27 Eylül 2020 00:20

43 ve 33 mücadelesi

Adana'da Suruç anması için biraraya gelenler.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Tam altı yıl önce, 26 Eylül 2014’te Meksika’nın Guerrero eyaletinde 43 öğrenci kaçırılmış ve kaybedilmişti. Başlatılan soruşturma altı yıl sonra hâlâ sonuçlanmış değil. Öğrencilerin yakınları ve onları destekleyenler, geçen hafta ellerinde öğrencilerin fotoğraflarıyla Meksika Yüksek Mahkemesi önünde gösteri yaptılar.

6. yıl dönümü dolayısıyla Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’un son gelişmeleri açıklayacağı bir basın toplantısı yapması ve soruşturma kapsamında ilk kez askerler için yakalama kararı çıkarıldığını açıklaması bekleniyor. Ayrıca çok sayıda polis için de yakalama kararı çıkarılacağı; kararın üç düzeyi de (yerel, eyalet ve federal) kapsayacağı belirtiliyor.

43 sayısı, dünya çapında özgürlük ve adalet mücadelesi verenler için artık bir simgeye dönüştü. Çünkü 2014’ten bu yana yürütülen soruşturmada gerçeklerin açığa çıkarılmasının istenmediği ve sorumluların korunduğu düşünülüyor.

26 Eylül 2014’te Guerrero eyaletinde Iguala kentinde öğrenciler polis ve askerlerle karşı karşıya gelmiş; öğrencilere ateş açılması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Bunun ardından 57 öğrenci bilinmeyen bir yerde görülmüştü. Kaçırılan öğrencilerden 43’ünden daha sonra hiç haber alınamamıştı.

Kaybedilen öğrenciler Ayotzinapa Öğretmen Okulunda okuyorlardı. Öğrencilerin bir anma için başkente gitmek istedikleri ama tuttukları otobüsler hareket etmeden gözaltına alındıkları biliniyor. Öğrencilerin katılmak istedikleri anma ise Meksika tarihindeki önemli katliamlardan biri olan 1968’deki Tlatelolco Katliamı için düzenlenmişti. Yaklaşık iki saat içerisinde 300 kadar gencin öldürülmesi ile sonuçlanan bu katliam, Meksika’da demokrasi mücadelesine karşı başlatılan kirli savaşın ve “beyaz eldivenler” operasyonlarının başlangıcı sayılıyor.

Soruşturmada öğrencilerin polis tarafından kaçırıldıktan sonra bir uyuşturucu şebekesine (kartel) teslim edildiği, kartel tarafından öldürülen öğrencilerin toplu olarak bir çöplükte yakıldıkları ve iz bırakmamak adına kalıntıların bir nehre atıldığı gibi bir senaryo öne çıkarılıyordu. Ancak soruşturmanın yanlı yürütüldüğü inancı yaygın olduğu için 2018’de bağımsız bir hakikat komisyonunun kurulması sağlanmıştı. Devlet Başkanı López Obrador da soruşturmanın yanlı yürütüldüğünü iddia etmiş ve bir hakikat komisyonu kurulması gerektiğini kabul etmişti.

Temmuz ayı başında kaçırılan öğrencilerden Christian Alfonso Rodríguez Telumbre’nin cesedinin Cocula kenti yakınlarında Barranca Carnicería denilen alanda bulunduğu kesinleşti. Bu alan, soruşturmada öğrencilerin yakıldığı ileri sürülen çöplükten yaklaşık bir kilometre uzakta bulunuyor. Christian cesedi bulunan ikinci öğrenci. Alexander Mora’nın cesedi aralık 2014’de bulunmuştu.

Christian öldürüldüğünde 19 yaşındaydı. Meksika’daki nice yoksul öğrenci gibi öğretmen okulunda okumak dışında başka seçeneği yoktu. Okulu bitirdiğinde kırsal bölgedeki okullardan birinde öğretmenlik yapacaktı. Onun ve diğer öğrencilerin karşısına kokuşmuş siyasi ilişkiler ve cezasızlıkla dolu düzen çıktı.

Meksika’da ve dünyada özgürlük ve adalet mücadelesi verenler için 43 öğrenciye ne olduğunun aydınlatılması büyük önem taşıyor. Suruç’ta 33 gencin kimler tarafından ve nasıl öldürüldüğünün aydınlatılması gibi. Düzen ne kadar kokuşmuş olursa olsun, gerçeklerin ortaya çıkarılması için mücadeleden vazgeçilemez.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...