin edilenden fazla olur.

(Öyle olmayacak olsa, Süper Amatör’den Bölgesel Amatör’e yükseltilen kulüplerin durumlarında bir değişiklik olmazdı. Fakat il bazlı baskılara göğüs geremeyen amatör futbol sorumlusu ‘profesyonel’ abiler yükselecek takımların sayısını artırmaktan başka çare bulamadılar.)

Ancak oynatılınca, vakalar daha da artarken ciddi anlamda sağlık tehditleri, halihazırda sağlıksız sahalarda maç oynayan yetişme çağındaki futbolcuların ye-tiş-e-me-me durumlarını seyre dalan bireyler tarafından yetkin ve etkin isimlere kurulacak olan baskılar ve dahası maazallah alttan kayıp gidecek koltuklar kapıda…

En nihayetinde ne olur:

Çark döner, fakat kimin için döneceği son ana kadar belli olmaz.

* Cemal Süreya – 555K

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...